Hlavní navigace

Co bude lepší, Xbox Series X, nebo PlayStation 5? Otec Valve a Steamu Gabe Newell má jasno

30. 7. 2020

Sdílet

Zdroj: Newshub/Youtube
Možná vás překvapí, terá z nových konzolí je nejlepší podle zakladatele Valve a Steamu Gabe Newella: prý jasně Xbox Series X od Microsoftu.

Firma Valve stojí za nejúspěšnější a nejpopulárnější (a také tou původní) digitální platformou pro distribuci her Steam, ale starší ročníky ji budou mít rády hlavně kvůli slavným hrám série Half-Life. Počítám, že si pamatujete, jak Valve mělo zájem vybudovat herní ekosystém a vlastní konzole ne Linuxu. Možná vás proto trošku překvapí, jaké názory má známý zakladatel a ústřední postava Valve Gabe Newell na nyní přicházející next-gen konzole „od konkurence“.

Gabe Newell strávil první půlku letošního roku na Novém Zélandu, jelikož ho zde zastihla pandemie koronaviru (při návštěvě po vydání Half-Life Alyx), kvůli níž se rozhodl nevracet se do USA. Vzhledem k současné situaci možná dobře udělal. Newell veřejně poděkoval za pohostinnost a zorganizoval jako výraz uznání zdarma přístupný koncert, a u té příležitosti se objevil v místní televizi, kde se ho zeptali na to, která z next-gen konzolí je lepší.

Gabe Newell řekl v podstatě okamžitě „Xbox“, možná překvapivě. Na otázku proč pak dodal, že je prostě lepší. Bohužel to nebylo rozvedeno, takže nemáme jasno, v čem přesně. Je celkem pravděpodobné, že Newell považuje za rozhodující vyšší hrubý výkon, který má konzole Microsoftu podle specifikací vývojářům her poskytovat.

Tip: Microsoft vyložil karty. O Xboxu Series X už víme (skoro) vše

Tip: PlayStation 5 bude pomalejší než Xbox Series X. Má však jiné přednosti

Newell poznamenal, že v této věci není zainteresován, protože Valve působí na poli her pro osobní počítače, z oněch dvou alternativ by si ale určitě vybral nový Xbox (Series X). Je možné, že v tomto zohledňuje i přece jenom větší blízkost ekosystému Microsoftu platformě PC, tedy alespoň PC s Windows, mezi nimiž je trošku méně ostrá hranice proti konzoli Sony.

https://twitter.com/RSeriesxbox/status/1288104739851313154

Microsoftu už Valve není proti srsti?

Je zajímavé, že v minulosti se Valve a Newell proti Microsoftu vymezovali ostřeji, ostatně celý SteamOS, Steam Machines a podpora Steamu na Linuxu byl krok učiněný proti určité hrozbě viděné v Microsoftu. V roce 2012 totiž dorazil do Windows 8 integrovaný obchod s aplikacemi a panovaly obavy, že Microsoft distribuci softwaru zmonopolizuje tak, jako je to na mobilních platformách (nejvýrazněji s Apple iOS). Windows Store/Microsoft Store hrozilo být pro Steam nejen konkurencí, ale vyloženě ho z Windows vyštípat – nebo alespoň takové obavy panovaly mimo Microsoft.

KL24

Která next-gen konzole bude nejlepší?

Možná tedy, že teď už takovou hrozbu Newell nevidí a nemá potřebu se proti Microsoftu spojenému s Windows vymezovat a mezi oběma firmami nejsou v současnosti vykopané válečné sekery. Nebo Gabe Newell nemá problém od sebe obě věci oddělit a veřejně Xbox pochválit. Konzole Microsoftu tahala v poslední generaci za kratší provaz proti Sony a teď i Nintendu, takže možná jak se říká anglicky fandí „underdogovi“.

Galerie: Konzole Xbox Series X

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?