Hlavní navigace

Názor k článku Stahujte Skype 5.9. Obsahuje zkratku na snímání obrazovky od well - Nepochybně jsou odvětví, kde se automatizace vyplácí, jako...

  • 14. 4. 2012 15:00

    well (neregistrovaný)

    Nepochybně jsou odvětví, kde se automatizace vyplácí, jako již tebou zmíněná autodoprava. Před "pár" lety byla řízena doprava na křižovatkách policisty a dnes jsou na tom semafory. Ale můj příspěvek nebyl namířen proti technologickému pokroku samotnému, ale snahu jej nacpat za každou cenu všude. A nyní k pár příkladům.

    Uvedl jsi příklad s tiskárnou, tak to trošku rozebereme.
    Automatické vyplňování nákupního košíku zcela jistě ne. Tiskárna má tisknout a ne si odskakovat nakupovat. Stejně tak se nemá co zajímat o zásobení skladu, to je práce příslušného zaměstnance. Stejně tak situace, kdy je ve firmě dejme tomu 20 tiskáren, na skladě nebudou volné náplně tak si každá pošle samostatně objednávku ... no na finančním oddělení budou z 20 samostatných dodávek po jedné náplni skákat radostí.
    Podat informaci o stavu do informačního systému umí tiskárny už dnes, takže má příslušná osoba informaci o tom, co kde dochází a co je potřeba objednat. Navíc v případě chyby jde člověk vyhodit, ale co uděláš s tiskárnou, potrestáš ji 30 minutami bez energie? :D

    S ledničkou je to vcelku stejný případ, navíc nepotřebuji, aby se o mě někde ukládala statistika, kolik sním vlákniny k snidani. Pračka už dnes umí zasílat sms, že dokončila praní a nenapadá mě, jak víc to zjednodušit, prádlo tam stejně budu muset naskládat ručně a zmáčknout tlačítko pro spuštění mi problém nedělá. I když je pravda, že moje pračka nemá přístup na internet a já při tomto úkonu nemůžu brouzdat po netu a nedovedeš si představit, jak mi tato funkce chybí :)

    Vize s nákupem je na papíře fajn, ale má to pár vcelku velkých ale. Jak budeš řešit vracení nákupu? Prostě se rozhodneš, že věc co je opodál je lepší než ta co máš, kterou jsi ale už zaplatil. Vystojíš si frontu pro vracení zboží? Zavedeš automatizovaný terminál, který to udělá sám? V tom případě se akorát nahraje jisté skupině, která bude okrádat lidi již v obchodě a rovnou si nechat proplácet zboží a to včetně potravin. Teď aspoň počkaj, než zboží zaplatíš a vyjdeš z obchodu :) Nebo pokud pošleš dítě na nakoupit rohlíky a kromě toho si domů přinese ještě notebook, televizi a brazilskou prostitutku, přece jen nákup je tak snadnej a u pokladny mu neřeknou, že ta paní se prodává až od 18 let.
    Nabízí se tedy otázka, jak toto řěšit. Zavést speciální odbavovací místa? No ty už tu jsou, říká se jim pokladna. Dokonce jsem již v Brně viděl jednu bezobslužnou pokladnu, je to v kr. poli v Tescu nebo co to je za obchoďák hned vedle Kauflandu, zákazník si sám namarkuje nákup a zaplatí kartou, ale zavést toto ve velkém, no pochybuji, že by to dlouho vydrželo a nakonec by ochranka zpomalovala nákup ještě víc než dnes pokladní. Ty mají alespoň ve své práci praxi, ochranka je banda .... Nechat se navigovat až k regálu. Ve městě gps pochopím, dokáže dosti zrychlit nalezení cesty, zvláště když rady kolemjdoucích bývají docela často protichůdné. Ale vážně, tys opravdu našel obchod, kde ti nalezení věci co chceš, zabralo víc jak 5 minut? Za předpokladu, že ji teda mají v inventáři a nezapočítávám dobu čekání ve frontě. Pokud někdo odpověděl na tuto otázku ano, tak bych spíš uvažoval buď o donáškové službě nebo návštěvu obchodů s obsluhou. Ideálně ale ani nevycházet z domu, venku být věci co jezdit po černá díravá zem, dělat vrrrrr a při náraz to bolet moc.

    Jistě, člověk je tvor pohodlný a hlavně líný. To ale přece neznamená, že se v tom musí podporovat za každou cenu a sebemenší úkon nechat dělat automatiku. Však nakonec stroje stejně jednou povstanou a chtěl bych viděl, jak se najde někdo jako je John Connor ve společnosti, kde největší fyzická námaha je podrbání se na zádech. Teda jen pro lidi, co ještě nemají nový iBackScratcher. I když na druhou stranu byl Connor docela prase, když posílá lidi do minulosti, aby se vyspali s jeho matkou :P
    V 50. letech se říkalo o roku 2000, že budou města na měsíci a podobně, tak kde se stala chyba? A vůbec, já chci svého svého vlastního facehuggera, staral bych se o něj, chodil s ním ven a pokud by mě naštval nejakej soused, tak bych mu s ním domluvil na večer rande. Má to moc rád orálně :P Takže vzhůru ke hvězdám, už máme pár let spoždění. :P

    ad Captcha: díky, když už v tom budeš, nemůžeš se přimluvit i za zvětšení okna pro psaní odpovědi? To co tu je teď je málo i pro psaní sms, natož takovýho dlouhýho blábolu jako je tento :)

    Takže pokroku zdar, ale s mírou :)