Hlavní navigace

Stylusy budou mezi sebou kompatibilní. Sdružení USI je chce standardizovat

28. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dneska už si asi těžko někdo dokáže představit, že by třeba myš vyžadovala speciální ovladač k fungování. Tato periférie je naštěstí tak standardizovaná, že vám jakýkoli hlodavec poběží prakticky vždy a všude. Poněkud horší je to se stylusy, tedy aktivními pery, umožňujícími kreslit či psát na obrazovku tabletů (podporuje je například Microsoft se Surface Pro a novým Surface 3). Ty jsou téměř vždy specifické a pero koupené ke konkrétnímu zařízení obvykle nebude fungovat s jiným. Nicméně i do této oblasti by mohla dorazit nějaká forma širší kompatibility. Několik hráčů na tomto trhu se totiž spojilo ve snaze stylusy standardizovat.

Klade si to za cíl právě založené konsorcium Universal Stylus Initiative (USI). Jako program má vyvinout a prosadit společný průmyslový standard pro aktivní stylusy. Tato specifikace by pak umožnil kompatibilitu mezi jednotlivými zařízeními a třeba také podporu přímo v operačních systémech formou standardního ovladače – pak by pera mohla běžet hned po připojení. Pozitivní by taková standardní specifikace pro stylus byla i po stránce aplikací. Programy by totiž nemusely mít explicitní podporu pro pero, které jste si koupili, stačilo by, aby podporovaly standard USI.

Kreslení pomocí Mighty a Napoleonu

Základnu má konsorcium USI docela silnou: na palubě je Wacom coby asi nejznámější výrobce těchto per, Waltop, Hanvon Pentech, Synaptics, Intel, Lenovo, Sharp, Atmel a několik dalších společností (viz tiskovou zprávu). Další členové se ještě mohou přidat, účast v USI budou firmy každopádně potřebovat, pokud budou chtít tuto specifikaci používat a licencovat si do ní zahrnuté technologie (zda budou nějak zpoplatněné, případně jak moc, uvedeno není).

 

Specifikace USI má být v prvotní formě publikována již v třetím kvartále tohoto roku, ještě ale asi nepůjde o finální verzi. Kdy bude dokončena a „orazítkována“ a kdy se poté na trhu objeví kompatibilní zařízení, těžko říct. Standardizovány by měly být zřejmě hlavně metody komunikace pera s tabletem, mobilem či PC, tedy signalizace síly stisku, aktivace tlačítek, gumování a dalších funkcí. Pokud tedy půjde hlavně o softwarovou stránku věci, nemusel by vývoj trvat zas tak dlouho jako v případě, že by specifikace významněji zabíhala do použitého hardwaru.

Surface Pro 3
Surface Pro 3 se svým perem

MMF24

Standardizací stylusů chtějí zřejmě zúčastněné firmy aktivní pera zpopularizovat; tomu asi současná roztříštěnost na různé proprietární pseudostandardy brání. Vzájemná kompatibilita a lépe zajištěná podpora na straně grafických a jiných programů by ale mohla být pozitivní také pro nás zákazníky. Měla by totiž umožnit vstup na trh řadě menších firem, které by neměly sílu prosazovat vlastní systém, s USI ale budou moci konkurovat velkým značkám. A více konkurence by na trh mělo přinést dostupnější zařízení. Standard USI by ale také mohl být motivací k tomu, aby více tabletů vůbec dostalo od výrobce aktivní digitizér do své obrazovky, a bylo tím pádem na práci se stylusem připraveno.

Zdroje: The Tech Report, USI