Hlavní navigace

Stardock se bojí o osud Windows 8, poukazuje na nejzávažnější nedostatky

23. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojářské studio Stardock se proslavilo nástroji pro úpravu vzhledu Windows, sada Object Desktop pro vás jistě není neznámým pojmem. Firmu znají také hráči počítačových her. Naposledy o sobě dala vědět svou alternativou k nabídce Start ve Windows 8. Start8 vznikl, protože se firmě návrh Microsoftu (přepnutí se do Metra) nelíbil. Do budoucna se prý případně nebrání ani dalším nástrojům, které by uživatelům pomohly s největšímu neduhy chystaného operačního systému.

Tip: Stahujte Start8, pokus o jinou nabídku Start pro Windows 8

Ve své každoroční zprávě, která vyšla tento týden, se Stardock o Windows 8 rovněž otevřeně zmiňuje. Vedle toho, že popisuje hospodaření společnosti v uplynulém roce, také vyhodnocuje stav osmiček. Hlava malé soukromé firmy samozřejmě věci nevidí přehnaně pozitivně, Microsoft by podle Stardocku měl především umožnit uživatelům osobních počítačů vypnout Metro. Neustálé přepínání mezi dvěma prostředími pohodlné není, na což ostatně často poukazujeme i my. Metro by si měli redmondští nechat na tablety a zařízení s dotykovou obrazovkou, zatímco desktopoví uživatelé by měli mít k ruce čistě desktopový systém.

 

Podle druhého bodu by Metro mělo nabídnout pořádný způsob, jak programy organizovat. Třídění do skupin prý nestačí, Stardock by chtěl strukturu na způsob běžných složek, zkrátka vnořené dlaždice. Ono se spekulovalo o tom, že se koncept vnořených dlaždic objeví v jedné z budoucích aktualizací Windows Phone, takže i Windows 8 by se touto cestou vydat mohla. A konečně, třetím velkým problémem je prý nutnost objevovat vše pohybem myší – to platí mj. pro ukryté tlačítko Start. Microsoft by se měl vrátit k době, kdy jste pouhým zrakem objevili nabídku Start. S tím nelze než souhlasit. Jak reaguje občasný uživatel počítače na nový systém, jsme si již ukázali.

CS24

Na některé funkce ve Windows 8 momentálně narazíte čistě náhodou, takže vám mohou dlouhé týdny unikat. Jednoduchý grafický ukazatel, který by vás k novým funkcím přilákal, by přitom nemělo být tak těžké dodělat.

Zdroj: Neowin