Hlavní navigace

Stáhněte si Firefox 18. Zrychluje zpracování JavaScriptu

8. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Správě tušíte, že se Mozille po delší době opět podařilo vyprodukovat Firefox, o němž stojí za to si popovídat. Těším se, až se to stane také Chromu. Tam se zatím delší dobu neděje nic tak zásadního, o čem bychom psali regulérní článek. Hodně materiálu si pro nás naopak schovává Opera, u ní ale velké vydání spatříme tak dvakrát do roka. Někdy ani to ne. Premiéru si osmnáctá řada ohnivé lišky ponechala na klidnější období nového roku. Správně jsme ji měli spatřit přesně 1. ledna. Který sebevrah by v tento den pracoval a vydával nový produkt?

Tip: Infografika: jak se dařilo Mozille a jejímu Firefoxu v roce 2012

Ani publikum by nejásalo radostí a bylo by mu to dost ukradené. Mozilla se rozhodla vydání o chvíli odložit. O týden později můžeme hodnotit, jakou nohou vstoupil Firefox do nového roku. Tentokrát jsme spokojeni, vykročil totiž opravdu dobře. Ačkoli ve Windows neoceníme to, že již podporuje obrazovky retina u jablečných počítačů s OS X, věříme, že těmto uživatelům způsobí Firefox 18 radost. V dobrém smyslu, samozřejmě. Další pozitivní zprávy nás naštěstí neminuly. Připomínám, že ani posledně si nepřipadali zklamaně.

 

Integrace sociálních prvků byla věcí odvážnou a velmi příjemnou pro všechny, kteří počítač používají zejména ke kontrole novinek a chatování na Facebooku. Pro nadšené uživatele největší sociální sítě světa je integrace do Firefoxu prakticky povinností. Tentokrát se funkce nepřidávaly, nýbrž se především zasahovalo do stávajících technologií. Výjimkou budiž WebRTC. Vývojový tým se rozhodl přidat podporu otevřeného frameworku, o němž jste určitě slyšeli, pokud nás čtete pravidelně. Ten slouží především ke komunikaci v reálném čase.

Osmnáctá řada omlazuje prohlížeč uvnitř
Osmnáctá řada omlazuje prohlížeč uvnitř

Skypování v prohlížeči jsme o krok blíže

Využívat ho tedy mohou projekty jako Skype v prohlížeči. Výhody vyjmenovávat zřejmě nemusím. Takový Skype bychom mohli používat hned po spuštění prohlížeče, naopak bychom nemuseli instalovat dodatečný klientský software ani zásuvné moduly pro prohlížeč. Rozhodně se jedná o velkou věc a podpora ze strany prohlížečů je kritická. Skrze WebRTC lze sdílet soubory, teoreticky se tak jedná o konkurenci stávajícím řešením. Prozatím se jedná o rozpracovanou technologii, konsorcium W3C ji nepovažuje za dokončený standard.

To se změní. Sluší se zmínit, že za projekt se postavil mj. Google. Jeho Chrome proto WebRTC podporuje již několik měsíců, Opera také. První krůčky Mozilla trvaly o něco déle. Microsoft bohužel mlčí. Když nemlčí, tak protestuje. Současná podoba WebRTC se mu nepozdává, chce krom jiného více kontroly nad přenosy klient–klient. Než proběhne standardizace, uživatelé Internet Exploreru budou zřejmě od této vymoženosti odstřiženi. Snaha o implementaci konečných podob standardů nicméně není tak nesmyslná, lze ji dost dobře chápat.

Skype v prohlížeči? Díky WebRTC se dočkáme
Skype v prohlížeči? Díky WebRTC se dočkáme

Jak ale Redmondští hodlají blížící se Skype pro prohlížeče řešit, když chtějí čekat, až se WebRTC pohne dále, a ideálně směrem, jenž si sám přeje? Odpověď na tuto otázku zná leda Microsoft. Vlastně, vzpomeňme na starší spekulace, podle nich možná bude Skype vyžadovat zásuvný modul. Dává to smysl, ne? Internet Explorer momentálně WebRTC nepodporuje, takže zní logicky, že bude Microsoft do té doby využívat zásuvného modulu. V mezičase, než se situace vyjasní, můžete koketovat s komunitními iniciativami, například s projektem webrtc4all.

Rychlejší JavaScript, přepínání panelů a spuštění

Vraťme se ale k Firefoxu. Porci výkonnostních vylepšení zastupuje nejlépe nový kompilátor IonMonkey. Díky němu bychom se měli dočkat o kus rychlejšího zpracování JavaScriptu, což je v době náročných a komplexních webových aplikací vždycky vítaná zpráva. Důležité oživení toho, co se skrývá pod kapotou a tvoří nezbytnou součást motoru prohlížeče, se projevilo skutečně pozitivně. Protože nás zajímalo, nakolik bude výsledek znatelný, zkusili jsme ohnivou lišku ve verzích sedmnáct a osmnáct potrápit ve dvou testech.

Octane je půl roku „mladý“ benchmark od Googlu
Octane je půl roku „mladý“ benchmark od Googlu

Jako první jsme zvolili Octane od Googlu. Dle slov společnosti se zaměřuje na výkon v reálném prostředí. Nakolik se mu to daří, nelze příliš dobře posoudit. Všichni ale víme, že syntetické benchmarky nám toho o prohlížeči zase tolik nepoví, neboť v drsné webové realitě se výkony adeptů mnohdy výrazně liší. Octane staví na dřívějším V8, oproti němu přidává pět dalších zatěžkávacích zkoušek. Výsledkem je počet bodů. Čím více, tím lépe.

  • Firefox 17: 5494 bodů
  • Firefox 18: 5537 bodů

Žádný velký rozdíl nebyl znát. Jako druhý test jsme vybrali pro změnu Kraken od Mozilly. I ten by se měl zaměřovat na práci prohlížeče v reálném prostředí. Zdá se, že toto povídají úplně všichni. Buď jak buď, tentokrát došlo ke zlomu. Sedmnáctá řada Firefoxu cílovou pásku přetnula o dost později (hrálo se na čas). Firefox 18 si připsal o zhruba 36 % lepší výsledek.

  • Firefox 17: 4769 ms
  • Firefox 18: 3500 ms

Opět platí, že prohlížeč můžeme rozsoudit jedině my, uživatelé. Sami při brouzdání po webu zhodnoťte, jestli se vám zdá načítání stránek a provádění některých akcí rychlejší. Mozilla přihazuje další novinky. Rychlejší by mělo být přepínání mezi otevřenými stránkami, dokonce se pracovalo na dalším urychlení spuštění aplikace. Toho vývojáři dosáhli chytřejším nakládáním s podepsanými certifikáty doplňků. A konečně, prohlížeč by měl svižněji reagovat v případech, kdy používáte proxy.

Rychlejší JavaScript ovlivňuje rovněž výkon Firefoxu ve hrách
Rychlejší JavaScript ovlivňuje rovněž výkon Firefoxu ve hrách

Hezčí obrázky

V minulosti si uživatelé ve velkém stěžovali na to, jak Firefox pracuje s obrázky. Konkrétně lidem vadilo jejich škálování. Je pravda, že zmenšené obrázky dříve hodně trpěly. K tak výrazným deformacím již nedochází, také na zmenšeninu se krásně kouká. Poděkovat můžeme novému algoritmu. Jak vidíte, Firefox se vykoupal v léčebné lázni a pěkně omládl. Honba za podporou webových standardů přinesla ovoce rovněž v podobě implementace návrhu dotekových událostí.

Algoritmus pro škálování obrázků byl přepsán
Algoritmus pro škálování obrázků byl přepsán

Současně stále existuje několik nevyřešených problémů, které nás budou strašit rovněž ve Firefoxu 18. Za šest týdnů bude kupříkladu opraveno spuštění aplikace v anonymním režimu. Běžně se sice spouštíme do normálního režimu prohlížení, pokud však patříte k menšině, která do prohlížeče vstupuje anonymně, můžete zaznamenat problémy s nesprávným tvrzením. Někdy se podle něj nenacházíte v režimu anonymního prohlížení, což ovšem není pravda. Náprava se objeví ve Firefoxu 19.

CS24

Do té doby si užívejme kompilátoru IonMonkey. Podle Mozilly zrychluje prohlížení webu a hraní her až o 25 %. Zahrát si můžete ukázku střílečky BananaBread. Na novou řadu prohlížeče vás převede interní aktualizační mechanismus, můžete i ručně zkontrolovat dialog Firefox → Nápověda → O aplikaci Firefox. Případně zavítejte na web firefox.com.

Zdroj: The Mozilla Blog