Hlavní navigace

Stream už nechce být jako YouTube. Stala se z něj televize

16. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O změnách Streamu jsme vás informovali už v září, včera Seznam definitivně přehodil výhybku, a vyslal službu úplně jiným směrem. Uživatelé už nebudou moci nahrát nová videa a k těm starým se z hlavní stránky nedostanou, musí k tomu mít původní odkaz. Když teď Stream.cz otevřete, video se začne ihned přehrávat jako v běžné televizi. Stream se totiž proměnil v internetovou stanici.

Seznam pořadů
Seznam pořadů

Seznam změnu popisuje jako přechod k pasivní konzumaci zábavy. Televizi zapnete, nemusíte se o nic starat a obrázky běží, zvuk hraje. O tom, co poběží, totiž rozhodli dramaturgové. Uživatel nemusí nic vyhledávat. Na rozdíl od běžného vysílání ale můžete Stream ovlivnit. Pokud vám něco unikne, můžete se vrátit o kousek zpět. A když vás video nebaví, prostě jej přeskočíte. Komu vyhovují jen některé pořady, může si spustit pouze je. Jestli znáte povedenou hudební stanici Mixér.cz (rovněž od Seznamu), tak nový Stream jede podle stejné šablony.

Jednodušeji to nejde

Stream podobně jako jiné redesignované služby Seznamu vypadá hodně jednoduše. Na hlavní stránce je jen přehrávač a pár tlačítek. Dokonce i k vyhledávači se musíte proklikat. Funkcí je rovněž málo. V přehrávači můžete změnit jen kvalitu, hlasitost, čas a velikost okna. Pod ním najdete tlačítko, která o pořadu prozradí další informace. Vedle něj je tak diskuze (jen přes Facebook!), sdílení (na Facebook, Twitter a Google+) a funkce pro přidání videa do oblíbených. Nad videem je už jen schované menu, kde kromě vyhledávače, seznamu nových a oblíbených videí najdete ještě přehled všech pořadů.

 

To je prakticky vše, co Stream umí. Jak jsme uvedli v druhém odstavci – zapnout a koukat –, to je celé. Pokud jste byli zvyklí na starý Steam, změna je hodně velká. Jestli ale znáte zmíněný Mixér, budete jako doma. Osobně jsem jej vždy hodně chválil, u nehudební televize mi ale podobný formát nesedí. Na Mixéru zvolíte typ hudby (tematické rádio), necháte jej běžet na pozadí a můžete dělat něco jiného. U běžných televizních pořadů to ale dle mého názoru nefunguje. 

CS24

Sledování na počítači není pohodlné, pořady nabité informacemi jen stěží mohou sloužit jako kulisa někde na pozadí. Stream se proto potřebuje dostat i do televizorů. Smart TV pro něj mohou být ideálním útočištěm. Služba to zatím bere zkratkou přes mobilní aplikace pro Android (teprve přijde) a iOS (App Store). Ve všech prostředích včetně mobilního webu vypadá Stream prakticky stejně. Jednoduchý design, ten Seznam umí. Teď ale musí dostat televizi do obýváku, kam patří, a s obsahem, který lidi donutí přepnout na kanál S.

Komentovaná galerie