Hlavní navigace

Stahování filmů je sport, tvrdí režisér Jan Svěrák

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera se Otázky Václava Moravce přesunuly do Karlových Varů, kde právě probíhá známý filmový festival. I proto se v polovině pořadu začalo mluvit o smlouvě ACTA, pirátech, stahovačích apod. Hosty pořadu byli: režisér Jan Svěrák, předseda České pirátské strany Ivan Bartoš a režisér plus předseda amerických režisérských odborů Taylor Hackford.

Jak lze očekávat, oba tvůrci chtějí chránit svá práva a sympatizují s regulacemi internetu ze strany státu. Ivan Bartoš naopak hájila svobodu občanů. Hlavním problémem je ochrana autorského práva, na tom se shodli všichni. I ČPS podporuje autory, ale upozorňuje, že je rozdíl mezi autorských právem a kopírovacím monopolem. První chrání tvůrce, druhý bod už na tvůrce tolik nemyslí a ochraňuje především zájmy vydavatelů, nakladatelů apod.

Otázky Václava Moravce Karlovy Vary
Otázky Václava Moravce, foto: ČT

Jan Svěrák je velkým odpůrcem „nelegálního“ stahování. Sám to prý nedělá, aby se nestal špatným vzorem pro své děti. Jak ale podotkl, musí chránit svou práci. Jeho posledním filmem je Kuky se vrací. Po jeho premiéře si prý najal dva studenty, kteří na webu hledali odkazy na film a hlásili porušování práv na souborových úložištích. České prý reagovaly až tři dny, než byly soubory smazány (Share-rapid je nesmazal, proto se s nimi Svěrák soudí), zahraniční mazaly okamžitě.

Tuto ochranu vlastní investice mu Bartoš pochválil. Jenže Svěrák řekl, že práce dvou studentů jej stála tolik, co Kuky vydělá za měsíc na DVD. Samotný film je stále asi 10 milionů korun v mínusu. Takže zřejmě ani tudy cesta nevede.

 

Hackford, Svěrák, Bartoš a ministr průmyslu a obchodu Kuba se ale shodli na tom, že filmový průmysl musí vzít internet v úvahu a přijít s obchodním modelem, kdy filmy budou za poplatek dostupné všem. (Takové platformy už existují, ale v Česku za moc nestojí, pozn. redakce). Sdílení (a podle Hackforda i stahování) je ale podle režisérů potřeba přísně hlídat a trestat, neboť pro tvůrce znamenají ušlé příjmy.

CS24

Diskuze vlastně nic nového nepřinesla, ale určitě stojí za vidění. Uvidíte, za co bojuje filmový průmysl, za co Pirátské strany a že kompromis lze určitě najít. Záznam Otázek Václava Moravce najdete na iVysílání ČT.

ČPS vydala k vystoupení Bartoše i tiskovou zprávu, která jde více do hloubky.