Hlavní navigace

Steam pro Linux bude. První chystanou hrou je Left for Dead 2

17. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po spekulacích, zdali Valve se svou herní platformou vstoupí mimo Windows a Mac OS X i na Linux, máme definitivně jasno. Vývojáři na svém blogu potvrdili, že Steam opravdu převedou a spolu s ním i hry, které Valve produkuje.

Linuxový tým byl založen už loni, aktuálně čítá 11 lidí a stále přibývají noví. Valve už využívá linuxových serverů pro chod her založených na jejich enginu Source, ale také pro další interní servery. Hlavním systémem je 64b verze Ubuntu. Populární distribuce Canonicalu bude také prozatím jediným „tučňákem“, pro který bude klientská aplikace Steamu optimalizována.

Proč Ubuntu? Protože je spolu se svými deriváty nejvíce rozšířenou distribucí a kvůli různým odlišnostem napříč systémy by bylo náročné ladit Steam ještě pro jiné systémy. To ale neznamená, že v nich Steam nebude fungovat nebo že se Valve nezaměří i na jiné distribuce v budoucnu. Prozatím to však musí komunitě uživatelů a také vývojářům stačit.

První hrou, která se na Linuxu objeví, bude multiplayerová zombie řežba Left for Dead 2. Detaily vývoje neznáme, ale momentálně se tvůrci zaměřují, aby hra běžela pod rozhraním OpenGL (DirectX pro Linux pochopitelně není) i při vysoké hodnotě fps, tedy s alespoň stejným výkonem jako ve Windows.

Od tohoto kroku se budou odvíjet i ostatní tituly Valve. Teoreticky nebude problém portovat také Half-Life 2 s datadisky nebo oba Portaly, které běží na stejném enginu. Jak se k vývoji pro Linux postaví ostatní vývojáři, to bohužel nevíme. Jisté je, že oproti Windows nebo i Mac OS X bude katalog her pro Steam velmi osekaný.

 

MMF24

Přesné datum vydání Steamu pro Ubuntu neznáme, ale pokud vás téma zajímá, určitě sledujte linuxový blog Valve.

Mimochodem: znovu se nabízí otázka, jestli Valve opravdu nevytvoří herní konzoli Steam Box. Že umí hry, víme. Dát dohromady střeva z PC, Ubuntu, vlastní hry a zabalit to do pěkné krabice by už nemusel být takový problém. Co myslíte vy? Každopádně teď musíme počítat s tím, že Steam už nebude pouze distribuční platformou pro hry. Valve koketuje s filmy a aktuálně se mluví i o prodeji neherních aplikací.