Hlavní navigace

SSD vs. WD6400 AAKS

15. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak to dopadne, když se v proti sobě postaví ďábelsky rychlý SSD od společnosti Crucial a jeden z nejpopulárnějších HDD současnosti? Na tuto otázku znají odpověď redaktoři DriverHeaven. Muší váha Crucialu 82 gramů s nulovou hlučností se díky pokročilým MLC NAND modulům chlubí teoretickou rychlostí 100/60 MB při čtení/zápisu. Naproti tomu Western Digital bude těžit s pokročilého PMR zápisu s vysokou hustotou ploten a velkou vyrovnávací pamětí. V testu byl zastoupen i starší disk Seagate 7200.10 500 GB.

Na screenu HDTach lze vidět perfektní čtení Crucialu po celé kapacitě, zatímco u WD směrem ke krajům klesá na polovinu. Nenechte se zmást vyšším Burst speed Westernu, je to způsobeno rychlou prací s cache pamětí disku, zatím SSD disky vlastní vyrovnávací paměť nemají. Čím ale Crucial protivníka drtí, je přístupová doba: 0,4 ms a 11,9 ms poznáte hlavně při práci s malými soubory (nebo velkými s vysokou fragmentací).

HD tune už výsledky jen potvrzuje.

CS24

Tabulky rychlostí ukazuje, že Seagate se s Crucialem jen těžko poměřuje. Caviar naopak dominuje rychlostí zápisu, v téhle oblasti ještě čeká SSD disky dlouhá cesta. Crucial dle papírových předpokladů odvedl práci na jedničku, v konečném verdiktu byla vyčtena pouze cena, která činí až nekřesťanských 479 USD. A právě cena je největší nevýhodou rychlých NAND pamětí, za téměř 500 USD se běžný uživatel pořídí raději pár TB úložného prostoru. Jak je to s trvanlivostí NAND čipů to ukáže až čas. Crucial slibuje střední dobu mezi poruchami až 1 milión hodin.

Zdroj: DriverHeaven

Autor článku