Hlavní navigace

Super Talent má USB flashdisk se SandForce s rychlostí až 143 MB/s

10. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Super Talent na CES 2011 předváděl připravovaný flashdisk, který pro rychlejší čtení a zápis na MLC čipy využívá řadič SandForce SF-1222 (nativně SATA 3,0 Gb/s, pro komunikaci přes USB 3.0 se využívá můstek SATA/USB 3.0). Vysoké rychlosti dosahuje pochopitelně pouze na rozhraní USB 3.0.

Flashdisk SuperTalent se Sandforce pro USB 3.0 Flashdisk SuperTalent se Sandforce pro USB 3.0

Stejný výrobce už má na svědomí podobné, avšak objemnější (a rychlejší) zařízení – SuperSpeed USB 3.0 RAIDDrive, u kterého k dosažení vysoké rychlosti využíval řadiče RAID. V případě připravované novinky se ale vše podařilo vtěsnat na tištěný spoj, který není o moc větší než u klasických flashdisků.

Přenosová rychlost je oproti klasickým SSD se stejným řadičem poloviční, protože se u flashdisku využívá jen polovina kanálů. I tak dosahuje vysokých 143,2 MB/s při sekvenčním čtení a 62,8 MB/s při zápisu.

Flashdisk SuperTalent se Sandforce pro USB 3.0 - Crystaldiskmark

Někoho možná tyto parametry tolik neohromí, přece jen už známe třeba o málo pomalejší Mach Xtreme MX-FX se 125 MB/s při čtení a 55 MB/s při zápisu. Co se rychlosti sekvenčního zápisu týče, podobně je na tom se 61 MB/s i DataTraveller Ultimate od Kingstonu:

Výsledky CrystalDiskMark na USB 3.0
Flashdisk Kingston DataTraveller Ultimate pro USB 3.0 v CrystalDiskMark

Přečtěte si také: Test USB 3.0 flahsdisku DataTraveller Ultimate

Novinka je na tom ale podstatně lépe při náhodném čtení a zejména zápisu malých bloků, kde je výkon flashdisku od Super Talent několikanásobný.

MMF24

V jakých kapacitách a za jakou cenu se nové disky budou prodávat, zatím výrobce neuvádí. Na snímku z CrystalDiskMarku je nejspíš 128GB disk (za předpokladu, že je na něm jen jediný oddíl, část kapacity si ještě ukousla pracovní oblast spare).

Zdroj: TechPowerUp