Hlavní navigace

Stav trhu s grafikami: Nvidia má v samostatných kartách 88 %, Intel nic. Notebooky zcela válcují desktop

Sdílet

Ilustrace - grafické karty Nvidia a AMD, tržní podíly Autor: ExtraHardware / Cnews
Ilustrace - grafické karty Nvidia a AMD, tržní podíly
Máme aktuální statistiky tržních podílů ukazující, jak si proti sobě vedou výrobci GPU. Analýza firmy JPR je ale zajímavá i z širšího hlediska. Indikuje, že trh počítačů se opět posunul víc k notebookům a tradiční desktopy už představují méně než čtvrtinu PC.

Už nám sice začíná čtvrtý kvartál, ale statistiky o tržních podílech, které zpracovávají různé analytické firmy, obvykle přichází s určitým zpožděním, a tak až teď máme informace o tom, jak to vypadá na trhu GPU (jak integrovaných a samostatných, tak samostatných izolovaně), či spíše jak to vypadalo k začátku prázdnin po druhém čtvrtletí.

Celková statistika, v níž jsou dohromady jak samostatné, tak integrované grafiky (v procesorech) uvádí, že prodeje GPU (a procesorů) se moc nezměnily proti prvnímu kvartálu, stouply mezikvartálně o 1,8 %. Ale trh je na tom celkově lépe než před rokem, meziročně jsou prodeje o 16 % vyšší. Zdá se, že zotavení je přitom větší v desktopech (+ 21 %), zatímco o trošku nižší v noteboocích (+ 13 %).

To souvisí s tím, že růst prodejů táhla evidentně samostatná GPU. JPR totiž uvádí, že prodeje CPU (coby nosičů integrovaných GPU) ve stejné době klesaly, zaznamenaly mezikvartální propad o 4,6 %. Toto se logicky projeví poklesem podílu GPU Intel, jak hned uvidíte.

Tržní podíly výrobců GPU v Q2 2024

Zajímavá statistika: Prodeje desktopových a notebookových CPU ukazují, že tradiční stolní počítače jsou čím dál menší částí trhu PC, nyní již méně než čtvrtinovou

Autor: Jon Peddie Research

V druhém kvartálu oslabil Intel, zřejmě vlivem zhoršených prodejů procesorů. V Q1 měl podíl 66 %, v Q4 už Jon Peddie Research uvádí jen 64 %. Toto je po zaokrouhlení, což při malých pohybech dost zamlžuje věci, ale firma uvádí, že přesná změna v podílu byl pokles o 2,1 procentního bodu. Mimochodem, před rokem měl Intel 68 %, takže zhoršení je to i meziročně.

Tržní podíly výrobců GPU v Q2 2024

Tržní podíly výrobců GPU v Q2 2024

Autor: Jon Peddie Research

Nvidia podle JPR naopak o dva procentní body posílila a její zaokrouhlený podíl se mezikvartálně zvedl z 18 % na 20 % v Q2 2024. Před rokem v Q2 2023 měla také 18 %. U AMD došlo podle Jon Peddie Research k nárůstu, ale jen 0,2 procentního bodu, firma má jak v Q1, tak v Q2 2024 udávaný podíl 16 %. Před rokem ale byla na 14 %.

Samostatné grafiky:

Již jsou data i z druhé statistiky, která se dívá čistě na samostatná GPU pro desktop, tedy přídavné karty do slotu PCI Express (ale ne na přídavná GPU v noteboocích). Jejich prodeje šly mezikvartálně nahoru o 9,4 %, v druhém kvartálu se jich prodalo údajně 9,5 milionu, přičemž v Q1 to bylo jen 8,7 milionu a před rokem v Q2 2023 prý jen okolo 6 milionů.

Tato statistika je asi zajímavější pro hráče (i když je pravda, že s expanzí herních handheldů se o něco zvyšuje relevance integrovaných GPU). Nicméně v Q2 2024 se v ní, zdá se, zrovna moc nepozměnilo. Jak firmě Nvidia, tak AMD stouply prodeje, ale o podobná procenta. U GeForce byl nárůst o 9,7 % proti Q1 a u AMD se prodeje zlepšily o 9 %. Reálně tedy Nvidia o maličko posílila, ale výsledné zaokrouhlené podíly vycházejí stejně: Nvidia88 % trhu samostatných grafik, AMD12 %.

Na Intel vychází v samostatných grafikách 0 %. Nemusí to být čistá nula, ale cokoliv mezi 0,0 a 0,49 %, což by se pořád zaokrouhlovalo na nulu. Podle JPR se prodeje grafik Intel Arc mezikvartálně držely na stejné (asi nízké) úrovni jako v Q1, v kontrastu k nárůstu u AMD a Nvidie.

Tržní podíly výrobců GPU v Q2 2024

Tržní podíly výrobců GPU v Q2 2024 – Jen samostatné karty pro desktop

Autor: Jon Peddie Research

Na onom velkém meziročním nárůstu prodejů samostatných grafik, který byl zmíněný výše, nejvíc profitovala Nvidia, které stouply prodeje o 61,9 % (proti Q2 2023). AMD si proti stavu před rokem v prodejích polepšilo jen o 3 %.

CS24

Tržní podíly výrobců GPU v Q2 2024

Vývoj prodejů samostatných GPU pro desktop (modře) a desktopových procesorů (šedě) v čase

Autor: Jon Peddie Research

Další výsledky za letní kvartál (červenec až září) by měly být zase za tři měsíce a měly by ukazovat stav trhu před příchodem nové generace grafik. Zatímco u Nvidie vyjdou zřejmě první GeForce RTX 5000 až v lednu v roce 2025, u konkurence je stále na stole možnost, že nové grafiky vyjdou ještě před Vánoci – u Intelu grafiky Battlemage, u AMD Radeony RX 8000 s architekturou RDNA 4.

Tohle jsou nové trumfy Nvidie: Specifikace GeForce RTX 5090 a RTX 5080 jsou venku Přečtěte si také:

Tohle jsou nové trumfy Nvidie: Specifikace GeForce RTX 5090 a RTX 5080 jsou venku

GeForce RTX 5000 mají poprvé PCIe 5.0 a nový DisplayPort. Možná zase budou hořet konektory Přečtěte si také:

GeForce RTX 5000 mají poprvé PCIe 5.0 a nový DisplayPort. Možná zase budou hořet konektory

Má se AMD bát? Nová GPU Intelu se mohou vyrovnat architektuře Radeonů a mají vysoké takty Přečtěte si také:

Má se AMD bát? Nová GPU Intelu se mohou vyrovnat architektuře Radeonů a mají vysoké takty

Nová generace GPU od AMD blízko? Radeon RX 8000 unikl v benchmarku, spekuluje se o vydání ještě letos Přečtěte si také:

Nová generace GPU od AMD blízko? Radeon RX 8000 unikl v benchmarku, spekuluje se o vydání ještě letos

Zdroje: Jon Peddie Research (1, 2)