Hlavní navigace

Svěrák porazil piráty. Share-rapid.cz mu musí zaplatit půlmilionové odškodné

Sdílet

Zdroj: Redakce

Městský soud Praze ukončil dvouletý spor mezi režisérem Janem Svěrákem a souborovým úložištěm Share-rapid.cz. To i přes žádosti o smazání Svěrákova posledního filmu Kuky se vrací nechávalo film dostupný online. Provozovatelé služby teď musí zaplatit odškodné ve výši 536 000 korun.

 

Soudce překvapivě rozhodl, že došlo k porušení majetkových, nikoliv autorských práv. Spor je ještě zvláštní tím, že dosud se soudy ohledně pirátství řešily individuálně s konkrétními osobami, jež filmy sdílely. Svěrák ale zažaloval přímo úložiště. „Rozsudek je prvním krokem v beznadějné situaci, ve které jsme se ocitli s nástupem internetového pirátství. Mohl by varovat majitele těchto serverů, aby neumožňovali stahovat nelegální obsah,“ říká Svěrák.

Na celé věci je nejsmutnější, že zmíněný snímek si Češi nemohou zakoupit online ani po těch dlouhých dvou letech. Oficiálně lze stáhnout v iTunes (jen anglická verze), případně jej najdete v půjčovnách Topfun a Voyo. Můžeme očekávat, že podobných soudních tahanic s úložišti přibude. O této možnosti už mluví i režisér Václav Marhoul.

Zdroj: iHNed.cz