Hlavní navigace

Švédská pirátská strana: piráti jsou u nich v bezpečí

21. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První svobodný internetový poskytovatel

Švédská pirátská strana na sebe opět výrazně upozornila, když nedávno spustila vlastní ISP služby v městě Lund. Asi 100 domácností využívá „The Pirate ISP“, prvního anonymního operátora. Po dvou týdnech testování chtějí převzít 5 % už trhu ve městě a následně se rozšířit do dalších částí Švédska.

Strana tím dala najevo nespokojenost s tamním trhem, protože chtějí bezpečný internet pro všechny. Tím se myslí neuchovávání záznamů o provozu uživatelů a jejich vydávání protipirátským organizacím. Chtějí tím především donutit ostatní operátory, aby konali stejně.

…ale v politickém rybníce jsou pouze maličkou mřenkou, zdroj: ČPS

Gustav Nipe, šéf The Pirate ISP a student ekonomie, tvrdí, že strana bude dělat maximum pro bezpečí uživatelů. Spolupracují přitom s firmou ViaEuropa, firmo která stojí za VPN službou iPredator. Zabezpečené připojení by tak ani nemuselo být odposlouchávatelné zvenčí a internetové servery by neviděly skutečnou IP adresu uživatelů. Nipe předevčírem na konferenci v Malmö tvrdil, že nebudou uchovávat logy trafficu a jejich vyžadování třetí stranou bude protiústavní.

Hernik Pontén z antipirátského úřadu zase tvrdí, že už si poradili s tisícovkami případů, kdy uživatelé byli více zabezpečeni. Protože pokud si informace vyžádá policie, musí je poskytovatel předložit. Gustav Nipe ale zůstává klidný a tvrdí, že ještě nevytáhli všechna esa z rukávu a uživatelé se bát nemusí.

Loni Švédové odsouhlasili kontroverzní zákon IPRED, který policii dovoluje získávat logy s IP adresami uživatelů, kteří „pirátí“. Ve stejný den, kdy tento zákon začal platit, byla spuštěna výše zmíněná virtuální síť iPredator.

Piráti jsou do boje

Švédská pirátská strana (v originále „Piratpartiet“) je takovým politickým fenoménem. Vznikla vlastně natruc jako reakce na velké strany, které ignorují zájmy ajťáků a demokracii si více vykládají jako cenzuru internetu a ne jeho svobodu. Oficiální vznik se datuje k 1. lednu 2006, kdy Piratpartiet spustila webovou registraci členů. Během 36 hodin jich nasbírali téměř pět tisíc, což stačilo pro přihlášení strany do nadcházejících parlamentních voleb.

Piráti se začali ozývat na konci května 2006, kdy švédská policie odstavila servery bittorent trackeru The Pirate Bay. Přesto nezískala velký vliv a s 0,63 % hlasů se do parlamentu nedostala. Jenže počet členů i popularita dále rostla a při loňských volbách do Evropského parlamentu získali v zemi 7,13 % hlasů. To stačilo na jedno europoslanecké křeslo, které získal programátor Cristian Engström. Druhou židli získala studentka Amelia Andersdotterová po podpisu Lisabonské smlouvy. Ta mimochodem žije v už zmiňovaném Lundu. Krásně to do sebe zapadá, že?

Cíl strany je jasný. Letos v září chtějí konečně uspět v tamních parlamentních volbách. K tomu potřebují alespoň 4 % hlasů.

Zastřešují The Pirate Bay

Možná jste už v květnu slyšeli, že provoz TPB byl po dlouhé době zase pozastaven. Na nátlak hollywoodských studií byl původní poskytovatel připojení donucen celou síť odstavit. Ne ovšem na dlouho. TPB vzala pod svá křídla právě Švédská pirátská strana. Nátlaku filmových studií se prý nebojí, protože The Pirate Bay je pouze vyhledávač, ale samotný server nelegální obsah nenabízí.

Tím ale případ zřejmě neskončí a žaloby se zřejmě ještě pohrnou. Pokud ale…

thepiratebay.org

Na začátku měsíce totiž veřejně prohlásili, že pokud se dostanou do parlamentu, The Pirate Bay bude hostován jakoby „odtamtud“ a pod poslaneckou imunitou bude chráněn.

Švédští piráti na sebe během jednoho roku upozornili tolikrát, že to zastínilo veškeré snahy spřízněných stran v dalších zemích. Také zůstávají nejúspěšnější stranou tohoto druhu. V českých volbách do poslanecké sněmovny ČPS pouze proplula a s výsledkem 0,80 % hlasů (42323 hlasů celkem) pohořela. Slovenští Piráti ani nekandidovali.

CS24

A co vy, fandíte programům pirátských stran? Myslíte si, že je správné, aby politická strana provozovala server, který už dávno není spjat pouze se sdílením fotek z dovolených a linuxových distribucí?

Zdroj: TorrentFreak, Wikipedia (Pirate Party)