Hlavní navigace

Stahujte opravu pro Windows 7 a pevné disky s 4KB sektory

7. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pevné disky po dlouhou dobu využívaly 512 bajtových fyzických sektorů, nové technologie a navyšování kapacity si však vyžádaly zvýšení této hodnoty, a tak se v obchodech můžete setkat s pevnými disky s fyzickými sektory o velikosti 4 KB.

Zatímco uživatelé Windows XP nemohou tyto disky používat vůbec (vyjma použití emulačních vrstev, kde se však mohou vyskytnout zejména problémy s rychlostí), moderní systémy mají podporu již vestavěnou, včetně Windows Vista a Windows 7.

Při nainstalování ovladače třetí strany namísto vestavěného do Windows 7 však dojde k problémům u aplikací využívajících Extensible Storage Engine, mezi které patří Active Directory, Windows Desktop Search, Certifikační autorita, WINS, DHCP, Windows Live Mail či Windows Update, přičemž u poslední jmenované se při pokusu o vyhledání aktualizací zobrazí chybová zpráva s tím, že služba neběží.

Microsoft naštěstí nabízí hotfix, který tuto chybu opravuje, a to pro 32bitové i 64bitové verze Windows 7 a Windows Server 2008 R2. Pokud používáte pevný disk s 4KB sektory a potýkáte se zmíněným problémem, můžete si odkaz na stažení záplaty vyžádat zde.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?