Hlavní navigace

Stojí letošní Invex zato?

23. 10. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rok 2007 znamená pro Invex jednu zásadní novinku. Popvrvé v historii se tento IT veletrh koná od úterý do soboty (místo od pondělí do pátku). Organizátoři tak dali vystavovatelům dobrou možnost dokončit veškeré přípravy v pondělí (nikoli v neděli, jak dříve bývalo nemilým zvykem). Návštěvnící zase mohou vzít celou rodinu a zavítat na Invex ve svém volnu -  v sobotu. Co zajímavého v brněnských pavilonech najdete?

Počítače se samými nej

Jedním z hlavních taháků je určitě nejrychlejší počítač v ČR, který včera slavnostně představily firmy Comfor, Intel a Nvidia. Přístroj je postaven na základní desce Nvidia nForce 680i, v které trůní dlouho očekávaný klenot - procesor Intel Core 2 Extreme s novým 45 nm jádrem Penryn. Přesněji řečeno se čtyřmi jádry, která běžící na frekvenci 3,0 GHz. Tomuto motoru zdatně sekundují 2 GB DDR2 paměti Corsair s frekvencí 1 142 MHz. V takové sestavě nesmí chybět pevný disk WD Raptor (150 GB), dostatek šťávy dodává zdroj Tagan 1 s výkonem 1 300 W. Sestava je usazena v case Silverstone TJ-09 a hodně jí to sluší.

Představení nejrychlejšího počítače mělo styl

Pokud se vám zdá, že v tomto výčtu komponent něco chybí, nemýlíte se. Grafický systém tohoto stroje je totiž zatím tajný - prozradit mohu jen to, že v přístroji se nachází maximálně výkonné grafické adaptéry Nvidia, zapojené v revoluční konfiguraci.

Kliknutím přehrajete video

Počítač je schopen v reálném čase renderovat lidskou hlavu ve Full HD rozlišení v kvalitě, která se prakticky nedá rozeznat od reality. Můžete posoudit sami v pavilonu F.

Nejrychlejší počítač v ČR - stojí za to, přijďte se přesvědčit

Hned vedle se nachází nejúspornější počítač pojmenovaný ECO PC. Ten je postaven na základní desce MSI 945GT Speedster-V s procesorem Intel Core 2 Duo L7400 a 1 GB operační paměti Geil (667 MHz). Důležitý je speciální pevný disk HAMA 2,5" SSD s kapacitou 16 GB, který má na šetření velký podíl.

Ekologické PC má speciální skříň

Za pozornost stojí také 70W zdroj. Přístroj určitě nebude patřit k nejlevnějším ani nejprodávanějším počítačům, jedná se ale o důležitou iniciativu, která nás upozorňuje na to, kolik běžné počítače spotřebovávají drahé energie.

Co nás zaujalo?

(komentovaná fotogalerie)

Enermax předvádí stylové svítící větráky, které mají speciální ložiska. Díky nim budou mít až dvakrát delší životnost - je také možné je jednoduše rozebrat a vyčistit. Ideální pro čistotné tuniče.

 

K vidění byly také stylové skříně - podsvícený 25cm větrák s regulací rychlosti přímo na bočnici rozhodně zaujal.

Potěší drobnosti jako revize oblíbeného zdroje Enermax Liberty 400 W s názvem dxX - pracant je obohacen o osmipinový napájecí konektor pro PCI-E a je tak připraven na karty ATI HD2900XT.

Také v pavilonu G se našlo pár zajímavostí - firma A+ Case rozhodně ví, jak zaujmout. Krásná skříň s 33cm ventilátorem se jistě stane základem pro mnoho předváděcích sestav.

Designéři z Tchajwanu se asi moc dlouho dívali na Spidermana (firma Amacrox).

Za návštěvu stojí také obří skříň Thermaltake, která je určena jako ubytovna pro domácí multimediální počítač.

Letošní Invex je ve znamení HD médií. Sony se tak pochopitelně chlubí Blu-ray médii a Full HD filmy na nich a také filmovou Eleanorou.
 

Pokud nemáte co s penězi, kupte si nejdražší gramofon na světě: Clearaudio - Statement, který stojí 2,5 mil. korun. Pokud tolik nemáte, můžete zvolit mladší bratříčky Clearaudio - Master Reference (636 000 Kč) nebo Clearaudio - Ambient (120 000 Kč).

 

Expozice Technologie a design ukazuje jak se dá technika propojit s moderní domácností.

Špičkově vybavený obývací pokoj - o zvuk se starají repoduktory B&W 800D, nástupní model legendárních B&W Nautilus (cena zhruba 2 000 000 Kč). Můžete si zde poslechnout koncert a bez větších obtíží zapomenout, že na něm vlastně nejste.
 

 

Pokud na Invex zavítáte, určitě nevynechejte stánek Extra Publishing (pavilon F), kde můžete zdarma dostat časopis Extra PC a také pivo (alkoholické i nealkoholické).

Navštivte také naši Klec v druhém rohu pavilonu F, kde můžete sledovat jak vzniká živé zpravodajství webu Digitálně.cz a ExtraHardware.cz. V pravidelných intervalech v Kleci také probíhají zajímavé přednášky o mobilech, navigacích, noteboocích, digitální televizi a HD videu.

 

MMF24

Soutěž s ExtraHardware.cz

 

Autor článku