Hlavní navigace

Stejně úsporný jako ARM: Nový mobilní procesor Intelu je prý nejrychlejší i nejefektivnější

4. 9. 2024

Sdílet

Core Ultra 2. generace „Lunar Lake“ konečně přichází na trh. Máme přehled modelů, den startu prodeje i oficiální benchmarky od Intelu.

Jak bylo předem avizováno, Intel včera na veletrhu IFA 2024 formálně uvedl první procesory Core Ultra druhé generace (200V), které jsou jinak také známé jako Lunar Lake. Tyto procesory mají mít dosud nejlepší energetickou efektivitu a mobilitu mezi x86 procesory Intelu a údajně mají být víc než schopné v tomto konkurovat procesorům ARM. Intel nyní poskytl řadu benchmarků a údajů o výkonu a už víme, kdy se Lunar Lake bude dát opravdu koupit.

Novinky ve všem

Lunar Lake je procesor, který je proti předchozím generacím Intelu úplně nový. Přináší nové výkonné architektury jak jader P-Core (tzv. velkých jader), tak jader E-Core (efektivních či tzv. „malých“), ale současně i novou grafickou architekturu Xe2 LPG, která bude v budoucích samostatných grafikách Intel Arc „Battlemage“. A také novou výrazně silnější NPU vyhovující požadavkům Microsoftu pro Copilot+ AI PC.

Současně má vylepšenou čipletovou (dlaždicovou) stavbu zaměřenou na vysokou energetickou efektivitu a výdrž na baterie, včetně paměti LPDDR5X osazené přímo na pouzdru procesoru – tento SoC má i v tomto ambici konkurovat procesorům Applu, jako jsou M3 a M4.

Autor: Intel

Za zmínku stojí také nová multimediální výbava s podporou dekódování videa ve formátu VVC (kterou má Lunar Lake jako první procesor) a to, že jde také o první procesor Intelu vyráběný v TSMC – a to na jeho momentálně téměř nejlepším 3nm procesu. O těchto novinkách a vlastnostech procesorů Lunar Lake jsme podrobně psali ve speciálním článku a věnovali jsme podrobné rozbory i velmi pozoruhodným architekturám obou CPU jader, takže vás na tato pojednání odkážeme a nebudeme je zde rekapitulovat:

Intel odhaluje procesor Lunar Lake: Plný jeho nejlepších technologií, čipy ale už má z Tchaj-wanu Přečtěte si také:

Intel odhaluje procesor Lunar Lake: Plný jeho nejlepších technologií, čipy ale už má z Tchaj-wanu

Lion Cove boří mýtus o smrti x86. Nová architektura od Intelu mění od základu všechny části jádra CPU Přečtěte si také:

Lion Cove boří mýtus o smrti x86. Nová architektura od Intelu mění od základu všechny části jádra CPU

Když je malé jádro větší bomba než to velké: Architektura Skymont, zachránce Intelu? Přečtěte si také:

Když je malé jádro větší bomba než to velké: Architektura Skymont, zachránce Intelu?

Co nového představil Intel nyní při formálním uvedení procesorů na trh, jsou jejich modely a parametry (frekvence, TDP a tak dále), které jsme dosud oficiálně neměli potvrzené. A firma také předvedla rozsáhlé údaje o výkonu a energetické efektivitě, byť u těch je třeba se mít jako obvykle na pozoru, protože marketing každé firmy je vždy v pokušení tato srovnání vylepšovat různou selektivností, volbou benchmarků a podobně, takže oficiální testy nemusí být úplně reprezentativní.

Autor: Intel

Modely

Procesory Lunar Lake budou existovat v celkem devíti modelech (alespoň zatím). Reálně je modelů pět, jenže u čtyř z nich jsou dvě varianty kapacity paměti, která je napevno osazená z výroby, a tak se daná konfigurace rozštěpuje do dvou modelů. Všechny modely jsou osmijádra (se čtyřmi jádry Lion Cove a čtyřmi Skymont), žádný tedy nemá vypnutá jádra. Liší se však frekvence a u části levnějších modelů je o něco osekaná integrovaná grafika a NPU.

Plnotučné modely: Core Ultra 7 a 9

Nejvýkonnější model je Core Ultra 9 288V. Tato kategorie je výjimečná tím, že existuje jen s 32GB pamětí a také jde o jediný z procesorů, který má 30W TDP. Jeho maximální turbo spotřeba (tedy tzv. PL2, reálný limit spotřeby) je 37 W. U procesoru lze TDP volitelně snížit na 17 W (což je u ostatních modelů jejich výchozí TDP), ale ne níž.

Procesor má 12MB L3 cache (3 MB na každé velké jádro) a maximální boostový takt velkých jader P-Core až 5,1 GHz. Takt E-Core je až 3,7 GHz. Grafika má plnou konfiguraci označenou Arc 140V s 1024 shadery (8 Xe Core), v tomto případě má takt 2,05 GHz. NPU je také plnotučná se šesti jádry a výkonem 48 TOPS.

Pod tímto modelem jsou již procesory „sedmičkové třídy“, u nichž existují i levnější verze s 16GB pamětí RAM. Core Ultra 7 268V (32 GB) a Core Ultra 7 266V (16 GB) mají maximální boostový takt jader P-Core 5,0 GHz, u E-Core je stejný takt 3,7 GHz. NPU je stejné s výkonem 48 TOPS, grafika Arc 140V je zachovaná také, ale o něco se u ní snižuje frekvence na maximum 2,0 GHz. Tyto modely jsou tedy velmi blízko verzi Core Ultra 9.

Nižšími modely této třídy jsou Core Ultra 7 258V (32 GB) a Core Ultra 7 256V (16 GB), u kterých se maximální boostový takt P-Core snížil na 4,8 GHz (E-Core stále mají maximum 3,7 GHz) a takt grafiky Arc 140V na 1,95 GHz. Asi je nižší i takt NPU, je totiž uváděn výkon jen 47 TOPS. L3 cache ale zůstává 12MB.

Procesor Intel Lunar Lake (Core Ultra 200V)

Procesor Intel Lunar Lake (Core Ultra 200V)

Autor: Intel

Osekané modely: Core Ultra 5

O něco více se liší procesory třídy Core Ultra 5. U těch jsou zachována všechna jádra CPU, stále tedy 4 P-Core a 4 E-Core. Avšak Intel vypne po jedné jednotce v GPU a NPU. Grafika má tedy jen 896 shaderů (7 Xe Core) a tato konfigurace se jmenuje Arc 130V. NPU má pět jader a výkon 40 TOPS, tedy přesně na minimu, které vyžaduje certifikace Copilot+ PC. Dále je u těchto procesorů osekaná L3 cache na jen 8 MB (2 MB na jedno P-Core).

Modely Core Ultra 5 238V (32 GB) a Core Ultra 7 236V (16 GB) mají maximální boostový takt velkých jader 4,7 GHz, u jader E-Core je takt 3,5 GHz. Grafika má takt 1,85 GHz. Levnější varianty jsou Core Ultra 5 228V (32 GB) a Core Ultra 5 226V (16 GB), u těch je maximální takt P-Core snížený na 4,5 GHz, ale takt E-Core a takt GPU zůstávají stejné.

Modely procesorů Intel Lunar Lake

Autor: Intel

Všechny modely Core Ultra 7 a Core Ultra 5 mají nižší TDP než onen osamocený model Core Ultra 9. Základní TDP (základní spotřeba) je 17 W, maximální turbo spotřeba je ovšem stejná, až 37 W, takže v řadě scénářů mohou notebooky konzumovat stejně elektřiny jako Core Ultra 9. Tedy pokavad jim bude stačit chlazení.

Nicméně u těchto modelů Core Ultra 7 a 5 je možné volitelné snížení TDP jen na 8 W, které u vyššího modelu povoleno není. Při 8W TDP bude Lunar Lake moci být chlazeno pasivně, bez ventilátoru. Maximální turbo spotřeba pořád zůstane vyšší, ale procesor ji bude moci držet jen po omezený čas, dokud jeho pasivní chladič nebude plně „vyčerpán“ vzniklým teplem.

Snížené latence

Všechny modely oficiálně podporují paměť LPDDR5X-8533. U té by jinak Lunar Lake mohlo dosahovat na velmi dobrý výkon. Podle Intelu má novou propojovací logiku, který výrazně snižuje latence této operační paměti, které jsou samy o sobě vždy horší než latence s desktopovou pamětí DDR5. Lunar Lake má dosahovat latence pamětí okolo 90 ns, což je o 40 % méně než u předchozí generace Meteor Lake. Podle Intelu by měla latence být i o 30 ns nižší než u Ryzenů AI 300 od AMD.

Autor: Intel

Intel uvádí i latence při komunikaci (sdílení dat) mezi jádry procesoru. Mezi jádry Lion Cove (P-Core), která komunikují přes L3 cache, má být okolo 26 ns, mezi jádry E-Core komunikující přes sdílenou L2 cache okolo 23 ns. Latence mezi P-Core a E-Core má být 55 ns.

Lion Cove má být nejrychlejší procesorové jádro v noteboocích

Podle Intelu má Lunar Lake (Core Ultra 9 288V na 5,1 GHz) primát v jednovláknovém výkonu procesorového jádra nad nejnovějšími procesory AMD (Ryzen AI 300, konkrétně model HX 370, který má stejný takt boostu 5,1 GHz) i ARM čipy od Qualcommu (Snapdragon X Elite X1E-80–100).

V jednovláknovém Cinebenchi R24 (což je ovšem renderovací benchmark, kde je jednovláknový výkon spíše akademický a ilustrativní) se Intel chlubí výkonem o 16,5 % vyšším, než má mobilní Zen 5, a o 5 % vyšším, než má Snapdragon X Elite, v Geekbenchi 6.3 má být jednovláknové skóre Lunar Lake o 5 % vyšší než u Zenu 5 a o 6 % vyšší než u Snapdragonu X Elite. V testu Speedometer 3 jsou údajně všechny tři procesory prakticky na stejné úrovni.

Oficiální benchmarky Lunar Lake od Intelu

Autor: Intel

Nejvyšší skóre uvádí Intel v benchmarku SPECint2017: Náskok o 21 % před Zenem 5, a dokonce o 53 % před Snapdragonem X Elite. Je ale třeba říci, že toto nebude typické. Benchmarky SPEC se kompilují ze zdrojových kódů a oficiální výsledky od výrobců procesorů jsou často výrazně ovlivněné různým často pofidérním manipulováním s volbami a speciálními režimy kompilátorů, přičemž mohou být použité patche kompilátorů vyloženě vyladěné čistě na zvýšení výkonu ve SPEC (v tomto případě je místo standardního Clangu nebo GCC použitý kompilátor ICX od Intelu, u jehož předchozích kompilátorů jsou manipulace s benchmarky SPEC známy). Ohromný náskok Intelu před jádrem Oryon od Qualcommu v tomto testu naznačuje, že by mohlo jít o případ podobných praktické použití nereflektujících optimalizací.

V mnohovláknových benchmarcích Lunar Lake logicky dominovat nebude kvůli omezenému počtu jader i omezené maximální spotřebě (což naznačuje skóre ve Photoshopu přes PugetBench na následujícím slajdu). Intel proto také asi mluví o nejrychlejším jádru, ne o nejrychlejším procesoru.

Oficiální benchmarky Lunar Lake od Intelu. Poslední graf s výsledkem +92 % ale ignorujte, použil se v něm hardwarový enkodér

Autor: Intel

Obecně je třeba pamatovat, že tato prezentovaná čísla jsou výsledky marketingových benchmarků pořízených přímo Intelem, jak už bylo zmíněno. Ty mohou být různě zkreslené, například pomocí opatrného selektivního výběru testů, v nichž produkt vypadá dobře. Vždy je tedy doporučeno počkat si na nezávislé recenze, kde budou testy provedené kontrolovanou metodikou.

Intel láká na nejlepší integrovanou grafiku

Podle tvrzení Intelu by dokonce Lunar Lake mělo převzít i titul nejvýkonnějšího integrovaného GPU, přinejmenším v segmentu procesorů s nižšími spotřebami. Intel slibuje, že by grafika Arc 140V procesoru Core Ultra 9 288V měla mít v testování (rozlišení 1080p) přes poměrně velkou skupinu her v průměru o 16 % vyšší výkon než Radeon 790M v procesoru AMD Ryzen AI HX 370 (v obou případech je to plně aktivní GPU daného procesoru s 1024 shadery). Zase je samozřejmě nejisté, zda to třeba není trošku ovlivněno volbou spotřeby a skladbou her. AMD Ryzen AI 300 (APU Strix Point) je procesor zaměřený na o něco vyšší kategorii výkonu, i když s Lunar Lake (které má maximální spotřebu až 37 W) má překryv.

Oficiální benchmarky integrovaného GPU (Arc 140V) procesorů Lunar Lake od Intelu proti AMD Ryzenu AI HX 370 (Radeon 890M)

Autor: Intel

Intel uvádí i srovnání s grafikou procesoru Qualcomm Snapdragon X Elite, proti které má nejvýkonnější model Lunar Lake grafický výkon ve hrách dokonce o 68 % vyšší (podle Intelu). Firma ale uvádí, že 23 z her, které vidíte v grafu srovnávajícím Intel a AMD, nešlo na ARM procesoru vůbec spustit.

K tomu je třeba říct, že to často může být i vina jejich nekompatibilní ochrany proti kopírování nebo cheatování. Ochrany totiž často používají vlastní ovladač ve Windows a ten nelze na rozdíl od samotné hry emulovat, musí být nativní (a pokud hra nedetekuje, že běží na ARM procesoru a neposkytne ARM verzi ovladače, nepůjde ji spustit). Nemusí to proto být vždy vina nepřipravenosti samotného GPU na platformě ARM (ale i případy, kdy hry nefungují z tohoto důvodu, asi jsou). Nicméně výsledek je, že platforma ARM není pro hraní zatím moc vhodná.

Nejúspornější x86 procesor?

Jak bylo už zmíněno, Core Ultra 200V se zaměřuje na úspornost a energetickou efektivitu (což je vidět i z relativně nízkých TDP a maximálních turbo spotřeb, které jsou u běžnějších notebookových procesorů Intel vždy vyšší). Intel uvádí, že výrazně snížil spotřebu procesoru (package power) při nízkých až nulových zátěžích, které silně ovlivňují výdrž notebooků na baterii při praktickém používání.

Autor: Intel

Proti procesorům Meteor Lake (Core Ultra 7 165H) má Lunar Lake (nejvyšší model Core Ultra 9 288V) mít až o 50 % nižší spotřebu v testu UL Procyon Office productivity, o 36 % nižší v Mobile Marku 30, o 34 % nižší při prohlížení webu, o 45 % nižší při hovoru přes Zoom, o 41 % nižší při videokonferenci 3×3 v MS Teams a o 33 % při přehrávání 4K30 videa ve formátu AV1 na YouTube. V tzv. package power je u Lunar Lake zahrnutá spotřeba 32GB paměti LPDDR5X osazené na procesoru, jejíž příkon by měl být nižší než u samostatné paměti osazené a započítané u procesoru Meteor Lake. To tvoří část těchto zlepšení.

Výdrž na baterii se má vyrovnat procesorům ARM

Intel dokonce v prezentaci tvrdí, že Lunar Lake / Core Ultra 200V rozbíjí „mýtus“ o tom, že procesory ARM jsou z podstaty úspornější a efektivnější. Firma uvádí příklad notebooku se stejným výrobcem a stejným šasi, ve kterém je procesor Core Ultra 7 268V schopen porazit ve výdrži na baterii Qualcomm Snapdragon X Elite (model X1E-80–100) s výdrží 20,1 hodiny proti 18,4 hodiny u notebooku s ARM čipem. Jde o výdrž při běhu benchmarku UL Procyon Office Productivity (simulace kancelářské práce).

Autor: Intel

Dlužno dodat, že v druhém scénáři, který Intel ukazuje (MS Teams, videokonference 3×3) dá Snapdragon X Elite 12,7 hodiny proti 10,7 hodiny Intelu. Nicméně v průměru lze tedy hovořit o tom, že jsou oba procesory ve stejné kategorii výdrže na baterii.

První notebooky vyjdou za tři týdny

Ono včerejší datum (3. 9.) nebylo nakonec dnem, od kdy budou procesory Lunar Lake skutečně dostupné v obchodech, respektive kdy se budou dát koupit notebooky, v nichž budou osazené. Reálná dostupnost nastane až o tři týdny později, a sice 24. 9. v úterý. Intel tedy dodrží předchozí sliby, podle nichž Lunar Lake mělo vyjít ještě ve třetím kvartálu roku, ovšem bude to jen týden před jeho koncem.

MMF24

Předobjednávky notebooků se ovšem už rozbíhají, takže nedočkavci mají možnost, nicméně asi bude jako obvykle rozumné počkat na nezávislé recenze. Podle Intelu má na trhu být přes 80 modelů notebooků a zařízení s procesorem Lunar Lake / Core Ultra 200V od více než 20 firem.

Zdroje: Intel (1, 2)