Hlavní navigace

Srovnání šesti telefonů s Windows Phone 8 a 7.8 (přehledový test)

27. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, metodika

Smartphony s operačním systémem od Microsoftu konečně zažívají lepší období. Po vlažném rozjezdu s Windows Phone 7, kdy Redmondští začali se stejně omezeným systémem jako kdysi Apple a již slibnějším Mangu přišel zbrusu nový Windows Phone 8, který by měl celou platformu řádně nakopnout. Ač na první pohled vypadá systém velmi podobně jako předchozí verze, jeho jádro je stejné jako to ve stolním Windows 8. I proto není kompatibilní se staršími telefony.

Ačkoliv se z počátku zdálo, že se Microsoft bude snažit o budování prémiového systému pro výkonný hardware, nakonec ze svých požadavků postupně slevoval, až minulý rok se objevily telefony s Windows Phone 7.5 za čtyři tisíce. U Osmiček jsme se ničeho tak levného zatím nedočkali, nejdostupnější z modelů jsou však cenově dostatečně lákavé. I když není modelů s Windows Phone 8 dostupných mnoho, velmi dobře pokrývají celé cenové spektrum od šesti do šestnácti tisíc. Z toho důvodu jsme se rozhodli pro méně tradiční přehledový test. Nebylo by totiž fér, kdybychom proti sobě postavili nejvyšší model platformy Nokii Lumii 920 a nejlevnější HTC Windows Phone 8S. U každého z modelů tedy najdete běžné hodnocení ve třech kategoriích, z těch jsme však neskládali výsledné skóre, jak je zvykem u běžných testů. Místo toho najdete modely seřazené podle ceny, počínaje tím nejlevnějším.

Otestované telefony (seřazené podle ceny)
HTC Windows Phone 8S 6 590 Kč
Nokia Lumia 820 9 990 Kč
HTC Windows Phone 8X 11 790 Kč
Samsung Ativ S 12 500 Kč
Nokia Lumia 920 15 900 Kč
HTC Titan (Windows Phone 7.8) 7 000 Kč (bazar)

Jak jsme testovali

Prakticky u každé recenze telefonu s Windows Phone jsou zmíněny podmínky, které Microsoft vyžaduje po výrobcích. Kromě dostatečně výkonného hardwaru jde i o zpracování. Nemělo by se tedy stávat (na rozdíl od Androidu), že i v podobných cenových skupinách jsou propastné rozdíly mezi kvalitou jednotlivých modelů. I přesto se však nějaké nuance najdou. Do kategorie zpracování jsme navíc kromě konstrukce zařadili i kvalitu displeje. Výrobci postupně přechází z AMOLED panelů k IPS, první jmenované však v telefonech stále potkáte.

 

Druhou kategorií v našem hodnocení jsou přidané aplikace. Protože Microsoft (díkybohu) neumožňuje výrobcům rozšiřovat systém o své nástavby tak jako u Androidu, kompenzují si to aplikacemi, které servírují uživatelům s novým telefonem. Naštěstí se však nejedná o bloatware jako v případě stolních Windows, ale o opravdu užitečné aplikace. Nejdál je zatím Nokia, podrobněji to rozebíráme u samotných modelů.

Abychom si mohli udělat obrázek o hrubém výpočetním výkonu jednotlivých modelů, použili jsme dva webové benchmarky, které jsou postavené na Javascriptu – Browsermark od Rightware a Sunspider. Přesné naměřené hodnoty najdete u každého modelu. Do procentuálního hodnocení kategorie výkon jsme pak zařadili i svižnost systému. Rozdíly však nejsou v pomalejších či rychlejších reakcích – největší propast se projeví při přepínání náročnějších aplikací.

Test vyšel v Extra PC 04/2013; za zapůjčení produktů do testu děkujeme společnosti Alza.cz

HTC Windows Phone 8S

HTC Windows Phone 8S

HTC Windows Phone 8S displej 4"; 480 × 800; S-LCD
procesor Snapdragon MSM8227 (2× 1 GHz)
RAM 512 MB
interní paměť 4 GB
konektory a sloty microUSB, microSD, microSIM, 3,5mm audio
bezdr. konektivita GSM, GPRS, EDGE, HSPA, WCDMA, Bluetooth 2.1, GPS, Glonass
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
fotoaparát 5 Mpx
akumulátor 1 700 mAh, Li-Ion
rozměry 120 × 63 × 10,9 mm
hmotnost 113 g
cena 6 590 Kč
Hodnocení
zpracování 95 %
aplikace 65 %
výkon 80 %
Výsledky testů
Browsermark 1 419 b.
Sunspider 1 423 ms

Pokud se vám zalíbil mobilní systém od Microsoftu, nemusíte nutně z peněženky vytahovat částky přesahující hranici deseti tisíc. V současné době jsou na trhu dva modely telefonů, které se budou líbit i šetřílkům – jejich cena se pohybuje někde mezi šesti a sedmi tisíci. První z nich je Nokia Lumia 620, která se na český trh dostala nedávno a námi otestované HTC. Pokud spadáte právě do skupiny uživatelů, která bude volit z levnějších telefonů, můžete se rozhodovat prakticky výhradně podle vzhledu. Oba modely jsou poháněné stejným procesorem s dvěma jádry na gigahertzu, mají stejnou kapacitu operační paměti a liší se pouze interním úložištěm. Zatímco Lumia umožní uložit až 8 GB, naše HTC zvládne pouze půlku. Není však nic jednoduššího, než využít slotu na microSD a paměť kartou snadno rozšířit.

HTC Windows Phone 8S
HTC Windows Phone 8S

HTC se bude stejně jako Nokia zamlouvat nejen ekonomicky smýšlejícím uživatelům, ale i lidem s kratšími prstíky. Zatímco u dražších modelů platí v poslední době pravidlo o nutně obřím displeji, zde najdete ještě schůdné čtyři palce. Pokud vás v parametrech trochu vystrašilo dnes již podprůměrné rozlišení 480 × 800, věřte, že pro tuto úhlopříčku je to naprosto dostatečné. Nehledě na to, že vyšší rozlišení si pro plynulý chod žádá vyšší výkon.

HTC zvolilo u obou modelů s Windows Phone 8 povrchovou úpravu zvanou soft touch. Jde o jakýsi měkčený plast, který se prakticky neušpiní a především zabrání nechtěným vyklouznutím z ruky. Pokud bychom měli srovnávat konstrukci HTC 8S s Androidy stejné cenové hladiny, telefon s dlaždicemi bude mít jednoznačně navrch. Skvělý design kombinující zaoblená záda a ostřejší rohy čelní strany je zdůrazněn velmi pevným tělem. Taiwanci prodávají Windows Phone 8S v několika barevných variantách, kde si vyberou všichni. Pro konzervativnější připravilo HTC černý model, pro ty odvážnější několik barev – žluto-šedé, červené, bílo-černé, ale třeba i limetkovou či oranžovou. Líbit se tedy bude i dámám.

HTC Windows Phone 8S
HTC Windows Phone 8S

Windows Phone 8 i na pomalejším dvoujádru běhají naprosto plynule. To stejné platí i o spouštěných aplikacích. Drobným problémem však bude kapacita operační paměti, která má hodnotu půl gigabajtu. Stejně jako u Lumie 620 zde nebude možné spouštět některé náročnější aplikace, které vyžadují neustálý běh na pozadí. Stejnou situaci jsme již jednou viděli při uvedení levnějších telefonů s Windows Phone 7 disponující pouze 256 MB paměti. Tehdy nešly nainstalovat komunikátory jako je Skype či Facebook Messenger. Zde to však není problém a osobně jsem nenarazil na aplikaci, kterou bych neměl možnost nainstalovat. Je však pravděpodobné, že takové jsou a postupem času jich přibude. Drtivá většina těch nejpoužívanějších však bude fungovat bez problému.

 

HTC Windows Phone 8S můžeme doporučit všem, kteří vyznávají menší úhlopříčky displejů, za telefon nejsou ochotni utrácet přes deset tisíc a zároveň požadují kvalitně zpracovaný model. Levnější HTC neurazí ani výdrží, se kterou se bez problému dostanete na dobu dvou dnů. Jen škoda, že HTC nepřidává více svých aplikací tak, jako to dělá Nokia.

Nokia Lumia 820

Nokia Lumia 820

Nokia Lumia 820 displej 4,3"; 480 × 800; AMOLED
procesor Snapdragon MSM8227 (2× 1 GHz)
RAM 1 GB
interní paměť 8 GB
konektory a sloty microUSB, microSD, microSIM, 3,5mm audio
bezdr. konektivita GSM, GPRS, EDGE, HSPA+, HSDPA, LTE, Bluetooth 2.1, GPS, Glonass, NFC
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
fotoaparát 8 Mpx (zadní); 2,1 Mpx (přední)
akumulátor 1 650 mAh, Li-Ion
rozměry 123 × 69 × 9,9 mm
hmotnost 160 g
cena 9 990 Kč
Hodnocení
zpracování 85 %
aplikace 95 %
výkon 90 %
Výsledky testů
Browsermark 1 590 b.
Sunspider 917 ms

Finové mají jako jediný výrobce zástupce ve všech cenových kategoriích. Pokud pomineme úplně tu nejnižší, kam patří low-endy, Lumia 620 patří do střední třídy kolem šesti tisíc, Lumia 820 do vyššího středu a prémiovým modelem je Lumia 920. Poslední dvě jmenované se neliší použitým procesorem, rozdíly však najdete v interním úložišti a především velikosti displeje.

Výrobci, kteří se mezi telefony s dlaždicemi angažují nejvíce – Nokia a HTC Se rozhodli vyrábět telefony ve velkém počtu barevných kombinací. A stejně jako u předchozího HTC Windows Phone 8S, i zde najdete celou duhu. My jsme otestovali červenou variantu, kromě ní si však můžete dopřát i bílou, žlutou, fialovou, modrou, šedou a černou. Všechny si pořídíte s lesklou úpravou, šedou a černou pak i s matným povrchem. Na ten se mnohem méně usazují nečistoty a otisky prstů. Ty sice nejsou na netradičních barvách tolik vidět, na černé však vyniknou až moc.

 Nokia Lumia 820
Nokia Lumia 820 

Finové se již od Nokie N9 se systémem Meego drží podobného designu s výrazně zakulacenými zády. Zde však zakulatili i rohy přední strany. Na oko jsou výrazné barvy velmi působivé, dojem však trochu pokazí až příliš plastově působící zadní kryt. Doslova hlavolamem pak bude jeho sejmutí za účelem vložení microSIM karty a paměťové karty. Hned poté, co zjistíte, že jsou tyto dvě důležité komponenty ukryté pod zadním krytem a nikoliv v bočních šuplících, s nějvětší pravděpodobností zamíříte na stránky Nokie, kde najdete i instruktážní video, které proces rozborky vysvětluje. I s tímto návodem to však není žádná sranda.

Kromě originálního krytu můžete zvolit i takové, jenž obsahují pasivní součástky nutné pro indkuční nabíjení. Společně s Lumiemi 820 a 920 totiž Nokia uvedla i dobíjecí podložky – levnější plastové koláčky a dražší dobíjecí polštáře. S vyměněným krytem tedy budete telefon dobíjet pouhým položením na nabíjecí stanici.

Nokia Lumia 820
Nokia Lumia 820

Na konstrukci se nám líbilo rozmístění tlačítek. Na těch předních, systémových toho moc měnit nejde – Microsoft to navíc ani neumožňuje. Nokia však poměrně chytře přesunula tlačítko pro uspání či vypnutí telefonu z horní hrany na pravý bok pod dvojtlačítko regulace hlasitosti. Zde je mnohem dostupnější, než na ostatních telefonech s větším displejem, u kterých se musíte natahovat až na horní okraj.

 

I displej se dočkal jistých vylepšení, která ostatní výrobci nemohou nabídnout. Jeho papírové parametry nikoho neohromí – rozlišení 480 × 800 je na hraně. Pokud ale nemáte pro srovnání iPhone s Retinou nebo některý z Full HD telefonů, bude vám připadat dostatečně jemný. Nokia v levnějším modelu použila AMOLED panel od Samsungu. Naštěstí však zvolila variantu bez Pentile matrice a má tedy běžnou RGB mřížku. Tím není degradováno nižší rozlišení, což se na mnohých AMOLED panelech děje. Největší výhodu však pocítíte především v zimních měsících, kdy se po venku pohybujete v rukavicích. Díky nové technologii a supercitlivému panelu je možné Lumii 820 ovládat i přes látku – včetně huňatých rukavic. To je vedle možnosti bezdrátového dobíjení hlavní výhoda, která by vás mohla přesvědčit ke koupi. Dalším modelem, který to zvládne je až Lumia 920, která je svou cenou někde jinde. Velkou přidanou hodnotou jsou navíc aplikace od Nokie, které jsou podrobněji rozebrané právě u dražší Lumie.

HTC Windows Phone 8X

HTC Windows Phone 8X

HTC Windows Phone 8X displej 4,3"; 720 × 1 280; S-LCD 2
procesor Snapdragon MSM8960 (2× 1,5 GHz)
RAM 1 GB
interní paměť 16 GB
konektory a sloty microUSB, microSIM, 3,5mm audio
bezdr. konektivita GSM, GPRS, EDGE, HSPA, WCDMA, Bluetooth 2.1, GPS, Glonass, NFC
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
fotoaparát 8 Mpx (zadní); 2,1 Mpx (přední)
akumulátor 1 800 mAh, Li-Ion
rozměry 132 × 66 × 10,12 mm
hmotnost 130 g
cena 11 790 Kč
Hodnocení
zpracování 90 %
aplikace 65 %
výkon 95 %
Výsledky testů
Browsermark 1 705 b.
Sunspider 925 ms

Protože jde o dražší telefon s Windows Phone 8 od HTC, mnozí jej srovnávají s Lumií 920. Ta však stojí o nějaké tři tisíce víc a i její parametry jsou o kus dál. I proto je mnohem blíž předchozí Lumia 820, která má společnou úhlopříčku displeje, procesor i kapacitu RAM.

O obsahu balení se v testech moc nerozepisujeme, zde si však dovolím malou výjimku. V krabičce najdete kromě telefonu datový kabel, nabíječku a sluchátka. A právě ta mile překvapila. Ještě rok zpátky byli výrobci zvyklí i k těm nejvyšším modelům dodávat sluchátka tragické kvality, která posloužila stěží jako handsfree. Nyní se však zdá, že by se konečně mohlo blýskat na lepší časy. Snad za to může i spolupráce HTC a firmy Beats, která se sluchátky zabývá. Ta přibalená jsou peckového typu a neodruší tedy okolní hluk tak dokonale, jako špunty. Snad každého, kdo někdy sluchátka dal do kapsy, potěší plochý kabel, který, světe div se, opravdu zamezí jeho totálnímu zašmodrchání. Obsahují i mikrofon s tlačítkem pro přijmutí a ukončení hovoru. To důležité je však kvalita zvuku, která je opravdu na sympatické úrovni. Nebojím se ji přirovnat k Senheiserům CX 300-II.

 HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X 

Zadní strana je opatřena příjemnou povrchovou úpravou soft touch, která především zabraňuje nechtěnému vyklouznutí z rukou. Rozhodně je to příjemnější volba, než naleštěný plast Lumií. Co už tak příjemné není, jsou hrany telefonu. Protože jsou záda zaoblená do netradiční vaničky, okraje jsou poměrně tenké a vzhledem k velikosti telefonu nepříjemně řežou do dlaně. To stejné pak platí i o rozích telefonu – praváci se setkají především s pravým spodním. Nešťastné je také řešení tlačítka pro vypnutí/zapnutí displeje. Má opravdu malý zdvih a často si tak nebudete jisti, zda jste jej opravdu zmáčkli.

Zatímco při druhé vlně telefonů s Windows Phone 7.5 výrobci často vsázeli na Super AMOLED od Samsungu, většina modelů s Windows Phone 8 používá jiný panel. Nokia se rozhodla pro supercitlivé IPS s vyšší obnovovací frekvencí, HTC zůstalo věrné svému S-LCD 2. Použité rozlišení je u tohoto vyššího modelu 720 × 1 280. Jemnost 342 PPI znamená nerozeznatelné pixely.

HTC Windows Phone 8X
HTC Windows Phone 8X

Po stránce barev je na tom Super LCD mnohem lépe než AMOLED displeje, na druhou stranu si však budete muset zvykat na světlejší černou a ne tak dobré pozorovací úhly, při kterých se vytrácí kontrast. Nepatrné minus si displej vyslouží i ne příliš rovnoměrným podsvícením – především v levém spodním rohu.

 

Dvoujádro s frekvencí 1,2 GHz a 1 GB RAM pro běh WP8 bohatě dostačuje. Přepínání mezi aplikacemi je rychlé a i spouštění těch náročnějších je velmi svižné. Díky celému gigabajtu RAM nebude problém s během aplikací na pozadí. I díky tomu může plnohodnotně fungovat třeba nová aplikace Skypu. Zádrhelem pro mnohé uživatele však bude interní paměť, která má jednu jedinou kapacitu – 16 GB. HTC nenabízí jiné varianty a bohužel tuto hodnotu nezvýšíte ani pomocí microSD karet. To je však jedinou zásadnější vadou – pokud pomineme ne zrovna příjemné hrany telefonu, je Windows Phone 8X dobrým kompromisem mezi levnými telefony s 512MB RAM a drahými high-endy.

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S

Samsung Ativ S displej 4,8"; 720 × 1 280; S-AMOLED HD
procesor Snapdragon MSM8960 (2× 1,5 GHz)
RAM 1 GB
interní paměť 16 GB
konektory a sloty microUSB, microSD, miniSIM, 3,5mm audio
bezdr. konektivita GSM, GPRS, EDGE, HSPA, Bluetooth 3.0, GPS, NFC
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
fotoaparát 8 Mpx (zadní); 1,9 Mpx (přední)
akumulátor 2 300 mAh, Li-Ion + NFC
rozměry 137 × 71 × 8,7 mm
hmotnost 135 g
cena 12 500 Kč
Hodnocení
zpracování 85 %
aplikace 85 %
výkon 80 %
Výsledky testů
Browsermark 1 495 b.
Sunspider 1 737 ms

Jak jsem již zmínil v předchozím textu, HTC a Nokia jsou dvojicí výrobců, kteří vyprodukovali nejvíce smartphonů s Windows Phone 8. Kupodivu to však byl jihokorejci ze Samsungu, kteří světu ukázali první telefon s nejnovější generací mobilních Windows. Na trh se však Ativ S dostal až jako čtvrtý, předběhly ho oba modely od HTC a Lumia 820 z Finska.

Reakce okolí, když vytáhnete šedostříbrné pádlo z kapsy (nebo spíš tašky) je jasná – „to je Galaxy S III“. Právě z tohoto modelu svým způsobem vychází a v kombinaci s velikostí je mu tedy nejblíž. V zásadě se však jedná o dodržování stejných designových prvků, které několik let Samsung dělají Samsungem. Designérům se rozhodně povedla kombinace barev. Přední strana telefonu je komplet opatřena krycím sklem, pod kterým je mimo displej šedý plast. Elegantně působí stříbrný rámeček kolem celého těla, který na první pohled působí kovovým dojmem. Samozřejmě se však jedná o plast. Nejvíc kovově však vypadají záda telefonu, která věrně imitují broušený hliník. Vedle hliníkového tabletu Asus jsme mnoho rozdílů ve struktuře nenašli. Že se jedná o kompletně plastové tělo, zjistíte až při uchopení smartphonu do rukou. A kromě poklepu to velmi rychle rozeznáte i díky hmotnosti – 135 gramů je na téměř petipalcový telefon parádní hodnota. Ani nechci domýšlet, kolik by Ativ S vážil, kdyby byly rám a záda z kovu. Ještě více, než hmotnost pak zaujme tloušťka telefonu, která číní pouhých 8,7 mm a činí z Ativu S nejtenčí telefon s Windows Phone 8 na trhu. A i když se jedná o plastovou konstrukci, zpracování je vynikající. Ostatně jakékoliv pochybení by u telefonu za dvanáct a půl bylo nepřípustné.

 Samsung Ativ S
Samsung Ativ S 

Jediné, co bude na celkové konstrukci vadit, je tlačítko pro odemknutí displeje v pravé hraně u horního rohu. Sice je to o něco lepší možnost než přímo horní hrana, stále se na něj však palcem dosahuje velmi složitě. S Ativem S si také přijdou na své uživatelé preferující hardwarová tlačítka. Alespoň to nejdůležitější pro návrat na domovskou obrazovku není senzorové.

Samsung samozřejmě zvolil svůj vlastní zobrazovací panel – totožný jaký najdete ve zmiňovaném Galaxy S III. Jedná se tedy o s Super-AMOLED HD, který bohužel používá Pentile matrici s jedním chybějícím subpixelem. Kromě toho, že se tím o něco sníží reálné rozlišení (při 720p to poznáte na rozmazaných okrajích textu) se především z bílých hran čehokoliv na displeji stávají hrany červené. Pro uživatele bez možnosti srovnání je to zanedbatelná prkotina, pokud však máte zkušenosti s IPS panely o vysokém rozlišení, AMOLED se vám líbit nebude.

Samsung Ativ S
Samsung Ativ S

Příjemným překvapením je fotoaparát, který má obrazové rozlišení 8 megapixelů. Po Lumii 920 produkuje nekvalitnější snímky v testu. Při dobrém osvětlení na fotkách nenajdete sebemenší stopy po šumu, především jsou však fotky perfektně ostré. Jediné v čem Lumia 920 Ativ S předčí, jsou fotky v horších světelných podmínkách. Tam už přeci jen nějaké zašumění vznikne.

 

Pro koho je Ativ S určený je jasné - všichni masochisti, kteří milují obří displeje, nemají prakticky jinou možnost. Lumia 920 má totiž „pouze“ 4,5". Celkově je však Ativ S nejpříjemnějším překvapením testu – jak svým vzhledem a zpracováním, tak výbavou. Umí skvěle fotit, Samsung navíc přidal několik aplikací pro čtení zpráv, úpravu fotek i synchronizaci hudby.

Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 displej 4,5"; 768 × 1 280; IPS
procesor Snapdragon MSM8960 (2× 1,5 GHz)
RAM 1 GB
interní paměť 32 GB
konektory a sloty microUSB, microSD, miniSIM, 3,5mm audio
bezdr. konektivita GSM, GPRS, EDGE, HSPA, HSUPA, LTE, Bluetooth 3.1, GPS, Glonass, NFC
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
fotoaparát 8,7 Mpx (zadní); 2,1 Mpx (přední)
akumulátor 2 000 mAh, Li-Ion
rozměry 130 × 71 × 10,7 mm
hmotnost 185 g
cena 15 900 Kč
Hodnocení
zpracování 95 %
aplikace 95 %
výkon 90 %
Výsledky testů
Browsermark 1 970 b.
Sunspider 945 ms

Konečně se dostáváme k poslednímu a tudíž nejdražšímu modelu. Nokia Lumia 920 je a ještě nějakou chvíli bude nejvyšším modelem celé platformy Windows Phone 8. Nabízí několik vychytávek, kterými nás Nokia v loni při představení mile překvapila, přidává obří displej  a také NFC.

Pokud jsem u Lumie 820 psal, že svým vzhledem alespoň trochu navazuje na polykarbonátové modely, pak mezi ně Lumia 920 přímo patří. Finové tedy zvolili prakticky stejné tělo jako u Lumie 900 s Windows Phone 7.5, která byla tolik kritizována kvůli nemožnosti aktualizace na Windows Phone 8. Rozměrově se oba modely liší jen nepatrně – na výšku dělá rozdíl dva milimetry. Jedná se o konstrukci z jednoho kusu polykarbonátu, do které je vsazený displej se zaoblenými vertikálními hranami. Boční kulaté hrany telefonu jsou pak v kontrastu s ostrou spodní a horní hranou. Ostré jsou tedy i rohy a podobně jako u HTC Windows Phone 8X to pro někoho nemusí být úplně příjemné. Zvlášť když při používání takto velkého displeje budete neustále natahovat palec do horní části obrazovky.

 Nokia Lumia 920 - příslušenství
Nokia Lumia 920 - příslušenství 

Rozložení tlačítek a konektorů je prakticky totožné s Lumií 900. Všechna tlačítka najdete na pravé hraně telefonů a stejně jako u Lumie 820 přesunula Nokia usínací tlačítko pod regulaci hlasitosti. Kvůli SIM kartě naštěstí není nutné nijak složitě páčit zadní kryt, za to se však neobejdete bez kancelářské sponky či přiloženého šperháku. Tím je nutné otevřít šuplík v horní hraně. Na té najdete ještě konektor pro připojení sluchátek netradičně vycentrovaný. MicroUSB konektor najdete na spodní straně, úlet s konektorem za zavřenými dvířky v horní hraně si Nokia dovolila jen u N9. Konstrukci asi není nutné dále hodnotit – již několikrát jsme o ní psali v souvislosti s předchozími modely Nokií. Jedinou menší nevýhodou tak zůstávají ostřejší rohy.

Stejně jako u levnější Lumie 820 i zde najdete citlivý displej, který je možné ovládat v rukavicích a možnost bezdrátového nabíjení. Zde však není nutné měnit kryt, pouze si budete muset přikoupit indukční nabíječku. Za zmínku určitě stojí i fotoaparát, který se chlubí PureView technologií. Ta zde však znamená úplně něco jiného než u Nokie 808, kde se jednalo o gigantické rozlišení 41 Mpx. Zde tím Finové označili optickou stabilizaci při natáčení videa a také skvělé vlastnosti při focení v noci. Obě vlastnosti fungují na výbornou. Při dobrých podmínkách fotí o něco lépe Ativ S, důležitější jsou však fotky v interiéru či v šeru.

Nokia Lumia 920 - příslušenství
Nokia Lumia 920 - příslušenství

Nokia vybavuje Lumie několika aplikacemi, které konkurence může jen závidět. V první řadě je to plnohodnotná offline navigace, která nahradí i placené aplikace a také Nokia Mapy. Na cestách využijete Městské info Nokia, které pomocí GPS naviguje k nejbližším zajímavostem. Nechybí trojice aplikací pro práci s fotografiemi, z nichž ta nezajímavější sejme sérii snímků, ze které je možné následně vybrat ten nejpovedenější.

 

Pokud toužíte po nejvybavenějším telefonu s Windows Phone 8, jasnou volbou bude Nokia Lumia 920. Nabízí skvěle zpracované tělo s výborným designem, vychytávky jako je citlivý displej a bezdrátové nabíjení. Navíc, stejně jako k Lumii 820, dostanete i pěknou porci povedených aplikací.

HTC Titan (s Windows Phone 7.8)

HTC Titan (s Windows Phone 7.8)

HTC Titan (Windows Phone 7.8) displej 4,7"; 480 × 800; S-LCD
procesor Snapdragon MSM8255 (1,5 GHz)
RAM 512 MB
interní paměť 16 GB
konektory a sloty microUSB, miniSIM, 3,5mm audio
bezdr. konektivita GSM, GPRS, EDGE, HSPA, HSUPA, Bluetooth 2.1, GPS, Glonass
Wi-Fi 802.11 b/g/n
fotoaparát 8 Mpx (zadní), 1,3 Mpx (přední)
akumulátor 1 600 mAh, Li-Ion
rozměry 131 × 71 × 9,9 mm
hmotnost 160 g
cena 7 000 Kč (bazar)
Hodnocení
zpracování 85 %
aplikace 65 %
výkon 55 %
Výsledky testů
Browsermark 1 230 b.
Sunspider 6 515 ms

Tak trochu mimo celý tento test stojí model HTC Titan, který je již přes dva roky starý. Microsoft totiž minulé léto zklamal všechny uživatele vlastnící telefon s Windows Phone 7.5. Oznámil totiž, že ani jeden z nich nedostane aktualizaci na plnohodnotný systém Windows Phone 8. To naštvalo především ty, co si zrovna takoupili Nokii Lumii 900, která se v tom období dostala na trh. Microsoft jako částečnou kompenzaci připravil systém ve verzi 7.8, který je určený právě pro smartphony s Mangem. Kombinuje v sobě předchozí verze systému, do kterého zakomponoval i některé vlastnosti Windows Phone 8. V současné době probíhá distribuce této aktualizace, pro jednotlivé uživatele se však bude lišit podle svých operátorů. Zatímco v zahraničí si mohli první uživatelé Windows Phone 7.8 nainstalovat již v únoru, u nás je klidně možné, že se vše protáhne až do dubna či května. My jsme aktualizovali HTC Titan poněkud násilnější formou, která si vynutí update telefonu bez závislosti na operátorovi.

HTC Titan
HTC Titan 

Systém Windows Phone 7.8 přinese na většinu Lumií, několik telefonů HTC a dalších smartphonů s původním systémem WP 7.5 především upravenou úvodní obrazovku. Na té je možné stejně jako v Osmičkách upravovat velikost dlaždic a vývojáři odstranili nevyužitý pruh u pravého okraje. Dlaždice (ikony aplikací) se tedy o něco zvětšily a je možné je využívat i v té nejmenší možné velikosti. Další změny jsou spíše kosmetické – přibyly nové barvy, které je možné v systému používat, pozadí na zamykací obrazovce se může každý den automaticky měnit a byly rozšířeny některé z funkcí Marketplay a Xbox Live. Žádné revoluční změny však nečekejte.

Protože jsme HTC Titan testovali již dva roky zpět, nemá smysl se jeho konstrukcí či vzhledem zabývat. Otestovali jsme především vliv nového systému Windows Phone 7.8 na samotný chod telefonu. Spouštění aplikací ani práce s úvodní obrazovkou se nezměnila. Stále je svižná a díky rozšířeným možnostem spravování dlaždic je konečně efektivnější. Subjektivně mi však systém přišel pomalejší v seznamu všech nainstalovaných aplikací, kde nebyly reakce na dotyky takové, jako při předchozím systému Windows Phone 7.5.

HTC Titan
HTC Titan

Štěstím pro majitele HTC Titanu, popř. Lumie 900 je kapacita operační paměti. I když jsou aplikace pro Windows Phone 8 s předchozím systémem nekompatibilní vinou rozdílného jádra, jež je sdíleno s desktopovými Windows 8, někteří vývojáři stále myslí i na starší systém. Těžko by však svoje aplikace optimalizovali pro telefony s RAM 256 MB. Ani to však nic nemění na tom, že pro tyto stroje s WP 7.8 již mnoho aplikací nepřibude a uživatelé je mohou vesele zahodit či v lepším případě prodat. Microsoft sice slíbil podporu do září 2014, ta však zahrnuje pouze několik aktualizací s nejdůležitějšími záplatami.

CS24

 

Pokud i vy patříte mezi majitele smartphonu s Windows Phone 7.5 či již aktualizovaným Windows Phone 7.8, radíme vám jeho prodej, dokud to ještě má alespoň nějaký smysl. Během následujícího roku se z Windows Phone 7.8 stane mrtvá platforma bez přibývajících aplikací. 

Byl pro vás článek přínosný?