Hlavní navigace

Studené materiály slibují revoluci v chlazení (apríl)

1. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mladá firmička jménem Frigid Materials má sice pouze 31 zaměstnanců, pro rozhovor si však našli čas hned tři její čelní představitelé: zakladatel a generální ředitel Dick Bellend, šéf výzkumníků Dr. Muhtar Fakur a sales manager Chui-shu Lin.


EHW.cz: Řekněte nám něco o sobě a o vaší společnosti.

Dick Bellend: Jmenuji se Dick Bellend, je mi 43 let a jsem zakladatelem a ředitelem firmy Frigid Materials, která byla založena loni v listopadu. Sídlíme v Palo Alto, v Kalifornii. Náš tým se skládá z materiálových inženýrů a lidí, kteří přicházejí z hardwarové branže. Snažíme se vyvinout materiál, který v chlazení překoná dnes používanou měď. Chladnější materiál.

Chui-shu Lin: Ahoj, já jsem Lin a v minulosti jsem pracoval u předních výrobců počítačového chlazení. Moje oficiální pozice ve Frigid Materials je sales manager, ale vlastně působím jako spojovací prvek mezi našimi inženýry a světem hardware.

Muhtar Fakur: Já jsem Muhtar, pocházím z Íránu, studoval jsem materiálové inženýrství na Chomejního univerzitě v Qazvinu a ve Frigid Materials vedu výzkumný tým.

EHW.cz: Proč jste se rozhodli zaměřit se zrovna na hardware?
Nebylo by pro chladné materiály, jak je nazýváte, lepší využití v jiných
průmyslových sektorech?

Chui-shu Lin: Chlazení hardware je unikátní tím, že musí splňovat nároky na malé rozměry, nízkou hmotnost a nízkou hladinu hluku zároveň. V průmyslových aplikacích si většinou můžete dovolit udělat chladič větší, nebo posílit aktivní prvky chlazení, které ale vydávají hluk. V hardware tohle nepřipadá v úvahu. Vezměte si nedávno uvedený Radeon HD 6990. Karta může produkovat 450 W tepla, ale musí se vejít do stanovených rozměrů, nesmí urvat základní desce PCIe slot a uživateli uši. Trend zvyšování spotřeby hardware si žádá lepší materiál, než dnes používanou měď a hliník.

Dick Bellend: Nicméně předpokládáme, že z našeho výzkumu by mohly jako vedlejší produkty vzniknout i materiály s jinými žádanými vlastnostmi, které by se uplatní i v jiných oblastech.

EHW.cz: Co jsou to studené materiály, které vyvíjíte?

Muhtar Fakur: Jsou to materiály, které mají přirozenou teplotu nižší, než je teplota okolí; říkáme, že mají záporný teplotní diferenciál. Teplotní diferenciál je důležitá vlastnost, která určuje, jak moc je materiál vhodný pro chlazení. Typickým příkladem chladného materiálu jsou kovy: sáhnete-li si na kovový předmět, cítíte, že je studenější, než okolní vzduch. Příkladem teplého materiálu, tedy s kladným teplotním diferenciálem, jsou polymery. Laicky řečeno, obložíte-li se polystyrenem, bude vám teplo a obložíte-li se plechem, bude vám zima.

Chui-shu Lin: Analogicky, pokud na procesoru vydávajícím stále stejné množství tepla vyzkoušíte dva jinak identické chladiče z materiálů s různým teplotním diferenciálem, teplota procesoru a chladiče se ustálí na různých hodnotách. Čím chladnější materiál, tím je ta teplota nižší.

EHW.cz: A vaše firma vyvíjí materiál, který bude mít tento teplotní diferenciál větší, než měď? A je to vůbec možné?

Muhtar Fakur: K první otázce, to není zcela přesné, ale v zásadě ano. Vyvíjíme slitinu, který poskytne lepší kompromis mezi teplotním diferenciálem a hmotností. Měď má velmi dobrý teplotní diferenciál, ale je těžká, což její možnosti využití omezuje. A ano, je to možné. Podívejte se například na slitiny používané při konstrukci letadel. Tak vysokou pevnost při tak nízké hmotnosti vám žádný z kovů sám o sobě nedá.

Chui-shu Lin: Měď je také relativně drahá a proto ji výrobci chladičů používají jen v dražších modelech. Využití by tedy našla i slitina, která by měla vlastnosti podobné či horší než měď, ale byla složená z levnějších kovů.

EHW.cz: Proč to doposud ještě nikoho nenapadlo?

Dick Bellend: Nebylo to potřeba, hardware neprodukovalo tolik tepla a měď nebyla tak drahá, jako dnes.

EHW.cz: Jakých výsledků jste již dosáhli?

Muhtar Fakur: Fungujeme teprve pár měsíců, nicméně výsledky prvních pokusů jsou více než zajímavé. Více toho bohužel prozradit nemohu.

EHW.cz: Jak hodláte vyvinutý materiál nasadit do praxe? Budete vyrábět vlastní chladiče?

Chui-shu Lin: Ne, hodláme „recept“ na naši slitinu, tedy složení a výrobní postup, prodat výrobcům chladičů. Předpokládáme, že výzkum bude dokončen přibližně ve třetím kvartálu letošního roku. Pokud vše půjde podle plánu, hotové produkty budou na trhu příští rok.

KL24

EHW.cz: Přejeme tedy hodně štěstí a děkujeme za rozhovor.

Dick Bellend: Rádo se stalo.

Byl pro vás článek přínosný?