Hlavní navigace

Strava odhaluje umístění tajných amerických základen

29. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aplikace Strava pro sportovce zobrazuje na mapě body, kterými její uživatelé běhají či jezdí na kole a celé to vyváří krásné vizualizace sportovních tras celého světa. Na podobném principu ostatně pracuje i Google a jeho zobrazování intenzity provozu na silnicích. Že se na mapě světa v aplikaci Strava zobrazí ulice, kterými se sportovci pohybují nijak nevadí, data nejsou personifikovaná. Problém ale nastává, pokud Stravu používají vojáci, kteří takto vykreslí doposud více či méně tajné základny armády Spojených států. A přesně to se stalo. Na Twitteru na to upozornil Nathan Ruser. https://twitter.com/Nrg8000/status/957318498102865920

Návod pro teroristy?

Na mapce níže je americká základna v afghánské provincii Helmand. Dá se z ní poznat pravoúhlá struktura budov a trasy, kudy se vojáci pohybují nejčastěji.

1472 Vojenská základna v provincii Helmand, Afghanistan (foto: Strava)

Takto vypadá základna z větší vzdálenosti. V okolí jsou i jiná podobná místa.

2152 Vojenská základna v provincii Helmand, Afghanistan (foto: Strava)

A takto vypadá stejné místo na Google Maps. Při větším oddálení je patrný obrys velké základny, ale pokud se přiblížíte více, základna zmizí a je zde jen pár domečků. To může být způsobené starším mapovým podkladem.

helmand-google foto: Google mapy

Aktualizovaná mapa Stravy z listopadu 2017 obsahuje více než 3 biliony (3 000 000 000 000) individuálních bodů GPS. Ty pocházejí jednak z aplikace Strava ve smartphonech, ale i z mnoha různých fitness náramků. Ve městech jde o trasy mnoha běžců, v odlehlých oblastech třeba jen o jednu jízdu náhodného cyklisty. Strava o tom podrobněji píše na blogu.

1450 Oblast 51 s vyznačenou trasou nějakého cyklisty (foto: Strava)

Z map lze ovšem rozpoznat vnitřní uspořádání vojenských základen i jejich denní režim. Nebo také trasy, kam vojáci chodí běhat. Na mapě jsou vidět armádní základny v Sýrii, nejen americké, ale i ruské. Íránské prý příliš vidět nejsou, Peršani Stravu tolik nepoužívají.

Jak zjistit, kde sportují lidé ve vašem okolí?

Strava zobrazí heatmapu každému, stačí se podívat. Můžete si filtrovat jednotlivé typy aktivit, jako je běg, jízda na kole, plavání a lyžování.

Kromě Sýrie se problém týká i všech ostatních konfliktních míst, jako je Afghánistán nebo Džibutsko. Ale i míst jako je Oblast 51 v Nevadě nebo základna RAF na Falklandských ostrovech (Malvínách). Strava odhaluje i místa, kam chodí vojáci plavat, neboť i tento sport lze měřit.

Podle Washington Post vydala armáda prohlášení, že přehodnotí pravidla pro používání bezdrátových zařízení. Dříve přitom tento typ tréninku podporovala.

1460 Základna britské RAF na Falklandech (foto: Strava)

 

Pro srovnání, takto vypadá česká základna, respektive Vojenská akademie u Vyškova:

MMF24

screenshot-2018-01-29-14-21-41

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.