Hlavní navigace

Stane se iPad hřebíčkem do rakve netbooků?

24. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, zrození netbooku

Apple iPad se rozšiřuje na další a další trhy a někteří IT analytici a komentátoři již předpovídají konec netbookům. Jsou ale vůbec tyto předpovědi reálné? Nesmíme zapomenout, že v době, kdy v prosinci 2007 spatřil světlo světa první 7" Asus 701 Eee PC a odstartoval tím raketový růst prodeje netbooků, aby v průběhu let 2008 a 2009 mnohé překvapilo, jak originální (a velmi jednoduchou) myšlenkou od Asusu bylo představit levný laptop pro běžné surfování, byl tento počin odmítnut jako módní výstřelek několika významnými analytiky společností jako jsou Gartner či IDC.

Ředitel akciové společnosti Apple, Tim Cook, nedávno při vyjadřování spokojenosti nad počátečními prodeji iPadů ve Spojených státech ještě přilil olej do ohně diskuzí, když prohlásil, že si nedokázal vzpomenout na jedinou věc, která by se na netbooku dělala dobře. Počítačový obr z Cupertina jasně vede ve vzniklé staronové kategorii, ale spoustu dalších výrobců jako Asus, Dell, HP, MSI, Lenovo, ViewSonic a další, již dokončují své plány na představení slate Tablet PC na konci tohoto roku. I když je obdivuhodným výkonem prodej více jak dvou miliónů iPadů krátce po startu jeho prodeje, je otázkou, zda skutečně můžeme hovořit o vyzvánění umíráčku pro netbooky.

Exploze Netbooků

Asus patří mezi tři největší výrobce netbooků a notebooků v regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) a číslem jedna v prodeji netbooků ve Francii a Německu. Za mnoho úspěchů z poslední doby vděčí Asus svému přednímu vývojáři (a vynálezci Eee PC) Johnu Shihovi.

V roce 2007 Shih přišel s myšlenkou nabídnout levné, nepříliš výkonné přenosné zařízení pro surfování na internetu, zasílání emailů nebo komunikaci po Skype. Bohužel v té době nebyl k dispozici vhodný procesor, který by vyhovoval požadavkům. Kontaktoval společnost Intel a zjistil, že se s podobným nápadem zaobírají i jejich laboratoře a chystají procesor s názvem Atom.

Proto Asus a Intel spojili síly a přišli s originálně pojatým zařízením pojmenovaným 701 Eee PC (ten ještě poháněl stařičký Celeron), poprvé veřejně představeným na veletrhu Computex v roce 2007. Dodnes je John Shih jediným neintelovským pracovníkem, který má přístup k výrobě a tajnému vývoji v laboratořích Intel.

Původní koncept 701 Eee PC se přesunul během tří měsíců do masové výroby, což bylo malým zemětřesením v kategorii takových produktů. Zcela první kusy byly předvedené počátkem roku 2008 na BETT (výstava British Education Training and Technology) a reakce ze strany škol a učitelů byly fantastické.

Pro představu, jak důležitým krokem bylo pro Asus vytvoření tohoto nového segmentu může sloužit fakt, že ještě ve zbytku roku 2007 prodal jen na trhu Velké Británie 75 000 notebooků a netbooků, ale již v roce 2008 stoupl tento objem téměř na půl milionu. Takto obrovský a rychlý růst byl způsoben hlavně novým Eee PC. Kategorie Netbooků tak vstoupila na trh s ohromným třeskem.

Netbook dospěl, možný vývoj

Vše se skrývá v názvu

"Kolem března 2008 udělal Intel krok k tomu, aby identifikoval tuto novou kategorii, kterou nazval "netbook". Tím se pokusil klasifikoval netbook jako zařízení s maximálně 10,1" obrazovkou, které nedokáže přehrát video a některé další věci", vzpomíná Bob Morris, ředitel Mobile Computing, ARM. 

Tímto zařazením chtěl Intel kategorii netbooků přesunout na samé dno, protože měl i jiné produtky. Jednoduše řečeno, nechtěl devalvovat hodnotu svých výkonnějších, nákladnějších procesorů. Takto vznikla platforma netbooků založená na procesoru Intel Atom.

Nicméně pod vlivem úspěchu Intel v současnosti zmírňuje svá omezení ohledně velikosti obrazovky netbooků a navyšuje výkon procesoru Atom a vyrábí jeho dvoujádrové, výkonnější verze. Před nedávnem představil i ultratenký netbook s větší obrazovkou (do budoucna až s dvojnásobnou velikostí). Do tohoto mixu přidejme techologii Ion druhé generace od Nvidia a e-ink displeje s nízkou spotřebou jako například Pixel Qi a je zřetelné, jak se schopnosti grafiky netbooku budou odlišovat od iPadu.

Netbook si již dávno získal statut samostatné kategorie a tak není překvapením, že jej Asus nadále silně podporuje jak v roce 2010 tak i v letech následujících. Tchajwanská společnost v poslední době navýšila předpokládaný celoroční objem výroby za rok 2010 na 16 až 18 milionů, což je zhruba 50 % nárůst za poslední rok.

Asus již také představil svůj Eee Pad (tablet PC typu slate, tedy obdoba iPadu). Nemá nahradit netbook, ale doplnit možnosti různorodého využívání a používání technologií.

"Apple je velmi dobrý - od iPhonu a iPod Touch přes iPad - v tom, jak jsou jeho produkty velmi intuitivní. Vytvořil tím velmi příjemnou uživatelskou zkušenost", říká John Swatton ze společnosti Asus. "Asus nikdy neprohlásil, že je netbook z jakéhokoliv důvodu lepší než iPad, věříme, že každý produkt má svého specifického uživatele".

Swatton tvrdí, že netbooky jsou převážně využívány pro vytváření obsahu a lze na nich provozovat mnoho jiných věcí, které nemůžete dělat na iPadu, například chatovat přes Skype se svými přáteli či rodinou. "Pak ale nevím, pro co je iPad určen", dodává trochu zvláštně. "Myslím, že je určen pro konzumaci poutavého obsahu jiným způsobem".

Navzdory úspěchu Apple a dalších, řada vedoucích analytiků ještě předpovídá pokračující nárůst poptávky po netboocích i po roce 2010. Průzkum trhu společnosti iSuppli nedávno předpovídal, že prodeje netbooků a CULV (Consumer Ultra - Low Voltage) notebooků posílí. Očekává se celosvětový nárůst prodejů o 30 % až k 34,5 milionu kusů v roce 2014. 

"Máme značně jinou předpověď pro budoucí prodeje netbooků. Zatímco analytici v ACI Securities předpovídají prodeje pro rok 2011 v řádech milionů, Gartnerovy předpovědi se stále pohybují kolem 53 milionů", upozorňuje Bob Morris z ARM.

Pro porovnání, poslední předpovědi prodejích čísel podle IDC pro tablety jsou šest milionů kusů v roce 2010 (čtyři miliony iPadů a dva miliony jiných, než Apple zařízení) a do 2011 toto číslo vzroste na 21 milionů kusů.

"ARM je v docela optimistické situaci z pohledu vývoje na burze se stoupajícími cenami akcií díky slate tablet PC zařízením", přidává Morris. "Myslím si, že tablety budou dobře plnit potřeby, které lidé mají, aby mohli například najít potřebné informace na internetu na cestách, stejně jako pro spoustu dalších využití".

Ať se rozhodnete věřit jakémukoliv analytikovi z jakéhokoliv důvodu, je jasné, že se explozivní růst, který kategorie netbooků zažila v průběhu roku 2008 a v první polovině roku 2009, začíná stabilizovat.

Michal Lisiecki, manažer produktového marketingu pro EMEA ze společnosti AMD uvádí, že dodávky netbooků za posledních devět měsíců představovaly přibližně 20 % celkového trhu přenosných zařízení, a naznačuje, že "jsme nyní dosáhli bodu nasycení". V tomto období se již začíná řídit běžnými trendy a sezónními výkyvy celkového trhu.

Brian Pitstick, generální manažer pro ultra mobilní zařízení (UMDs) ze společnosti Dell, také předpokládá, že trh s netbooky dozraje a stabilizuje se v příštím roce, přesto ale předpovídá rozumnou míru růstu. Komentoval údaje z 1. čtvrtletí 2010 podle NPD v USA, s ještě podotknul, že trh netbooků roste z roku na rok téměř dvakrát rychleji než trh notebooků.

Rozřešení

Pokud výrobci budou neustále aktualizovat netbooky přitažlivým designem, kvalitnějším displejem, výkonnějším procesorem s nižší spotřebou, stejně tak jako vylepšovat technologie grafických karet, pak netbook přežije a obhájí své místo na trhu. Brad Hagan, marketingový vedoucí mobilních zařízení Fujitsu pro UK & Irsko, zdůrazňuje, že klíčem je i schopnost udržet nízkou cenu, kterou jsou spotřebitelé ochotní zaplatit. 

Netbooky se vyvinuly z jednoduchých levných zařízení s omezenou funkčností na silné všestranné přenosné počítače, které mohou poskytnout bohaté HD multimediální zážitky, s bonusem spousty dalších funkcí, jako je GPS přijímač či TV tuner apod.

Někteří vývojáři nyní chtějí zjistit, co jim umožní nové typy hybridních zařízení, které stírají hranice mezi tabletem a netbookem. Ed Lea, technologický ředitel vývojových aplikace společnosti Grapple Mobile, doufá, že spotřebitelé budou brzy uvidí zařízení s barevným dotykovým e-ink displejem, které jsou interaktivní jako tablet, ale důvěrně známé jako netbooky. Zájem je i o cenově dostupný a robustní hybridní netbook-tablet s možností změny na barevný e-ink displej, který je stejně snadné číst jako tradiční brožury nebo noviny.

Netbook tedy není mrtvý. Jen je potřeba, aby se rychle přetransformoval v něco lepšího, než čím je v současnosti.

KL24

Zdroj: What Laptop, Asus, Intel

Byl pro vás článek přínosný?