Hlavní navigace

Surface Pro 3 vyřešil problém s volnou klávesnicí a předvedl nový stojánek

20. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete, jak jsme vás připravovali na to, že 20. května bude skoro určitě představen tablet Surface Mini? Den před akcí se vyrojily zprávy o tom, že se ho nedočkáme. A skutečně, Microsoft místo toho představil našlapaný Surface Pro 3. Nedošlo tedy ani na novou verzi tabletu s Windows RT, což nás vede k otázce, zda už Microsoft zanevřel na Windows RT a málo výkonné procesory ARM.

Tip: Microsoft odhalil druhou generaci Surface a spoustu příslušenství

Nemusí to být nutně pravda. Panos Panay, otec rodiny zařízení Surface, kladl důraz na to, že tentokrát se Microsoft snaží opravdu dotáhnout do konce ideu jediného zařízení, které bude lehkým notebookem a současně tabletem. Řeč o Surface 3 proto může přojít v jiný den. Představení bylo zbytečně zdlouhavé a tancovalo se kolem horké kaše. Ale upřímně, při uvedení třetí generace produktu opravdu víte, co se chystá.

Není třeba půl hodiny dokola opakovat, že Surface chce být obojživelníkem. (A přesto dosud selhával jako tablet i jako laptop.) Nebojte se, změna konceptu se nekoná. Třetí generace kráčí ve šlépějích předchůdce. Surface Pro 3 posunuje na další úroveň to, co si asi většina lidí přála. Skok je však výraznější než mezi první a druhou generací.

S výdrží bude Surface Pro 3 hodně podobný druhé generaci hybridního tabletu. Máme čekat až 9 hodin při běžné kancelářské práci, čili o nějakých 10 % delší výdrž při běhu na akumulátor.

12palcová obrazovka

Tentokrát se tablet zvětšil, což nepotěšilo nikoho, kdo čekal Surface Mini. Je jasné, že mnozí budou nad 12palcovou obrazovkou kroutit hlavou. Dřívější poměr stran 16:9 je oficiálně nevhodný na práci a konzumaci obsahu, neboť Surface Pro 3 přichází s obrazovkou v poměru stran 3:2 a rozlišením 2 160 × 1 440 bodů.

Zvětšení má svůj důvod – Microsoft chtěl, aby zařízení dokázalo nahradit laptop. V produktivním prostředí více prostoru bez debat využijete. Navzdory zvětšení se povedlo ostatní parametry udržet pod kontrolou, ba je dokonce zlepšit. 9,1 mm na tloušťku zní výrazně lépe než 13,5 mm u Surface Pro 2. To stejné platí pro hmotnost. Ze 900 gramů se tým dostal na 800 gramů.

Pro srovnání, úplně první Surface Pro z roku 2012 vážil 910 gramů a tloušťka dosáhla 13 mm. Inženýři a designéři ze sebe vydali maximum. I kdyby pro vás podobné zařízení nebylo vhodné, oceníte zpracování. I při nižší hmotnosti nemuselo být nic ošizeno. Surface Pro 3 je stále pevné zařízení, kde způsobit prasknutí displeje bude vyžadovat hodně úsilí.

 

Tablet + počítač = Surface Pro 3

Ani výkonnostně si nepohoršíme. Naopak, redmondským se díky úzké spolupráci s Intelem povedlo do tabletu propašovat výkonný procesor Core i7. Panay položil na váhu MacBook Air a Surface Pro 3, aby dokázal, že zařízení sice funguje jako plnohodnotný laptop, ale současně je velice lehké a přenosné – zachovává si parametry, které čekáme od tabletu.

Surface Pro 3

Přestaneme s sebou nosit notebook a tablet? Budeme používat pouze jedno zařízení? 96 % lidí, kteří vlastní iPad, mají také laptop. Microsoft si přeje, abychom měli raději na všechno jeden Surface.

Od tabletu dále nečekáme, že nás bude pálit v rukou, rušit hlučným odvětráváním nebo vyfukovat do klína horký proud vzduchu. Opět musím napsat, že i kdyby vás Surface jinak nezajímal, systém chlazení za zmínku jednoduše stojí. Microsoft dosáhl toho, aby byl teplý vzduch vyváděn ven z tabletu skrze celé tělo zařízení. Po celém obvodu si všimněte malých průduchů. Hybridní počítač bude navzdory přítomnému větráku nehlučný a chladný.

Slova se na chvíli ujal Michael Gough z Adobe. Firma chystá dotyku uzpůsobený Photoshop. Ikony se zvětší a nástroj bude spolupracovat s nově představeným perem.

Lepší stojánek, pevnější klávesnice

Kromě výdechů na straně Surface Pro 3 nahmatáte port USB 3.0. Uživatele potěší i o 45 % hlasitější reproduktory. Problémy s předchozími tablety se nicméně netýkaly výkonu. A proto se dostáváme k inovaci nejzásadnější. První generace Surface předvedla stojánek s jednou polohou. Druhá přidala další polohu. Na třetí pokus dostáváme stojánek polohovatelný tak, že ho rozevřete na 150°.

Tento režim je pak vhodný zejména pro kreslení pomocí pera. Jistě vás napadne, že volná klávesnice dávala práci na klíně sbohem. Druhou velice zásadní novinkou je možnost klávesnici připevnit magneticky k tělu tabletu větší plochou. Poslední část základny se ohne a pevně spojí s tělem, viz obrázky. To bychom měli docenit zejména při práci se zařízením v klíně.

Dosud klávesnice byla volná a v klíně nedržela pevněPo připojení k tělu tabletu drží klávesnice pevně
Dosud klávesnice byla volná a v klíně nedržela pevně, ale po připojení k tělu tabletu drží pevně

Mělo by držet jako laptop. Já si dovolím podotknout, že ani Surface Pro 3 avšak nebude stát bez opory, a pokud budete pracovat ve stísněných podmínkách kde nebude možnost zařízení opřít stojánkem, budete opět nahraní. I tak bude třetí generace výrazně stabilnější a pro mnoho lidí použitelnější. Budeme teď Surface vnímat více jako laptop?

Stojánek lze nově polohovat až do úhlu rozevření 150°
Stojánek lze nově polohovat až do úhlu rozevření 150°

Rychlé psaní poznámek

Podobně, jako se tzv. jarní aktualizace pro Windows 8.1 zaměřila více na uživatele s myší, vzal na vědomí tuto část uživatelů tým kolem Surface. Trackpad zvětšil o celých 68 %, takže práce s desktopovými aplikacemi bude na každý pád příjemnější. Surface Pro 3 hodlá dostát tvrzení, že nahradí i váš laptop. To by ale musel fungovat dobře jako tablet i počítač.

Procesorům Core z rodiny Haswell bude sekundovat 4 nebo 8 GB operační paměti. K dispozici budou různě výkonné varianty s procesory Core i3, i5 a i7. Úložiště u nejdražší varianty bude mít kapacitu 512 GB.

Uživatelské zkušenosti rozhodnout, jestli se to podařilo. Použití v profesionální sféře bude hodně záviset na peru. Čmárat po obrazovce je příhodné, takže právě to byla další oblast, na níž se Microsoft zaměřil. Surface zaznamená, když si opřete ruku, abyste něco napsali perem, a nechá vás v klidu psát, místo aby došlo k mylnému vyhodnocení dotyku ruky jako povelu k nějakému příkazu.

Prostřednicím nové aplikace na křížovky Microsoft předvedl, jak dobře zařízení rozpozná rukopis a převede jej do digitální podoby. Vyplňování křížovek nebo formulářů perem na obrazovce tabletu není hudba budoucnosti. Kliknutí perem, podobně jako když připravujete propisku ke psaní, se rozsvítí displej a otevře se aplikace pro psaní poznámek.

Pero se hodí pro psaní poznámek
Pero se hodí pro psaní poznámek

Čeká, že si budete chtít okamžitě něco poznamenat. Prostřednictvím OneNote můžete psát do vyfocených obrázků, přičemž obě vrstvy zůstanou oddělené. Podobné detaily staví Surface do pozice velice užitečného nástroje. Bude mít úspěch?

KL24

Předobjednávky

Surface Pro 3 si zájemci ve světě předobjednají již zítra. Nejlevnější verze s Core i3, 64GB úložištěm a 4 GB operační paměti bude stát 799 dolarů. Protipólem bude varianta s Core i7, 512GB úložištěm a 8 GB operační paměti za 1 949 dolarů. Microsoft ovšem pokryje možnosti i mezi těmito dvěma cenovými hranicemi.

Zdroj: Microsoft 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?