Hlavní navigace

Stahujte Opera 10.0 alfa 1!

4. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

V oblasti webových prohlížečů probíhá neustálý vývoj: Microsoft pracuje na Internet Exploreru 8, Mozilla zase na Firefoxu 3.1 a Opera Software na již desáté verzi svého multiplatformního okénka do světa internetu.

To je momentálně v alfa fázi, kdy se pracuje hlavně na vykreslovacím engine s názvem Presto. Ten ve své verzi 2.2 obsahuje různá vylepšení, týkající se rychlosti, bezpečnosti a podpory nových technologií. Zrychlení pocítíme hlavně na náročných webových aplikacích, jako je Gmail či Facebook.

Vykreslovací jádro navíc projde Acid3 testem bez jakéhokoliv poleptání touto nebezpečnou testovací kyselinou, čímž získá plných 100 bodů. Do výbavy také přibyla podpora webových a SVG písem, stejně jako kanálu alfa (průhlednost) u RGB a HSV barevných modelů.

Opera ovšem není jen o prohlížení webu. Poslouží také jako e-mailový klient, jenž nyní podporuje HTML formátování zpráv. Vývojáře pak potěší nové funkce Opera Dragonfly, doplňku sloužící k ladění webových stránek.

Novou alfaverzi Opery 10 stahujte na její domovské stránce. Mějte však na paměti, že se nejedná o finální verzi a tudíž může obsahovat chyby.

Zdroj: Softpedia

Autor článku