Hlavní navigace

Street View – s Googlem do ulic

13. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samozřejmě pouze vizuálně a virtuálně. Po pozitivní odezvě, s jakou se setkal Google Planet a různé další podobné satelitní snímky naší planety, se v roce 2007 v Googlu rozhodli, že pohled shora už je v dnešní době passé a poslali tehdy v květnu do ulic vybraných amerických měst speciálně upravená auta. Každé bylo opatřeno fotografickým systémem složeným z několika (v současnosti 15) objektivů.

Ty umožnily snímat obraz v rozsahu 360 stupňů kolem vozu a výsledné fotky se okamžitě ukládaly na pevný disk počítače umístěný v autě. Díky snímačům pohybu a laserům pro měření vzdálenosti pak mohly později posloužit k vytvoření trojrozměrné mapy ulic světových měst.

Google Street View

Užitím Street View automobilů a stejně vybavených tříkolek, vozíků či dokonce sněžných skútrů, tak nakonec vznikly virtuální verze měst po celých USA, míst v Brazílii, v Japonsku, v Jihoafrické republice či na pobřeží Austrálie. Pochopitelně je z velké části pokryta i Západní Evropa, dále Skandinávie, Rumunsko a celá řada míst a měst České republiky. Se Street View můžete vyrazit i do Singapuru, na Kanárské ostrovy, do Moskvy a alespoň nakouknout na Antarktidu.

Jak vzniká virtuální svět

Výše jsme si popsali kde a s použitím čeho, teď je na čase si říci, jak se z (panoramatických) fotek stane Street View. Už při samotném fotografování se musí zohlednit pozdější proces převádění nafocených záběrů, takže je třeba provádět tuto dokumentaci světa za příznivých světelných podmínek, aby například budovy nebyly zakryty stíny. Také se musí dát pozor na počasí, jelikož déšť a sníh rovněž není vítaným obohacením snímků.

Takto pořízené záběry se potom řadí vedle sebe podle místa pořízení. Někdy je dokonce nutné je naklánět a zarovnávat. To všechno proto, aby Street View odpovídal realitě a hlavně Google Mapám. Dále se ještě kvůli ochraně osobních údajů musejí rozmazat obličeje lidí a značky aut zachycených při mapování terénu. Potom už může vzniknout ucelený panoramatický snímek, který navíc po tzv. projekci do kruhového zobrazení není tak zvláštně zakřivený, jak je pro panoramatické záběry typické.

Vzhůru na mapu

Obraz upravený tímto způsobem je tedy to, co uvidíte po umístění známého žlutého panáčka na vybrané místo v Google Mapách. Vypočítá se poloha nejbližšího odpovídajícího snímku, a ten se vám zobrazí. Při postupu virtuálním světem se pak tento výpočet vždy provádí znovu. No a zmíněný panáček někdy mění podobu podle místa, kam se chcete vydat, takže na Antarktidě je vám avatarem tučňák a podobně.

Google Street View

Google Street View se rozrůstá neuvěřitelnou rychlostí a mimo ulic světových měst a různých zajímavých míst jako jsou památky UNESCO, kdy se virtuálně podíváte nejen do historických center, ale rovněž do katedrál či na archeologické vykopávky, momentálně v rámci projektu Art Project mapuje i výstavní prostory významných muzeí jako je newyorské The Metropolitan Museum of Art, londýnská National Gallery či italská Galleria degli Uffizi. A vydat se lze také do pražského muzea na Kampě. Vystavená umělecká díla jsou potom zobrazitelná ve vysoké kvalitě.

KL24

Google Street View
Auto, trojkolka, sněžný skútr a ruční snímač pro Street View

Chybí-li vám přesto ve Street View nějaká další zajímavá lokace, podívejte se na oficiálních stránkách projektu, zda tam právě teď googlovské vehikly nemapují terén. Západní svět už sice ve virtuální podobě existuje, jinak je ale pořád co dohánět.

Byl pro vás článek přínosný?