Hlavní navigace

Super AMOLED vs. Super AMOLED Plus na fotografii

20. 5. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na trh už pomalu míří nový supertelefon Samsung Galaxy S II, který jako první sériové vyráběné zařízení dostane novou generaci OLED displejů s aktivní matricí. Super AMOLED Plus je sice až nepříjemně dlouhý název, ale o to příjemnější bude zobrazení.

Předchozí generace používaly mřížku PenTile RGBG (třeba Super AMOLED v Samsungu Galaxy S), takže každý reálný pixel byl jakoby složen ze dvou subpixelů, zatímco LCD, plazmy a jiné technologie používají tři subpixely RGB (červená, zelená a modrá barva).

Tento způsob byl Samsungu vytýkán, protože přes své jiné kvality byl Super AMOLED nepříjemný při větších úhlopříčkách, kde byly vidět zubaté hrany na diagonálách. Proto Super AMOLED nemohl proniknout do zařízení s nižšími DPI (tablety nebo větší monitory), protože zde by slabiny byly ještě výraznější. Nehledě na to, že Samsung ještě nevyladil efektivitu výroby a navíc nestíhá.

Krokem vpřed je až Super AMOLED plus se schématem RGB, takže každý pixel využívá třech subpixelů jako u konvenčních displejů. Díky tomu může růst rozlišení i úhlopříčky a samozřejmě kvalita obrazu.

Super AMOLED vs. Super AMOLED Plus
Super AMOLED vs. Super AMOLED Plus, foto: Engadget

CS24

Španělský Engadget vzal obě generace displejů pod lupu, kde je rozdíl okamžitě vidět. Super AMOLED Plus využívá stejného množství subpixelů pro každou barvu, zatímco Super AMOLED má zdvojnásoben počet zelených, ale zase jsou menší. Při rozlišení WVGA (800 × 480 = 384 000 px) má Super AMOLED dvojnásobný počet subpixelů (768 000 px) a Super AMOLED Plus trojnásobný (1 152 000 px). A podle prvních reakcí je 50% nárůst opravdu znatelný.

Zdroj: Engadget