Hlavní navigace

Steam Box nakonec bude. Valve chce konzolí na bázi PC dobýt obýváky

11. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zprávy o tom, že společnost Valve chystá svou vlastní herní konzoli, zřejmě nakonec nebyly úplně liché. Gabe Newell, šéf společnosti, totiž pro server Kotaku připustil, že společnost začne hybrid počítače a konzole nabízet. Toto PC by stejně jako konzole mělo být uzpůsobeno pro službu v obývacím pokoji a připojení k televizím. Není jisté, zda půjde jen o běžné sestavy, toliko podléhající určitým minimálním výkonnostním požadavkům, či zda půjde o specializovaný hardware. Jasné ale je, kam Valve míří: cílem je osobním počítačem nahradit současné herní konzole.

Vlastnictví konzole i PC totiž má vytvářet situaci, kdy je váš digitální svět uměle rozpolcen – na konzoli máte jinou hudbu, videa či kontakty na přátele než na hlavním počítači. I proto by se firmě Valve líbilo specializované konzole zcela eliminovat a místo nich do obývacího pokoje nasadit právě staré dobré PC. V tomto směru ostatně už práce začaly, když Valve do klientu Steam přidalo režim Big Picture, určený pro televize a ovládání gamepady.

Gabe Newell připustil, že se touto cestou chystá konkurovat firmám Sony, Nintendo a Microsoft. Věří však, že osobní počítač je lepší alternativou jak pro uživatele, tak i pro vývojáře her. Tažení za nahrazení konzolí počítačem proto nebude jen záležitostí firmy Valve, něco podobného prý nejspíš podnikne více firem. Výsledkem by měly být počítače připojené k televizi, které podobně jako konzole či jiná spotřební elektronika nabídnou velmi jednoduché užívání ve stylu „zapnout a jedeme“. Toto PC samozřejmě bude mít službu Steam, což firmě Valve zajistí přísun peněz z distribuce nejen her, ale i dalšího software či multimediálního obsahu.

Steam

Hypotetický Steam Box bude ale také poměrně těsně utaženým zařízením. Prostředí bude prý „velmi kontrolované“, stejně jako herní konzole. Zcela jistě se to bude týkat hardwaru, který musí mít pevně dané parametry, aby bylo možno předem zaručit hladký běh her. Otázka ovšem je, zda se tato kontrola nepřelije i do oblasti softwaru. Manipulace s ovladači a nastavením nebo instalování dalších programů nebo služeb by totiž také mohly narušit předvídatelné fungování. Teoreticky se proto může stát, že do pseudokonzole od Valve nainstalujete software pouze přes Steam.

Jaké bude mít vstup Valve na pole hardware důsledky, to záleží na tom, jak vážně se do tohoto podniku firma obuje. Pokud bude její „konzolopočítač“ po hardwarové i softwarové stránce jen běžným PC, nic moc se jejím počinem pochopitelně nezmění. Zajímavá tato iniciativa bude zejména tím, jak daleko se od tohoto základu odváží vzdálit a stát se specifickou platformou.

 

Když si dovolím odbočku, Steam Box může představovat určité naděje také pro příznivce operačního systému GNU/Linux. Vzhledem k ceně licencí by se totiž ve Valve mohli rozhodnout na tento počítač neinstalovat Windows. Otevřená nátura Linuxu by měla naopak dovolit přizpůsobení softwarového prostředí přesně na míru. I Steam pro Linux je již dostupný jako beta.

Steam a Linux

MMF24

Na druhou stranu, Gabe Newell se vyjádřil v tom smyslu, že prostředí konzole a poskytované služby by se neměly lišit od osobního počítače. To sice může společnost dosáhnout u Steamu a her, které na Linux budou portovány, ne už ale u zbytku systému. Jelikož pro drtivou většinu uživatelů patří Windows a PC stále nerozlučně k sobě, bude možná firma muset zapomenout na antipatie a přece jen použít operační systém od Microsoftu. Pokud se ovšem nepokusí uživatele zcela přeškolit. Cíl by pak byl ambicióznější, Valve by tím rozjelo vlastní operační systém pro PC. V tomto ohledu můžeme zatím ale jen spekulovat.

Zdroj: Kotaku