Hlavní navigace

Posádka stanice ISS sledovala Star Wars: The Last Jedi ve vesmíru

29. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

Jít na poslední díl Star Wars do kina umí každý. Film, který se odehrává ve vesmíru by se ale měl sledovat stylově – ve vesmíru. Takovou možnost má ale jen pár lidí. Astronauti na vesmírné stanici ISS si na vánoce pustili Hvězdné války přes projektor na místě, kde jsou skutečnému dění filmu asi nejblíže ze všech.

Místo popcornu raději nápoj v pytlících s brčkem, ale zážitek nesrovnatelný. Několik stovek kilometrů nad zemským povrchem je sledování Star Wars něco jako rozšířená realita. Astronaut Mark T. Vande Hei o tom poslal tweet.

jedi obrázek: Disney

Kvůli doručení filmu nemusí letět zásobovací raketa (i když i to by bylo stylové) ani imperiální křižník, film jde normálně poslat v digitální kopii a astronauti si jej pustí na notebooku nebo právě přes projektor.

Na ISS mají astronauti celou knihovnu filmů čítající přes 500 titulů od klasiky 2001 Vesmírná odysea přes Star Trek až po Vetřelce. Jak je to s právy a kde se dá taková digitální kopie v době, kdy je film ještě v kinech pořídit už zpráva nezmiňuje.

ICTS24

https://twitter.com/Astro_Sabot/status/944723282586226690

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.