Hlavní navigace

Spusťte Linux ve Windows s LinuxLive USB Creator

13. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno jsme si ve článku UNetbootin: Nainstalujte si Linux z USB disku ukázali, jak snadno a rychle vytvořit instalační médium Linuxu na přenosný disk či flashdisk. V diskuzi pod článkem nás čtenář s přezdívkou Lazar upozornil na zajímavou alternativu: LinuxLive USB Creator (zkráceně LiLi). Jako jednu z výhod uvedl, že tento nástroj dokáže pro některé distribuce vytvořit trvalé úložiště, takže můžete systém z „klíčenky“ nejen instalovat a spouštět v režimu Live, ale také plnohodnotně využívat. Podívali jsme se tedy této aplikaci na zoubek.

Možnosti LinuxLive USB Creatoru v kostce

  • Pokud chcete nějakou distribuci pouze vyzkoušet, nemusíte kvůli tomu restartovat celý počítač. LinuxLive USB Creator má zabudované virtualizační funkce, umožňující spustit Linux přímo z Windows.
  • Seznam podporovaných distribucí Linuxu je skutečně velmi dlouhý a jeho výpis by zabral podstatnou část naší recenze. Z těch známějších jmenujme například: Ubuntu, Fedora, Debian, openSUSE, Mint, Slax, CentOS, ArchLinux, Gentoo, PCLinuxOS, Sabayon, BackTrack, či Puppy Linux. Kompletní seznam najdete na stránkách aplikace. Jestliže zde nenaleznete vaši oblíbenou distribuci, můžete autora požádat o její přidání.
  • Jak jsme uvedli výše: u některých distribucí umí nastavit část prostoru na USB klíčence jako systémový disk. To je jednou z hlavních výhod proti „Live CD,“ neboť můžete ukládat data, instalovat software a provádět nastavení, přičemž po restartu bude vše zachováno.
  • Funkce SmartClean a SmartDownload – SmartClean odstraní předchozí instalaci Linuxu z USB, SmartDownload umožňuje stáhnout libovolnou podporovanou distribuci na dvě kliknutí a automaticky vybere nejlepší/nejrychlejší zrcadlo.
  • Nástroj je schopen práce s mnoha dalšími distribucemi, ačkoli nejsou oficiálně podporovány
  • Můžete nastavit skrytí instalace – v takovém případě nejsou instalační soubory při výchozím nastavení pod Windows viditelné.
  • Kontrola integrity stažených souborů vás upozorní v případě, že je stažený obraz instalačního disku poškozený.
  • Ponechává vaše data na USB zařízení (není tedy nezbytně nutné disk formátovat).
  • Automatické aktualizace v případě, že jsou k dispozici nové linuxové distribuce.
  • V experimentální fázi je zatím podpora souborů .IMG.

Příprava USB disku s Linuxem

Po stažení nainstalování najdete program v Start-Programy-LinuxLive USB Creator. Když aplikaci spustíte, zobrazí se jediné okno, ve kterém můžete nastavit vše potřebné v pěti krocích.

Krok první: v roletkovém menu Choose your key vyberte USB disk, na který bude připravena instalace. Jestliže jste disk připojili až po spuštění aplikace, můžete obnovit seznam dostupných jednotek tlačítkem vpravo od menu. Disk musí být naformátován souborovým systémem FAT nebo FAT32 (jestliže tomu tak není, budete vyzváni k zaškrtnutí volby, aby LiLi disk naformátoval – v takovém případě doporučujeme nejprve zazálohovat všechna data). Obvykle je vyžadováno kolem 800 MB volného místa, nicméně konkrétní hodnota může být vyšší i nižší v závislosti na tom, jakou distribuci si vyberete.

Krok druhý: v sekci Choose a source zvolte si distribuci. Na výběr máte ze tří možností:

  • Jestliže máte stažený obraz instalačního média Linuxu ve formátu .iso, .zip, či .img, zvolte první variantu ISO / IMG / ZIP a vyberte příslušný soubor.
  • Pokud chcete přenést systém z optického média, vyberte možnost CD a poté označte jednotku, ve které je vložen disk s instalací.
  • Poslední možností Download se přepnete do menu, ve kterém můžete vybrat jednu z několika desítek distribucí Linuxu a jejich derivátů. Kromě běžných desktopových verzí jsou v nabídce také jednoúčelové nástroje – například OPHCrack pro zjištění hesel z Windows, BackTrack pro provádění penetračních testů, WiFiWay zaměřený na testování Wi-Fi sítí, BackBox, Live Hacking a další. Jednotlivé položky jsou seskupeny podle distribuce, ze které vycházejí, případně podle účelu, ke kterému jsou určeny. Po vybrání a zahájení stahování LiLi nejprve najde nejrychlejší zrcadlo, poté budete dotázáni, do jaké složky má být obraz disku uložen.

Na jeden USB disk je možné nainstalovat jen jednu distribuci Linuxu – není tedy podporována možnost více variant s následnou volbou při spuštění („multiboot“).

Následně je provedena kontrola staženého souboru. V případě chyby budete upozorněni na problém.

Jestliže je vše v pořádku, zobrazí se hlášení This version is compatible and integrity was checked.

Ve třetím kroku Persistence nastavte prostor, který bude použit pro aplikace, data a nastavení při spuštění systému z USB disku. Obvykle je doporučeno nastavit hodnotu mezi 250 MB a 2 GB. Tato volba je přístupná až po dokončení předchozího kroku. Uvedená funkce zatím nefunguje při použití virtualizace pod Windows7 a Windows Vista.

Co v tomto režimu nesmíte dělat:

  • Aktualizace souborů jádra (kernel, atd. ..), tj. neprovádět systémové aktualizace.
  • Instalovat ovladače.

Co můžete dělat:

  • Instalovat software.
  • Provádět aktualizace softwaru.
  • Vytvářet soubory a složky.
  • Instalovat Linux na pevný disk.

U prvních třech kroků je symbol semaforu, který signalizuje, jak daná operace proběhla. Význam je následující:

  • Červená: krok nebyl provedena správně, není možné začít vytvářet instalační médium.
  • Oranžová: zjištěn problém, který ale nebrání vytvoření instalace.
  • Zelená: vše je v pořádku

Krok čtvrtý: nastavte v menu Options další možnosti. Zatržítkem Hide created files on key aktivujete skrytí instalačních souborů na USB disku (tj. budou jim nastaveny atributy „systémový“ a „skrytý“). To se hodí především tehdy, pokud máte na disku nějaká další data a složky s instalací Linuxu by snižovaly přehlednost.

Format the key in FAT32 použijte tehdy, chcete-li disk naformátovat. Jak jsme si řekli, není to nezbytně nutné, proto tuto možnost využívejte tehdy, máte-li disk naformátovaný na jiný souborový systém než FAT32.

Konečně položka Enable launching LinuxLive in Windows je slibovaná virtualizace, dovolující nastartování Linuxu přímo z prostředí Windows, bez nutnosti restartovat celý počítač.

V posledním kroku Create spustíte kliknutím na ikonku blesku proces přípravy USB disku. Ten proběhne následovně:

  1. Pokud jste aktivovali volbu Format, bude USB disk naformátován na souborový systém FAT32.
  2. V opačném případě nejprve dojde ke smazání případných stávajících instalací z USB disku.
  3. Jestliže jste zvolili možnost spouštění Linuxu z Windows, bude stažen virtualizační software VirtualBox.
  4. Následně bude na USB rozbalen obraz instalačního disku.
  5. Poté bude vytvořen a naformátován prostor pro data.
  6. Proběhne instalace zavaděče.
  7. V kontextu s bodem 3 proběhne rozbalení a instalace VirtualBoxu na USB klíč

Jak spustit Linux z Windows?

Otevřete v Průzkumníku nebo jiném souborovém manažeru složku VirtualBox na USB disku. Poté spusťte soubor Virtualize_This_Key.exe. Tím dojde ke spuštění virtualizačního nástroje VirtualBox a nastartování Linuxu z USB disku v tomto prostředí.

Linux tak poběží pod Windows bez nutnosti další konfigurace, aniž by instaloval jakýkoli software na pevný disk. Ke spuštění VirtualBoxu ale budete potřebovat oprávnění administrátora.

CS24

Spuštění z USB disku

Druhou možností je nastartování Linuxu z USB disku. Zde je postup následující:

  1. Vypněte počítač a připojte připravený USB disk.
  2. Zapněte počítač a stiskněte klávesu pro přístup do BIOSu (jaká klávesa slouží k tomuto účelu, zjistíte v manuálu k vaší základní desce – nejčastěji to bývá Delete).
  3. Každý BIOS má své vlastní uspořádání, takže postup jen obecně: vyhledejte nastavení pořadí zavádění a nastavte USB zařízení před pevné disky a CD/DVD mechaniky. Pokud takovou možnost v BIOSu nemáte, může to znamenat, že váš počítač není schopen zavést systém z USB (zde vás může zachránit aktualizace BIOSu).
  4. Změny uložte a ukončete BIOS.

Po opětovném startu by se mělo objevit menu s položkami Persistent Mode (bude spuštěn Linux, aplikace, data a nastavení budou při ukončení systému uložena), Live Mode (bude spuštěn Linux, ale při restartu budou veškerá data a nastavení zahozena) a Install (umožňuje nainstalovat Linux na pevný disk).