Hlavní navigace

SSD s kapacitou 8 TB je zde. Zabiják pevných disků, nebýt ceny

26. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Snění o tom, jak SSD jednou zcela vytlačí z trhu mechanické pevné disky, není nijak nové, zatím se ale do reality tak úplně nepromítlo. Ovšem od povodňové katastrofy před třemi roky se ceny pevných disků moc nesnižují, zatímco cena za jeden gigabajt u SSD pozitivním vývojem prochází. Navíc ale u SSD mnohem rychleji roste kapacita. Právě v této disciplíně nyní dochází k pozoruhodnému zlomu – úložiště na bázi NAND totiž právě překonaly (či dorovnaly) maximální kapacitu nabízenou magnetickými disky.

Na trh totiž nyní přichází SSD s kapacitou 8 TB. Nejde přitom o úložiště na kartě PCI Express, ale o disk ve standardním 2,5" formátu. Nejde pravda o běžný spotřebitelský model, nýbrž o zařízení pro speciální použití. Konkrétně o disky řad EC188 a SC199 od firmy Foremay, která se specializuje na úložiště pro průmyslová, vojenská a další náročnější nasazení. Její jméno se na stránkách našeho serveru neobjevuje poprvé. Před téměř dvěma lety jsme o ní psali při skoro stejné příležitosti: když její disky přinesly tehdy rekordní kapacitu 2 TB.

Není to vítězství úplně drtivé, neboť 8TB pevný disk už také existuje. A to dokonce od dvou výrobců: SeagateHitachi, jehož si inženýři pomohli héliovou technologií. Ovšem to jsou 3,5" zařízení, kdežto 8TB SSD Foremay se vejdou do notebookového formátu, takže ve výsledku v hustotě dat vedou.

SSD Foremay. Firma tento měsíc uvedla SATA disky s kapaciotu 4 a 8 TB
SSD Foremay. Firma tento měsíc uvedla SATA disky s kapaciotu 4 a 8 TB

8TB modely zmíněných dvou řad SSD oznámila Foremay 17. listopadu (novembra). Půjde disky pro klasické rozhraní SATA 3.0 (6,0 Gb/s) a vedle uvedeného modelu jsou k dispozici také poloviční s kapacitou 4 TB. Tisková zpráva neuvádí, jaké řadiče jsou v discích použity. Nejspíš ale půjde o nějaké speciální řešení, jelikož běžné řadiče na takto vysoké kapacity nejsou připravené. Pravděpodobné je také použití na míru navržených balení paměti NAND s vyšším počtem čipů v jednom pouzdře.

Ačkoliv specializovaná SSD tohoto typu obvykle mají spíše substandardní výkon (viz třeba disky SecureDrives se schopností autodestrukce, o nichž jsme psali nedávno), v tomto případě je Foremay v podstatě tam, kde má být. Sekvenční přenosové rychlosti mají dělat 500 MB/s, náhodný zápis či čtení prý dosahují hodnot 100 000 IOPS. Disk má mít plně hardwarové šifrování AES256, dostupná má být funkce rychlého bezpečného smazání a dokonce i nouzové destrukce disku. Naopak pro ochranu dat lze volitelně integrovat záložní napájení či funkci zamčení proti zápisu.

 

Kamenem úrazu zde samozřejmě bude cena. Už samotná kapacita by hladce byla záminkou k čtyřciferným sumám. Navíc zde je skutečnost, že Foremay s disky cílí na oblasti jako vojenský průmysl, enterprise a tzv. „mission-critical“ nasazení. V kombinaci s různými speciálními funkcemi tedy asi není nereálná ani cena přes 10 000 USD. Tyto disky tak asi v běžném prodeji nenajdete a už jen pro cenovou nabídku budete muset kontaktovat přímo výrobce. Ani 8TB HDD nejsou vyloženě záležitostí pro domácího spotřebitele, ale jejich cena tak vysoko střelená není (Hitachi Ultrastar He8 se prodává za cenu okolo 20 000 CZK).

MMF24

I tak jsou ale tyto disky znamením trendu, kdy SSD sice pomalu, ale jistě umazávají náskok, jenž mají pevné disky v kapacitě. Seagate a Western Digital budou muset šlápnout na plyn, pokud chtějí krok udržet, jelikož to vypadá, že polovodičové technologie škálují nahoru snáze.

Zdroj: Foremay, Kitguru