Hlavní navigace

STMicroelectronics nebude mít 10nm proces, 14 nm je pro ní konečná stanice

5. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Redakce

Když zde píšeme o vývoji na poli výrobních procesů pro různé čipy, všímáme si hlavně TSMC, Intelu, GlobalFoundries, případně Intelu (a časem by se možná mohly přidat čínské firmy). Nicméně mimo těchto jmen existuje v oboru také jeden evropský hráč, francouzsko-italská firma STMicroelectronics. Ta doposud patřila mezi první ligu výrobců, schopných nabídnout moderní procesy. Bohužel to ale vypadá, že se STMicroelectronics stane jednou z obětí rostoucí finanční náročnosti, s kterou se polovodičové firmy na každém novém stupni miniaturizace potýkají. S každým přechodem na nižší nanometry tak z pelotonu nějací hráči odpadají, což bude podle všeho také osud STMicroelectronics.

Tato informace pochází přímo z oficiálních zdrojů, potvrdil ji šéf firmy Carlo Bozotti při konferenčním hovoru s analytiky a investory. Podle jeho vyjádření firma neplánuje žádný proces 10nm generace, což je stupeň obvykle uvažovaný jako další krok po 14/16nm. Tímto směrem nejsou plánované ani žádné investice, což zřejmě znamená, že firma vůbec neplánuje na 10 nm vyrábět, a to ani nějakou převzatou technologií. Své vlastní potřeby tedy bude asi řešit outsourcingem.

Poslední generací, na kterou STMicroelectronics přejde, tak zřejmě bude 14nm proces. Továrna ve francouzském Crolles, kterou firma provozuje, tak bude postupně dojíždět na tomto a předchozích generacích výroby a další modernizací už neprojde. Eventuálně tedy asi také úplně skončí, čímž Evropa přijde o svého vlastního výrobce moderních čipů (i když v Drážďanech alespoň zůstane závod GlobalFoundries z časů AMD).

STMicroelectronics
Provoz STMicroelectronics v Rousset (jižní Francie)

To, že se STMicroelectronics postupně stáhne ze segmentu moderních výrobních procesů, je škoda. Firma nabízela některé jinde nepoužívané technologie, například 28nm proces používající wafery typu FD-SOI (na druhou stranu, takový proces teď údajně plánuje Samsung). Objem výroby ale asi není dost velký, aby se procesy menší než 14 nm zaplatily.

 

Částečný důvod k útlumu je možná i v tom, že se firmě vytratili partneři, od nichž technologie licencovala. Původně to bývalo NXP, Freescale (nyní spojené) a TSMC, později přešla k spolupráci s IBM. Ovšem velká modrá s polovodičovým byznysem končí a své provozy přenechala GlobalFoundries. Ta sice asi s vývojem bude pokračovat (a svůj vlastní 10nm proces už připravuje), nicméně asi ve změněné formě a možná s jinými cíli.

STMicroelectronics

ICTS24

STMicroelectronics byla loni devátou největší polovodičovou firmou podle obratu. Ten jí ale proti roku 2013 poněkud klesl (z 8,082 na 7,395 miliardy USD). Zpráva o „neplánech“ na 10nm proces neznamená, že firma úplně skončí s polovodičovou výrobou. Ne všechny čipy vyžadují nejmodernější litografii, u mnohých je z důvodů nákladů nebo i požadovaných vlastností používána výroba s mnohem menší mírou miniaturizace. Firma nebude moci soutěžit na poli špičkových mobilních SoC a podobných produktů (kde ale i tak nějak výrazně nepůsobila), to ale neznamená, že by na křemík rezignovala úplně.

Zdroj: KitGuru