Hlavní navigace

Stahujte Firefox 14, nyní s pluginy na vyžádání a automatickým dokončováním

18. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Další vývojový cyklus byl završen, což pro nás znamená, že si můžeme užít novou verzi Firefoxu. Tentokrát se pár příjemných novinek sešlo, ohnivá liška pokračuje v postupné evoluci, podobně jako Google Chrome. Adresní řádek zde sice patřil k velmi propracovaným dílkům, avšak teprve nyní získává funkci automatického dokončování zadávaných adres. Během psaní se tudíž aplikace snaží co nejlépe odhadnout, kam chcete zamířit. Docela běžná věc jistě potěší, vždyť bylo testování zahájeno již před několika měsíci.

Tip: Firefox 13: Rychlý přístup, protokol SPDY, obnova poškozeného profilu

Z hlediska bezpečnosti oceníte vyhledávání skrze Google, které od teď ve výchozím stavu probíhá skrze zabezpečený protokol HTTPS. Vývojáři vylepšili také vizuální podobu identity webu, ikonky v adresním řádku by měly být lépe informativní a zvýraznit důvěryhodnost stránky. Od nynějška ve Firefoxu rovněž můžete zapnout aktivaci zásuvných modulů na vyžádání. Když to uděláte, objekty ve Flashi nebo jemu podobných technologiích se zobrazí až po klepnutí na ně, viz obrázek níže. Především na mobilním připojení se to může hodit, automaticky tím ušetříte přenesená data. Předvolbu zapnete skrze stránku about:config, kde přepněte plugins.click_to_play na false.

 

Jenom doufáme, že ji v budoucnu budeme moci zapínat normálně z nastavení. Na konfigurační stránce about:config můžete tentokrát vyvolat další funkci. O novém správci stahování se mluví přes rok, sice prý stále úplně stoprocentně odladěn nebyl, ale zkusit si ho již můžete. Přepněte browser.download.useToolkitUI na false. Ikona při stahování zobrazuje čas nutný k dokončení přenosu. Detaily se neotevírají v novém okně, pouze v kompaktním náhledu. Prozatím ale novou podobu správce používejte jen na vlastní nebezpečí.

Firefox 14 můžete stáhnout z firefox.com, stávající uživatelé jej mohou přivolat skrze automatické aktualizace.

MMF24

Zdroj: Mozilla | Mozilla.cz