Hlavní navigace

Steam začal z donucení upozorňovat, že ve skutečnosti u něj hry nevlastníte

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Služby digitálních tržišť jsou pro uživatele velmi pohodlné, ale ve skutečnosti nevlastníte skoro nic. Steam na to z donucení upozorňuje, stále však dost vágně.

Steam začíná zobrazovat informaci, že si nekupujete hru, ale pouze licenci. Hodlá tím zřejmě předejít problémům s novým zákonem, který má donutit společnosti přiznat, že ve skutečnosti neprodávají uživatelům celý produkt.

Hry mohou ze služby zmizet a nemáte možnost si je ani mimo Steam stáhnout. Zkrátka si nekupujete „krabicové verze“, ale jen možnost hrát hry přes prostředníka.

Nové upozornění

Autor: Radomír Kejduš

Zákon je platný v Kalifornii, ale Steam vydal nové podmínky globálně. Zákon AB 2426 má přinutit různá digitální tržiště, jakým je i Steam, aby zákazníkům sdělila, že si kupují pouze licenci pro přístup, a ne kompletní produkt. Má se vztahovat na digitální kopie videoher, hudby, filmů, televizních pořadů nebo elektronických knih z online obchodů.

Nyní se po otevření nákupního košíku na Steamu zobrazí oznámení: „Nákupem digitálního produktu získáte licenci na tento produkt ve službě Steam.“ U her či jiných produktů by nemělo být tlačítko typu „Koupit“.

CS24

Z podmínek Steamu vybíráme:

  • Společnost Valve tímto uděluje nevýhradní licenci a právo na používání Obsahu a Služeb
  • Obsah a Služby jsou licencovány, nikoli prodávány. Vaše licence nezakládá žádné vlastnické právo k Obsahu a Službám
  • Abyste mohli využívat Obsah a Služby, musíte mít účet služby Steam a může být vyžadováno, abyste měli spuštěného klienta služby Steam a udržovali připojení k internetu
  • Veškerá vlastnická práva a práva duševního vlastnictví k Obsahu a Službám a jejich kopiím jsou vlastnictvím společnosti Valve a/nebo jejích poskytovatelů licencí

V dubnu například proběhla kauza s obchodem Ubisoft, která zrušila hru The Crew. Uživatelé přitom měli zakoupené licence. Ubisoft jim hru odebral z knihoven a vypnul servery, na kterých běžela. V tomto případě šlo čistě o online hru a Ubisoft nabídl některým hráčům vrácení peněz. Pouze však těm, kteří si hru zakoupili nedávno.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.