Hlavní navigace

Stahujte nový Internet Explorer 9 beta včetně češtiny

16. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft se rozhodl inovovat svůj webový prohlížeč v duchu současných trendů minimalizace. Zapomeňte teď na spekulace, kým se nechal inspirovat, a kdo se bude inspirovat jím. Slovy zástupců českého Microsoftu, „inspirace je a bude vzájemná“. Důležité je jedno. Prospěch by z toho měl mít především uživatel.

A to je právě směr, kterým se má Internet Explorer 9 ubírat. Místo toho, aby tento produkt byl zaměřen na prohlížeč jako takový, zaměřuje se především na webovou stránku a uživatele s ní pracujícího. Minimalistické uživatelské rozhraní zabírá dokonce méně prostoru, než je tomu v poslední verzi Google Chrome 6. Přitom tento prohlížeč byl doposud brán jako šablona minimalistického rozhraní.

Než se pustíme do přehledu novinek, tak ještě jedno upřesnění. Zobrazovací jádro a všechny schopnosti Internet Exploreru 9 co se vykreslování stránky týče, jste mohli testovat již delší dobu prostřednictvím nástroje Internet Explorer 9 Platform Preview. Nový Internet Explorer 9 Beta však poprvé přichází včetně kompletního uživatelského prostředí a je na něm vidět, jak bude vypadat ve finále. S největší pravděpodobností případné změny budou jen kosmetické. Prohlížeč lze navíc používat už i nyní.

Nové uživatelské rozhraní Internet Exploreru 9

Začněme od několikrát zmíněné minimalizace. Ve srovnání s Google Chrome je v Internet Exploreru 9 skutečně věnováno více místa webové stránce. Podobně jako v Google Chrome došlo ke sjednocení adresního řádku s vyhledávacím políčkem. Zmizel stavový řádek vespod, tlačítka v liště jsou obrázková  a vykreslena tak, aby barevně co nejméně rušila zobrazení stránky.

Jistě si všimnete zvýrazněného tlačítka pro návrat Zpět. Je to taková drobnost vycházející z toho, jak moc uživatelé toto tlačítko používají.

Co se záložek týče, můžete je uchopit a přetáhnout mimo okno prohlížeče. Tím se z nich stane samostatné okno, které využijete například pro přehrávání videa z některého z multimediálních webů. Záložku pak můžete opět přetáhnout do původního okna a dokonce na pořadí, které si zvolíte. Perfektní je tato funkce ve spojení s funkcí Aero Snap ve Windows 7, kdy se přetažená záložka přelepí k polovině obrazovky. Otevření nové záložky je nyní konečně stejně rychlé, jako v ostatních prohlížečích. Hned po stisku Ctrl+T můžete začít psát adresu, žádná sekundová prodleva se nekoná.

Hledání v novém

Adresní řádek a hledací políčko tedy nyní jedno jsou. Když do adresního řádku zadáte hledaný výraz, objeví se návrhy z historie (mimochodem, již od minulé verze IE lze položky v historii jednoduše smazat klepnutím na křížek), navštívené stránky, které toto slovo obsahují a také vizuální hledání. To je poměrně zajímavá pomůcka, která se objevila již v předchozí verzi, nyní mi však připadá mnohem pohodlnější.

Prakticky: hledáte nějaký produkt v eshopu, který pro Internet Explorer poskytuje vizuální vyhledávání. Zadáte název do adresního řádku a vespod si vyberte příslušný eshop klepnutím na tlačítko. Podle toho, co vizuální hledání daného poskytovatele nabízí, se vám objeví několik výsledků s cenou, popiskem a fotografií produktu. Podobně lze využít hledání v mapách nebo encyklopediích.

Internet Explorer 9 má správce stahování

Neskutečných devět verzí Microsoftu trvalo, než do Internet Exploreru zařadil správce stahování, jednoduchou pomůcku, kterou mají všechny ostatní webové prohlížeče už řadu verzí nazpátek. Správce stahování je zde nazván poněkud zmatečně jako „Zobrazit software ke stažení“. To trochu navozuje dojem, že se nám nabídne stránka s možností stahování nějakých zajímavých doplňků pro prohlížeč. Ale skutečně se jedná o správce stahování.

Zajímavostí nově řešené správy stahovaných souborů je provázanost na technologii SmartScreen Filter. Místo dosavadní lišty u horní části okna prohlížeče se vám zobrazí plovoucí panel vespod, ve kterém vyberete spuštění nebo uložení souboru. Jestliže se jedná o soubor z nedůvěryhodného zdroje a budete jej chtít hned spustit, IE9 vás dále upozorní na to, že by vám taková akce mohla poškodit počítač. Pro pokračování je nutné klepnout na tlačítko Akce a zvolit, zda soubor opravdu spustíte, nebo jej raději smažete.

Těžko říci, zda taková obstrukce je ku prospěchu nebo ne. Pro zkušeného uživatele, který ví, co dělá, bude toto představovat spíše obtěžující zdržení. Pro méně zkušené zase určitou formu ochrany před zkázou jejich dat. Ke kterému názoru se přikloní čtenáři ExtraWindows?

Jak zabezpečení stahování souborů funguje v praxi, můžete s IE9 otestovat na adrese ie.microsoft.com/testdrive, kde klepněte na odkaz Download Reputation.

Novinky podporované oblíbenými weby

Firemní uživatele, nebo spíše správce firemních sítí bude zajímat, že Internet Explorer 9 přichází s 1500 skupinovými politikami a je možné jej instalovat stejně jako aktualizace operačního systému. Nás, běžné uživatele zase bude zajímat řada dalších funkcí, které umožní propojení webu s desktopem. Microsoft spolupracuje s nejvýznamnějšími poskytovateli obsahu, kteří dle jeho slov zahrnují 2/3 internetové populace. Ukázky nových technologií už můžete vyzkoušet i na nových webech. Oč se konkrétně jedná?

Zkuste pomocí IE9 navštívit webové stránky www.mapy.cz a přetáhnout si ikonku webu na lištu Windows 7. Vznikne vám tak zástupce s podporou jumplistů. Na takto připnutou ikonku stačí klepnout pravým tlačítkem myši a nabídka vám může zprostředkovat přístup k vybraným funkcím portálu. V případě Mapy.cz se objeví funkce pro zobrazení map, dopravy, počasí nebo fotomap. Implementace z pohledu programátora je snadná, jistě bude přibývat více webů, které toto nabídnou.

Všimněte si také, že prohlížeč může přebírat v dekoracích tlačítek barevné schéma webu. Opět stačí jen jeho malá úprava. V případě Facebooku připnutého na hlavní panel se vám na ikonce zase může zobrazit informace o nových zprávách. To už ale vyžaduje, aby stránka byla zároveň otevřena, klidně na pozadí.

Vyšší výkon a grafická akcelerace

Internet Explorer 9 využívá nové zobrazovací jádro, které nabízí několikanásobně vyšší výkon než starší verze IE, navíc překonává v mnoha ohledech i svou konkurenci. Rychlost načítání stránky jako taková dnes již nikoho příliš nezajímá, rozdíly jsou minimální. Vzhledem k rostoucím požadavkům na interaktivní webové aplikace je však zajímavé, jak si prohlížeče poradí se zpracováním JavaScriptu.

Internet Explorer 9 má zabudovaný JavaScriptový engine přímo do svého jádra, takže zobrazení může být maximálně rychlé. Navíc není nutné načítat strukturu dokumentu dvakrát – jednou pro zobrazení a jednou pro JavaScript, jako tomu bylo dosud.

Zajímavá je bezesporu podpora GPU. Obrázky, a to 2D a časem i 3D grafika jsou vykreslovány s využitím grafické akcelerace, tudíž je stránka opět o něco svižnější a výkon vašeho počítače je využit na maximum. V případě nutnosti lze grafickou akceleraci vypnout.

Vývojáře bude zajímat, že určitých změn se dočkal i zabudovaný nástroj pro vývojáře. Už není v samostatném okně, ale je připnutý pod stránkou, podobně jako známý Firebug. Oproti předchozí verzi má několik nových funkcí. Podrobnosti se dozvíte v článku Internet Explorer 9 a novinky pro vývojáře webů na webu Maxiorel.cz.

Oblíbené weby

Znáte SpeedDial z Opery nebo podobné funkce z Google Chrome a Safari? Nyní totéž nabízí i Internet Explorer 9. Seznam nejoblíbenějších webů se zobrazí coby dlaždice s ikonkami na nové záložce. Ikonky doplňuje graf zobrazující, jak často danou stránku v poměru k ostatním navštěvujete.

KL24

Nový Internet Explorer 9 je bezesporu povedený program, na němž je znát optimalizace rychlosti jak startu, tak zobrazování náročnějších stránek. Úprava uživatelského prostředí se mi jeví z pohledu zkušenějšího uživatele jako příjemná, určitě ji oceníte na miniboocích. Otázkou je, jak se novým zobrazením poperou méně znalí uživatelé v kancelářích, kde stále ještě (bohužel) pracují s Internet Explorerem 6. IE9 je v porovnání s IE8 velmi pěknou evolucí, přechod z IE6 však uživatelům způsobí šok. To samozřejmě není chyba programu jako takového.

Internet Explorer 9 můžete stahovat na adrese www.beautyoftheweb.com.

Byl pro vás článek přínosný?