Hlavní navigace

SSD dle vlastního výběru? Dle Applu je to rouhání a vypne vám TRIM

19. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple v nové verzi operačního systému Mac OS X 10.10 bez varování odebral plnohodnotnou podporu SSD, které nebyly zakoupeny z jeho nabídky. Konkrétně jde o zrušení podpory funkce TRIM, což SSD významně poškodí z hlediska výkonu.

Pokud majitelé počítačů od Apple mají systém nainstalován na vlastním SSD, po aktualizaci na verzi 10.10 Yosemite systém nenabootuje. Majitelé musí před aktualizací TRIM vypnout. Problém se nijak netýká běžných uživatelů, kteří mají SSD v počítači od Apple zabudován přímo z výroby a nebo si ho doplnili nákupem přímo přes servis Applu. Problémem tedy trpí jen pokročilí uživatelé, kteří své Mac počítače dodatečně upravují svépomocí pro zvýšení výkonu.

To, že Mac OS X nativně nepodporuje TRIM pro SSD třetích stran, není žádnou novinkou. Jde o dlouhodobý trend, který však uživatelé mohli řešit pomocí doplňkových utilit. Tou nejznámější je zřejmě Trim Enabler od společnosti Cindori Software, která je v základní verzi poskytována zdarma.

Při aktualizaci na verzi Yosemite se však vše mění. Trim Enabler nebo obdobný software už jednoduše TRIM neaktivuje. Problém způsobuje nová bezpečnostní funkce nazvaná kext signing (Kernel EXTension driver signing), která zjistí, že s ovladačem SSD utilita třetí strany manipulovala a ovladač nezavede. Jedná se víceméně o ekvivalent kontroly podepsaných ovladačů v systémech Windows. Zatímco na Windows ale můžete nepodepsaný ovladač nainstalovat odklepnutím varovného okna, v případě nové verze Mac OS X takto selektivní povolení není možné a je nutné funkci kext signing vypnout kompletně pro všechny ovladače natrvalo.

Strohé grafické oznámení o nezavedení SSD s „pirátsky“ povolenou funkcí TRIM

Oskar Groth, stojící za utilitou Trim Enabler, se na adresu Applu vyjádřil s rozčarováním a svůj software upravil tak, aby tuto funkci vypínal. Na své stránce však upozorněním dává jasně najevo, že jde o nevhodné a násilné řešení, které z důvodu snížení bezpečnosti není doporučováno.

Všechny jeho pokusy povolit TRIM jinou cestou skončily marně, jelikož ovladače AHCI SATA na systémech Apple mají uzavřený zdrojový kód a neexistuje k nim veřejná dokumentace. Padá tedy možnost vytvoření kompletně vlastního ovladače pro TRIM, který by si nechal podepsat.

 

Uživatelé toužící po upgrade tedy mají v základě tři možnosti. Můžou si SSD kopit přímo od Applu za předraženou sumu, nebo si koupí SSD sami dle svého vlastního výběru a následně se uspokojí se ztížením výkonu a životnosti, které vyplývá z nutnosti vypnutí funkce TRIM. Třetí možnost je vypnout bezpečnostní funkci kontroly podepsaných ovladačů kompletně, čímž se systém vystaví možnému riziku. Vypnutí jen pro tento konkrétní ovladač zkrátka není možné.

Provozovat SSD bez funkce TRIM je v současnosti značně nerozumné, jelikož jeho výkon bude časem razantně klesat. V závislosti na tom, jak si bez asistence operačního systému (přes příkaz TRIM) poradí se správou mazaných dat samotný řadič disku, může výkon časem poklesnout o 30 až 50%.

Na serveru HotHardware se redakce zamýšlí nad otázkou, co k podobnému kroku Apple vedlo. V tom lepším případě jsou záměry Apple zcela šlechetné a změna nastala z důvodu zlepšení bezpečnosti, kterou zprostředkuje větší kontrola čistoty ovladačů. V horším případě je důvod změny snaha o zvýšení zisku, který je zaručen nutností nákupu dodatečného hardware jen přes jejich vlastní služby. Ve hře jsou samozřejmě i oba důvody zároveň, při nichž společnost zabije obě mouchy jednou ranou.

KL24

Ke které z možností se kloníte vy?

Zdroj: HotHardware, ZDnet, Cindori

Byl pro vás článek přínosný?