Hlavní navigace

Stáhne se AMD z x86 trhu?

30. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zpráva pocházející přímo od Advanced Micro Devices hovoří o tom, že součástí masivní restrukturalizace, která započala propuštěním dalších 10 % zaměstnanců, bude i částečné opuštění x86 trhu. „Jsme v bodu zlomu, budeme se muset všichni odprosti od starého smýšlení AMD versus Intel,“ řekl doslova mluvčí AMD Mike Silverman. Společnost je poměrně vágní v tom, kudy se přesně chce vydat, udělejme ale menší rozbor.

Překvapení se nekonalo

AMD vkládalo mnoho nadějí do zlepšení svého postavení na trhu poté, co byl Intel propírán v mnoha kauzách nekalé obchodní soutěže v mnoha zemíchi. Vše vyvrcholilo mimosoudním urovnáním ve výši miliardy a čtvrt, kterou tak Intel ukončil problémy alespoň doma ve Státech. To bylo poté, co nařídila EU zaplacení 1,45 miliardy dolarů. Bohužel, ačkoli v mnoha segmentech trhu byly procesory AMD konkurenceschopné, zastoupení na trhu postupně klesalo o další 4 % až na současných pouhých 19 %.

Finanční výsledky AMD za posledních šest let

Zázrak nepřišel ani v podobě mikroarchitektury Bulldozer. Ta moc nezazářila na desktopovém trhu, na serverovém trhu nakonec také nebude takovou bombou jak AMD slibovalo. Viděno nadhledem, výkonově nejsou špatné, ale za cenu vyšší spotřeby a nevyrazného zvýšení výkonu oproti staré generaci. To by se rozhodně nemělo stát u architektury vyvíjené takovou dobu. Ano, je zde samozřejmě potenciál zlepšení v podobě zvýšení frekvencí a současného snížení spotřeby, což se po odladění může stát (zejména mluví-li se o problémech s 32nm technologií u Global Foundries). Plus jsou mezery i na straně operačních systémů (které mohou ne zrovna nemálo pomoci spotřebě i výkonu). Nicméně je jasné, že mít o 20 % lepší výkon a o 20 % lepší spotřebu než nyní hned při uvedení by vypadalo úplně jinak.

Ceny akcií AMD od roku 2005Ceny akcií AMD od roku 2005 (kliknětě pro zvětšení)

AMD tak bylo dlouhou dobu v situaci, kdy se jen těžce vracely investice do výzkumu, resp. po několik let při splácení akvizice ATI Technologies ani to ne. Je totiž pěkné, když všichni na trhu AMD chtějí, ale jen proto, aby si koupili levnější procesory od Intelu. Z tohoto pohledu je naprosto jasné, že AMD o něco takového nemá zájem. Což se samozřejmě ukázalo okamžitě po zveřejnění těchto zpráv, kdy mikroprocesory začaly zdražovat.

Co bude dál

Spekuluje se o tom, že AMD chce natvrdo vstoupit na ultramobilní trh, tzn. trh smartphonů a tabletů. Osobně bych to viděl napůl cesty, jednak je nelogické hned opustit to málo, co AMD tak těžce udrželo na poli desktopů a serverů, a dále AMD nemá s čím tam hned ze zelené louky jít. To by v podstatě znamenalo rovnou zánik společnosti (přesně řečeno vykročení tam, kde je dnes VIA), což by asi akcionáři asi nerozdýchali.

Na druhou stranu, současná lowendová nabídka je více než konkurenceschopná právě díky grafickým částem procesorů, nyní již integrovaných na jeden kus křemíku. AMD tak může jít cestou dalšího vylepšování nabídky, kterou již má, ukousnout ještě větší část trhu ultramobilních notebooků a dostat se i do tabletů. Cesta do telefonů bude ale těžší, zde je třeba spotřebu srazit ještě víc. Je nejpravděpodobnější, že si AMD také licencuje produkty ARM a navrhne komplexní čip včetně silného grafického řešení tak, jak to dělají všichni ostatní. Potíž je ale právě v těch ostatních; zatímco např. u Texas Instruments či Qualcommu má AMD značnou šanci, největší rival Nvidia se určitě nevzdá snadno.

Na tento trh se navíc dere i Intel, takže to rozhodně nebude procházka růžovým sadem. Existuje ale i jedna okrajová možnost, o které je rozhodně smysluplné zauvažovat. Operační systémy Linux a systémy na bázi Linux jádra (Android) se šíří stále více. ARM již také celkem zřetelně chce časem vstoupit i do segmentu notebooků. Dokonce už i Windows budou běžet na procesorech RISC. Pokud k tomu přidáme to, na co se u architektury Bulldozer zapomíná - a sice její modulárnost - není od věci uvažovat o tom, že právě tohle je jeden z důvodů, proč BD nebyl zavčasu opuštěn, a současně nám to dává výhled do budoucna.

Plně hybridní procesory?

Tato část je sice pouhou mou spekulací, nicméně jsem přesvědčen o tom, že má něco do sebe. I vyjádření mluvčího společnosti totiž naznačuje to, že AMD předpokládá postupný zvrat na celém trhu počítačů. Je tedy na místě znovu zauvažovat nad výrazným útlumem či dokonce smrti instrukční sady x86. Lidově řečeno, když už i AMD možná chce odejít, asi to něco znamená, ne? Existuje tak možnost, že AMD na modularitě BD postaví unikátní, zcela hybridní čip spojující něco ze všech tří světů. Tedy, x86 jádra, RISC jádra a k tomu nějaké to grafické jádro, vše zapouzdřeno do jednoho čipu s řadičem pamětí a HyperTransportu. Do budoucna lze ještě přidat funkcionalitu pro Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth a máme krásný systém na čipu (SoC, System on Chip).

Doplnění: Kontaktovali jsme české zastoupení AMD a to nám zprostředkovalo oficiální vyjádření centrály AMD k celé kauze ústupu AMD z x86 trhu:

„AMD
is a leader in x86 microprocessor design, and we remain committed to
the x86 market.  Our strategy is to accelerate our growth by
taking advantage of our design capabilities to deliver a breadth of
products that best align with broader industry shifts toward low power,
emerging markets and the cloud.“

Volně přeloženo: „ AMD je lídrem v návrhu mikroprocesorů x86 a zůstaneme tomuto trhu věrni. Naší strategií je urychlit náš růst použitím našich schopností pro uvedení produktů, které budou v nejlepším souladu s trendy jako nízká spotřeba, rozvíjející se trhy a cloud computing.“

KL24


Zdroj: San Jose Mercury News

Byl pro vás článek přínosný?