Hlavní navigace

Superlevný pasivní chladič Arctic Alpine M1 bude i pro procesory Intel

21. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pasivní chlazení není obvykle úplně levná záležitost. V tomto ohledu bylo letos příjemné překvapení, když firma Arctic (dříve Arctic Cooling) přišla s chladičem Alpine M1-Passive pro lowendovou platformu AM1 od AMD. Tento velký hliníkový pasiv podle testů 25W APU dobře zvládal, navíc ale v souladu s úsporným duchem platformy stojí pouhé dvě stovky. Dobrá zpráva je, že tento chladič má být v dohledné době k mání i pro platformu Intel.

Arctic Alpine M1-Passive (pozor na to, že existuje i odlišný aktivní chladič Alpine M1) je, jak lze vidět na fotkách, velmi jednoduchý. Jde o box z jednoho kusu hliníku s rozměry 7,7 × 7,7 × 7,0 cm a patnácti silnými žebry, který se k desce s paticí AM1 montuje šroubky. Ovšem dle recenzí (zdezde) je schopen pod zátěží udržet teplotu Athlonu 5350 na krásných 58–64°C, tato jednoduchost tedy dobře funguje.

Podle webu FanlessTech se nyní v Arcticu chystá také verze tohoto chladiče pro procesory Intel. Jelikož pro Atomy Bay Trail žádný standardizovaný socket neexistuje a u BGA modelů se liší prostor okolo čipu a montážní otvory, měl by tudíž být určen pro sockety LGA 1151 nebo LGA 1150, tedy pro normální desktopovou platformu. Podle FanlessTechu je pravděpodobné, že tato verze bude kompatibilní i s 35W CPU, což je hodnota, kterou Intel u úsporných modelů nyní používá, viz například Core i5-6600T, Core i7-6700T a tak podobně. Mimochodem, 35 W má dokonce v papírech napsaných jako strop už i verze pro APU Kabini do AM1, byť je jejich spotřeba jen 15–25 W.

Chaldič Arctic Alpine M1-Passive pro platformu AM1
Chladič Arctic Alpine M1-Passive pro platformu AM1

Že bude upravený Alpine M1-Passive určený a vhodný zrovna pro 35W Core včetně čtyřjader, asi ještě stoprocentně jisté není. To, že na něm Arctic pracuje, je ale podle FanlessTechu už potvrzeno. Uvedení nového chladiče máme prý čekat někdy začátkem příštího roku.

 

Alpine M1-Passive může být prodáván velmi levně hlavně díky oné primitivní „konstrukci“ – prakticky jde o jediný hliníkový výlisek a dva šroubky k uchycení. Pokud by ale verze pro Intel měla stačit i na 35W procesory s určitou rezervou, bude Arctic možná muset pasiv ještě posílit (současná váha je 246 gramů). Takže je asi možné, že tato verze bude o něco dražší, nicméně i při nárůstu o 50 % by šlo skoro o drobné – dnes některé obchody verzi pro AM1 mají i za částky atakující (shora) 150 korun.

Chladič Arctic Alpine M1-Passive pro platformu AM1 Chaldič Arctic Alpine M1-Passive pro platformu AM1

MMF24

Pokud se verze pro Intel vydaří a bude srovnatelně levná, mohlo by jít o parádní volbu pro 35W čipy Skylake (či jiné podobné). Tedy pochopitelně za podmínky, že ve skříni bude nějaký průvan a 7 cm vysoká kostka se do ní vejde.

Zdroje: FanlessTech (1, 2), Arctic, PC Ekspert