Hlavní navigace

Starší verze Internet Exploreru trápí nová zranitelnost (oživeno)

2. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oživeno:

Microsoft vydal jednoduchou opravu Fix it. Její aplikací docílíte zamezení možnosti napadení počítače nalezenou dírou. Nevyžaduje restart počítače.

Původní zpráva:

Je to tak, jen pár dní před koncem roku byla objevena další zranitelnost v Internet Exploreru. Tentokrát se potvrzuje, že upgradovat se vyplatí. K postiženým verzím totiž patří starší Internet Explorer 6 až 8. Pakliže surfujete v deváté či desáté řadě, jste z nebezpečí venku. Protože si majitelé Windows XP tyto verze již dopřát nemohou, bude se jim jistě hodit nějaké to řešení, jak problémy obejít, než Microsoft vydá záplatu. Sám doporučuje, abychom se alternativními cestami zabývali, dokud nepřijde jednoduchý a plnohodnotný způsob, jak se se situací vypořádat.

Zranitelnost je již zneužívána. Příklad hovoří o upraveném škodlivém JavaScriptu, který načte flashový soubor ve formátu SWF. Tím je v důsledku Internet Explorer nucen stáhnout soubor, pojmenovaný xsainfo.jpg. Útočník ve vašem počítači tedy může úplně klidně spustit škodlivý kód. Napadení počítače takto vypadá snadno, kdybychom zašli do podrobností, mohli bychom se v nich přestat orientovat. Pro nás je však nejdůležitější informace o tom, jak se bránit.

 

CS24

Stáhnout a aplikovat lze Enhanced Mitigation Experience Toolkit. O něco jednodušší řešení představuje vypnutí Flash Playeru a Javy v prohlížeči. Pro většinu uživatelů bude ale nejsnazší se Internet Exploreru úplně vyhnout a aspoň dočasně používat alternativní prohlížeč, kam spadá Firefox, Chrome nebo Opera. Můžete též povýšit svůj operační systém, abyste si mohli nainstalovat Internet Explorer 9 či 10. Do několika dní bude k dispozici záplata.

Zdroj: Microsoft Security TechCenter via The Next Web