Hlavní navigace

Stále stejná písnička: Chrome roste, Firefox padá

5. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Statistiky od společnosti Net Applications jasně značí současné trendy (podle všeho sbírá data lépe nežli firma StatCounter). Není měsíce, kdy by Internet Explorer nepřišel o část uživatelské základny – až na vzácné výjimky, samozřejmě. Červenec 2011 znamenal pro Microsoft další neúspěch. Namísto červnových 53,68 % získal jeho prohlížeč „pouhých“ 52,71 %.

Z dlouhodobého hlediska se tržní podíl Firefoxu nelepší, zatím se ale současná dvojka stále pohybuje nad hodnotou 20 %. V uplynulých měsících je to jako na houpačce. V červnu se ohnivá liška nevyhoupla nahoru, naopak se zhoupla o kousek dolů – z 21,67 % na 21,47 %.

Chrome rozradostňuje Google již velmi dlouho. A zatím není k zastavení. Navýšení podílu na trhu z 13,11 % na 13,49 % to jen potvrzuje. Červen byl úspěšný i pro Safari, které skočilo o pořádný kus výš, a to z 7,48 % na 8,10 %. Určitě za to ale neděkuje verzi por Windows.

Opeře se naproti tomu příliš nedaří, po několik měsíců si udržuje sestupnou tendenci. V červnu se propadla na 1,73 % a červenec norskému vývojovému týmu lepší zprávy nepřinesl. Opera pro sebe uzmula 1,65 % z celého trhu. Podívejte se níže na naši předpověď vývoje trhu s prohlížeči.

Zdroj: Net Applications