Hlavní navigace

Srovnání dronů: DJI Phantom 4, Xiaomi Mi Drone a Archos Drone

15. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Jakmile si jednou vyzkoušíte pořádný dron, nebudete pod stromeček chtít nic jiného. Je to super hračka pro dospělé – takové autíčko na dálkové ovládání, akorát ve vzduchu, s kamerou a propojené s chytrým telefonem. Dron je skvělý na dvě hlavní činnosti: samotné létání s něčím, co plně ovládáte a pořizování videa a fotografií z výšky. S drony zatím nemáme moc zkušeností, proto budou naše postřehy podobné, jako u zákazníků, kteří si nějaký pořizují poprvé.

Vyzkoušel jsem tři drony ze všech cenových pater: levný Archos Drone za 2500 Kč, čínský Xiaomi Mi Drone s dobrým poměrem cena/výkon, který pořídíte za 19 000 Kč a špičkový DJI Phantom 4 Advanced za 40 000 Kč. Jejich společným prvkem je dálkové ovládání, kamera a čtyři vrtule. Ve vzduchu je to ovšem jako vrabec vs. dravec.

Za dron se dnes označují i malé dětské hračky a jejich princip je stejný. Radost byste z nich však na rozdíl od kvalitnějších kvadroptér dlouho neměli. Některé jsou určeny pouze pro létání ve větších halách a ven byste je brát podle výrobce ani neměli. Dron můžete ovládat i přímo na displeji mobilního telefonu, ale ovladačem s páčkami je to mnohem pohodlnější. Displej pak využijete jen k tomu, abyste na něm viděli obraz kamery a k přepínání dalších funkcí. Ovladačem spouštíte i nahrávání videa.

dsc_0002 Zkoušené drony: Archos, DJI Phantom 4 a Xiaomi

S Phantomem i Xiaomi se dá letět i několik kilometrů, ale to už začnete ztrácet obraz a dron ani neuvidíte. V Česku se smí létat pouze tak daleko, dokud dron sami vidíte, což může být okolo 300 metrů.

Mezi základní funkce patří automatický start i přistání. Stiskem tlačítka se dron nastartuje a vznese do výšku okolo 1,5 metru, kde setrvá na další pokyn. K přistání můžete spustit funkci pro automatický návrat, kdy se dron podle GPS souřadnic pomalu vrátí na místo, odkud vzlétnul. Ale můžete startovat i přistávat ručně, je to větší zábava.

Lepší drony mohou létat hodně rychle a daleko, proto mají začátečnický mód, který vás pustí jen do určité vzdálenosti a omezení zruší až po určitém množství nalétaných hodin. Je to jen dobře, dron není dětská hračka.

Již jsem zmínil, že k dronu se hodí samostatný ovladač. Téměř nutně ale budete potřebovat i druhý akumulátor, protože po nejvýše půlhodinovém letu musíte přistát a docela dlouho čekat na jeho nabití. Mezitím můžete létat s druhou baterií. Za půl hodiny se sice nabít nestihne a fanoušci si kupují klidně tři baterie, ale i dvě jsou dobré. V balení všech dronů jsou náhradní vrtulky, což je také první součástka, kterou při nárazu většinou zničíte.

DJI Phantom 4

Společnost DJI je synonymem dronů a vyrábí i profesionální stroje za statisíce. Pro běžné uživatele má v nabídce řady Spark, Mavic a Phantom. Pokud to s dronem myslíte vážně, vyberete si právě jeden z těchto tří. Spark je malý dron, který sebou vezmete kamkoliv a dokážete jej ovládat vedle mobilu i částečně pomocí gest rukama. Třeba vám dokáže přistát na dlani.

Partner testu: Alza.cz

alza-ufon.jpg

Mavic je větší a dokáže rychleji doletět na větší vzdálenost, navíc má skládací ramena a vrtule, takže je i on velmi skladný. Phantom 4 by měl být nejvyšší model, ale jeho skladování i převážení je náročnější. Už jeho balení ale slouží chytře jako převozní kufřík. Cenově je na tom ovšem Phantom i Mavic podobně a oba jsou v prodeji v několika variantách.

drones-800x211 Drony DJI: Spark, Mavic a Phantom

Spark je zatím jen jeden, zato v mnoha různých barvách a za cenu už od 12 990 Kč. Se samostatným dálkovým ovládáním, druhou baterií a batohem pak přijde na 21 490 Kč, ale šetřit se nevyplatí. Na rozdíl od Mavicu i Phantomu točí jen do Full HD a výdrž na jeden akumulátor (1480 mAh) je zhruba poloviční (16 minut). Spark dokáže letět rychlostí 50 km/h, v případě zapnuté automatické detekce překážek o něco pomaleji. Ovládat jej můžete až na vzdálenost dva kilometry.

dron-116dsc_0019

Vyšší řada Mavic už vydrží ve vzduchu okolo půl hodiny a natáčí v rozlišení 4K. Aktuální jsou nyní modely Mavic Pro a Mavic Platinum, přičemž verze Platinum vydrží ve vzduchu ještě o pár minut déle. Varianty s více bateriemi jsou v prodeji pod označením Fly More Combo a ne všechny prodávané varianty obsahují i dálkový ovladač.

Když pominu poloprofesionální řadu Inspire, tak Phantom je asi to nejlepší, co si můžete na létání koupit. Aktuálně je v prodeji již Phantom 4, ale seženete i starší Phantom 3 ve slevě. Opět v mnoha různých variantách (Pro, Pro+, Advanced, Advaned+, Fly More Combo), ve kterých se není lehké pro začátečníka vyznat. Ve vzduchu vydrží podobně jako Mavic, tedy téměř půl hodiny. Oproti Phantomu 3 se díky novým senzorům naučil vyhýbat překážkám. Phantom není skládací, nelze mu ani odpojit kameru či složit nohy/kluzáky, jediné čím ho pro přepravu můžete zmenšit je odpojením vrtulí, což je ale celkem snadné.

dron-169dron-175   dsc_0020dsc_0085

Varianty základní, Advanced a Pro se liší například tím, že Advaned a Pro umí s vylepšenou kameru s 1" snímačem natáčet ve 4K při frekvenci 60 fps a mají o něco vyšší kapacitu akumulátoru (asi tak o dvě minuty letu).  Pro má navíc senzory proti překážkám ještě vzadu a na bocích a umí komunikovat na duální frekvenci, tedy i na 5,8 GHz, takže signál by měl být na velké vzdálenosti méně rušen.

Verze s „+“ znamenají ovladače s vlastním displejem, kdy už nepotřebuje mobil nebo tablet. Tím pádem při ovládání nepřekáží USB kabel. Za tuhle výhodu si ale připlatíte.

DJI má v nabídce i brýle Goggles, ve kterých vidíte obraz z kamery. Natáčením hlavy kamerou pohybujete a lze využít i jiné módy. S těmito brýlemi už ale oficiálně nesmíte létat sami, „kameramanem“ musí být někdo jiný, než pilotem.

Foto:

DCIM100MEDIADJI_0007.JPG

Video:

Archos Drone

Archos Drone má rozpětí 36 centimetrů a plastovou konstrukci. Kluzáky i chrániče vrtulí drží na šroubkách. Drobný akumulátor v těle musíte pro nabíjení vyjmout tak, že otevřete plastová dvířka a odpojíte kabel. Není to moc pohodlné. Konektor akumulátoru pasuje na dodávanou redukci na USB a nabíjet můžete i z powerbanky. Na jedno nabití vydrží okolo 10 minut letu. Nabíjení pak trvá dlouho přes hodinu.

20171119_153525

Kamera je u Archosu jen drobná a její sklon nastavíte jen otočením rukou. Nic jako Gimbal zde není. Kamera umí nahrávat v režimu 480p nebo 720p. Archos umí letět rychlostí do 28 km/h do výšky až 50 metrů a dokonce zvládne i 360° flip.

dron-002 dron-019 dron-021 dron-033

Archos patří mezi nejlevnější použitelné drony a lze s ním bez problémů létat venku. Vítr mu ale dělá problémy i v malých výškách, a když zafouká víc, stane se dost špatně ovladatelným.

dron-047 dron-062 dsc_0015 dsc_0054 dsc_0079 19700101-000922

Dálkové ovládání umožňuje připojit smartphone stejně jako u dražších dronů, navíc jej nemusíte propojovat kabelem. S tímto malým dronem vás taky nebudou trápit žádné no-fly zóny. Také u Archosu bych ale doporučil druhou baterii, neboť po deseti minutách si na nabití počkáte docela dlouho.

Video:

 

Xiaomi Mi Drone

Xiaomi u svého dronu boduje hlavně cenou, přičemž možnostmi se blíží špičce. Mi Drone je po rozbalení překvapivě velký a Phantom je vedle něj vcelku kompaktní zařízení. Své tomu dodají i chrániče vrtulí, které Phantom v základu neobsahuje. Mi Drone ovšem nemá senzory na vyhýbání překážkám, proto jsou u něj chrániče vhodné.

Partner testu: Xiaomimobile.cz

Za podobnou cenu jako Xiaomi pořídíte třeba DJI Spark v základním provedení bez ovladače nebo výprodejový Phantom 3 a ještě vám něco zbyde. Naopak lepší drony jsou už dražší. Jediné dvě varianty dronu Xiaomi jsou podle verze kamery: buď Full HD nebo 4K. Kameru dostanete zvlášť v jiné krabici a právě do ní se vkládá paměťová karta. Verze 4K je o tisícovku dražší.

dsc_0027

Mi Drone má dosah 2 kilometry, vyletí do výšky 120 metrů a vyvine rychlost až 65 km/h. Také on obsahuje začátečnický mód a k těmto výkonům vás pustí až po delší nalétané době. Výdrž má velmi podobnou Phantomu, téměř půl hodiny ve vzduchu. Akumulátor má kapacitu 5100 mAh při hmotnosti dronu 1,3 kg.

Ergonomické dálkové ovládání se drží i o něco lépe, než to od DJI, akorát držák na mobil působí dost křehce a třeba tablet se do něj nevejde. Taky konektor potřebný pro spojení s mobilem je schovaný pod krytkou a nepřipojuje se pohodlně.

Dron je hodně velký, možná až moc, přičemž ke stabilitě mu to zase tolik nepomáhá. Létal jsem s ním i v silnějším větru a zvládá to, je však vidět, jak s tím bojuje a neustále vyrovnává nápory větru i tam, kde Phantom držel na místě jako přibitý.

dsc_0029 Odpojitelná kamera

Na dálkovém ovladači máte klasické páčky a tlačítko pro automatický start. Pro přistání stačí s lehkou rukou klesnout až k zemi a motory se automaticky zastaví. Vzlétnutí je stejné, buď ručně přidáte plyn, nebo stisknete tlačítko a dron se automaticky vznese do výšky zhruba 1,5 metru, kde čeká na další pokyny.

Kamera je u Xiaomi odpojitelná a i kluzáky jdou sklopit, takže po případném odmontování vrtulí by Mi Drone vedle Phantomu byl i o něco skladnější. Ale chrániče vrtulí jsou u Xiaomi připevněné šroubky a k Phantomu dostanete polystyrenový cestovní kufřík.

Aplikace občas trochu zlobí, stále ještě není úplně vyladěná a s možnostmi Phantomu se nedá plně srovnat. Také no-fly zóny okolo letišť dodržuje až příliš striktně. Tam kde jsem létal s Phantomem mi Xiaomi odmítlo odstartovat, neboť jsem byl podle mapy stále v dosahu letiště. Co na tom, že naše letiště je sportovní a daleko, software byl neúprosný. Trochu naivně jsem v telefonu vyzkoušel aplikaci pro zfalšování polohy GPS, ale marně, neboť drony se samozřejmě řídí podle svého GPS.

screenshot_20171210-150042 Kvůli letišti se v části Brna nedá ani vzlétnout

Na videu jsou občas vidět chrániče vrtulí, pro hezčí záběry by bylo potřeba létat bez nich. Také vyrovnání světla a stínů se kameře moc nedaří a při natáčení je nutné s tím počítat. Ale i z Xiaomi vymáčknete hezké záběry.

Mi Drone se mi líbil hlavně jako arkádový dron, se kterým mohu létat rychle a ve vzduchu s ním i trochu „driftovat“, jelikož sice nedrží stopu, ale vítr nakonec vždy úspěšně přetlačí. Takové létání mě bavilo – nemusel jsem se bát, že mi vítr dron někam odfoukne a šlo se vyblbnout. Phantom byl v tomto více profesionální, ale také méně zábavný.

Foto:

DCIM100MEDIA

Video:

 

Hodnocení

Archos Drone je dobrý začátek za hodně nízkou cenu. Musíte ale počítat s tím, že si zalétáte nejvýše deset minut a ve větru jej neudržíte. Pro děti je ale nejlepší – než abyste jim kupovali hračky, se kterými vám doma maximálně rozbijí lustr, dostanou skutečnou kvadroptéru.

MMF24

Xiaomi Mi Drone se snaží a v některých parametrech se vyrovná i dronům DJI. Jeho aplikace ale nemá tolik možností a kvalita videa je srovnatelná jen za dobrého světla bez střídání stínů. Vydrží ale létat dlouho a výborně si s ním zablbnete. Navíc nestojí zase tak moc a kameru půjde do budoucna vylepšit i bez toho, abyste kupovali celý dron.

DJI, to je pojem. Jakmile se přestanete bát, že dražší dron rozbijete, můžete se spolehnout na senzory překážek. S Phantomem se létá výborně a na obloze drží jako přibitý. Nevyplatí se ale začít rovnou s ním, opravdu bych pro začátečníka volil nejprve starší model, nebo rovnou Xiaomi.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.