Hlavní navigace

Čekají nás už jen dvě nebo tři střídání času. Češi chtějí spíš ten „zimní“

12. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Navrhujeme střídání letního a zimního času ukončit již příští rok. Jde o velmi ambiciózní časový plán, díky kterému budou občané moci z této změny těžit co nejdříve. V této fázi vyzýváme členské státy a podniky, aby zahájily potřebné přípravy k zajištění koordinovaného přístupu v celé EU,“ řekla dnes komisařka pro dopravu Violeta Bulcová.

Evropská komise koncem srpna zveřejnila výsledky veřejné diskuze, z níž vyplynulo, že 84 % občanů si přeje ukončit střídání času. Komise dala na názor veřejnosti a předložila návrh, který ještě musí schválit Evropský parlament a Rada. Mají na to čas do března 2019.

Pokud návrh projde, poslední povinná změna času nastane 31. března 2019, případně 27. října 2019. Datum bude záviset na tom, jestli si členské země ponechají jako trvalý čas letní, nebo standardní pásmový (nesprávně označovaný jako zimní). Komise tak nakonec o využívání pouze letního času nerozhodne sama. Předseda Jean-Claude Juncker věří, že sousední státy si tuto otázku rozhodnou koordinovaně mezi sebou. Země budou muset rozhodnout do dubna 2019.

Na permanentní letní čas chce přejít 38 % Čechů Na permanentní letní čas chce přejít 38 % Čechů

Členské státy si také budou moci nadále rozhodovat o tom, které časové pásmo budou používat. V EU jsou tři: západoevropský čas (Irsko, Portugalsko, Spojené království), středoevropský čas (17 členských států) a východoevropský čas (Bulharsko, Estonsko, Finsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Řecko).

KL24

Češi nechtějí letní čas

Evropská komise zveřejnila i další výsledky veřejné konzultace. Novou informací je, že 58 % evropských firem by si přálo trvale ponechat letní čas, u samotných občanů to bylo 56 %. Rozdíly jsou ale velké napříč Evropou.

V Česku je pro trvalý letní čas 38 % populace, pro trvalý zimní 54 % a bez názoru bylo 8 % dotázaných. Naopak 55 % tuzemských firem by zachoval trvalý letní.

Na permanentní letní čas chce přejít 55 % českých firem Na permanentní letní čas chce přejít 55 % českých firem

Byl pro vás článek přínosný?