Hlavní navigace

Švédové vyrobili nejrychlejší kameru světa. Zachytí 5 bilionů snímků za sekundu

Sdílet

 Autor: Redakce

Váš mobil umí točit video rychlostí v řádu stovek snímků za sekundu, některé foťáky od Sony jich zvládnou i tisíc . Profesionální vysokorychlostní kamery se pohybují v řádu desítek tisíc, vědecké přístroje až stovek tisíc snímků za sekundu. Vědci z Lundské univerzity vytvořili kameru, která jich za sekundu natočí pět bilionů.

Tím prakticky dokážou natočit letící fotony. Pohybujeme se již v řádu pikosekund. Jen pro představu. V jedné sekundě je asi tisíckrát více pikosekund než člověk zažije sekund v celém svém životě.

Jejich kamera FRAME (Frequency Recognition Algorithm for Multiple Exposures) funguje na odlišném principu než běžná zařízení. Ta natáčejí snímek po snímku. FRAME zachytí celý časový úsek do jednoho obrázku. Jak?

Snímaný objekt osvěcuje laser a každý jeho pulz (těch je 5 bilionů za sekundu) nese jiné kódování. Pulzy se od objektu vrátí zpět a spojít se do jedné „fotografie“. Na počítači půjde jednotlivé snímky s různým kódováním vyhledat, rozdělit a uložit jako klasické video.

Tým vědců ukázal záznam světelného paprsku, který letěl na vzdálenost odpovídající tloušťce papíru. Kamera dokázala pohyb tak zpomalit, že můžeme vidět paprsek letící tři sekundy.

KL24

Tohle pochopitelně není kamera určená pro natáčení filmů, ale pro pozorování různých přírodních úkazů. Mohou detailně sledovat výbuchy, záblesky plasmy, chemické procesy či mozkovou aktivitu.

Elias Kristensson a Andreas Ehn, kteří FRAME vyvinuli, se teď věnují hlavně procesům spalování. Kamera by jim měla pomoci vyvinout nové motory nebo kotle, které budou ekologičtější a energeticky úspornější. Jedna německá firma již podle nich vyrobila prototyp a do dvou let chce uvést komerční verzi kamery.