Hlavní navigace

Stáhněte si víc výkonu. Oprava zrychlující procesory AMD už je široce dostupná pro aktuální Windows

28. 8. 2024

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain
Na optimalizace, které mají posílit Zen 5 a také předchozí generace Zen 4 a 3, nakonec nebudete muset čekat až do vydání „AI“ Windows 11 24H2.

Před několika dny jsme tu probírali zprávu, že procesory Ryzen s architekturami Zen 3, Zen 4 a zejména Zen 5 (u něhož má být dopad největší) by měly dostat vyšší výkon v budoucí aktualizaci Windows 11 na verzi 24H2. Tato velká aktualizace ještě nebyla puštěná do distribuce – jde o vydání, které přináší různé AI novinky a jednu dobu se údajně uvažovalo o tom, že bude vydáno jako Windows 12. Ale majitelé Ryzenů, zdá se, nebudou muset čekat tak dlouho.

Jak jsme psali v předchozím článku, ve Windows 11 verze 24H2 by mělo být začleněno optimalizované řešení spekulativních zranitelností (útoky typu Spectre), které zvyšuje výkon na procesorech s jádry Zen 5 (tedy nových Ryzenech 9000), ale nějaké zlepšení by měly podle AMD doznat také generace s jádry Zen 4 a Zen 3.

AMD mění memy ve skutečnost. Výkon Zenu 5 se zlepší s budoucími aktualizacemi Windows Přečtěte si také:

AMD mění memy ve skutečnost. Výkon Zenu 5 se zlepší s budoucími aktualizacemi Windows

Podle toho, co o opravě (přesněji optimalizaci) bylo řečeno, se výkon zlepšuje zřejmě proto, že předchozí verze ošetření Spectre pro tyto architektury nebyla optimální pro novější architektury AMD. Zřejmě proto, že příliš agresivně resetovala stav prediktoru větvení (vymazáním jeho BTB cache), zatímco u novějších jader díky hardwarovým opravám nejsou některé části tohoto softwarového ošetření třeba.

V blogu, který k tomu AMD publikovalo, byla zmínka, že firma pracuje s Microsoftem na tom, aby se tyto úpravy zvyšující výkon „brzo dostaly ke všem uživatelům Windows 11“. Nebylo to z toho úplně jasné, ale tato formulace, zdá se, nemluvila jen o tom, že se AMD snaží dostat verzi 24H2 ven dřív. Místo toho se tato optimalizace, zdá se, dostala i do nynější verze (23H2).

Aktualizace KB5041587 teď hned

AMD včera večer oznámilo médiím, že dotyčné změny okolo predikce větvení (přesněji okolo ošetření spekulativních útoků, týkajících se prediktoru větvení v CPU) byly backportovány do aktuální verze Windows 11, a lze je tak jednoduše aplikovat už teď – pokud tedy nejste stále na Windows 10. Potřebné úpravy jsou podle AMD součástí aktualizace Windows 11 označené KB5041587.

Aktualizace KB5041587 se instaluje

Aktualizace KB5041587 se instaluje

Autor: Cnews

Tato aktualizace je od včerejška dostupná ve Windows Update, a to jako „2024–08 Kumulativní aktualizace (Preview) pro Windows 11 Version 23H2 pro systémy založené na platformě x64 (KB5041587)“. AMD upozorňuje na to, že je nutné ji ručně zvolit k instalování – kliknutím na volbu „Upřesnit možnosti“, pak „Volitelné aktualizace“, kde by měla být vidět a lze u ní zvolit instalaci.

Normálně by se tedy zřejmě neměla instalovat automaticky, na naší redakční sestavě s Ryzenem 9 7950X se nicméně nainstalovala sama bez zásahu (respektive hned po kliknutí na volbu „vyhledat aktualizace“). Možná se to děje tehdy, když je volba „Získejte nejnovější aktualizace hned, jak budou k dispozici.“ zapnutá.

Ať už se vám update KB5041587 nainstaluje automaticky, nebo ho budete muset volit ručně, podle AMD by měl přinést obdobné zrychlení her, jaké je slibováno u verze 24H2, a nemusíte kvůli tomu používat insiderovská testovací sestavení.

We wanted to let you know that the branch prediction optimization found in Windows 11 24H2 has now been backported to Windows 11 23H2. Users will need to look for KB5041587 under Windows update > Advanced options > Optional updates. We expect the performance uplift to be very similar between 24H2 and 23H2 with KB5041587 installed.

Testy zatím jen pro 24H2

Efekt těchto optimalizací byl zatím otestován několika médii – například Hardwareluxx, Hardware Unboxed, ovšem zatím to vždy byly testy na oné velké zatím oficiálně neuvedené verzi 24H2. Nějaké rozsáhlejší testy účinku přímo této včera vydané aktualizace pro Windows 11 ve staré verzi 23H2 se zatím neobjevily, takže ještě nemůžeme potvrdit, že jsou optimalizace týkající se prediktoru větvení na Zenu 3, 4 a 5 opravdu v této aktualizaci již aplikované.

CS24

Nárůsty výkonu vlivem těchto optimalizací nebudou patrně univerzální. Protože toto navýšení výkonu spočívá v optimalizovaném ošetření chyb Spectre (nebo příbuzných zranitelností), logicky se nárůst výkonu může projevit jen tam, kde byl kvůli ošetření zranitelností nějaký výkon ztracen. Zlepšení se tak dá čekat ve hrách, v nichž se s „mitigacemi“ dá naměřit pokles výkonu. K tomu dochází při systémových voláních (například čtení a ukládání dat na disk, síťový provoz), zatímco třeba benchmarky běžící jako aplikace bez nějaké velké interakce s operačním systémem (jako třeba enkódování audia, SuperPi) by asi moc ovlivněné být nemusely. U her se asi bude efekt také lišit kus od kusu, pokud nastane zlepšení, může být v jednotkách procent až po cca 10 % k dobru.

Zdroj: Microsoft, Tom’s Hardware, WCCFtech