Hlavní navigace

Synaptics chystá malou revoluci v ovládání: beztlačítkový ForcePad

23. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ovládání notebooků je vždy kompromis mezi mobilitou a ergonomií: kvalitně zpracovaný touchpad sice pomůže, ale myš bude vždycky myš. Hlavně hráči by mohli vyprávět. Nejčastěji používaným vstupním zařízením pro pohyb kurzorem je tudíž nějaká forma dotykové plochy – touchpad či clickpad.

S nimi je ovládání docela intuitivní a pochopí jej každý, zvyknout si občas bývá těžší, ale zatím jsme snad všichni zvládli. Brzy si ale nejspíš budeme muset zvykat ještě na další zařízení – dotyková plocha mu sice zůstane, ale zmizí veškeré mechanické části, tedy hardwarová tlačítka; místo nich bude nové zařízení jménem ForcePad vybaveno schopností rozeznat více dotyků zároveň a především tlak, který na plochu vyvíjíte.

Synaptics ForcePad

Pokud jste jako já stále příznivci klasických touchpadů s oddělenými tlačítky a ani clickpad, který je na trhu od roku 2010 (a který také pochází z dílny Synaptics), vám k srdci nepřirostl, už vám možná stejně jako mně vstávají hrůzou vlasy. ForcePad by, v případě že se rozšíří, dost zásadně změnil základy ovládání notebooků; vše by se nyní ovládalo gesty. Sami novináři, které si Synaptics pozval na předváděcí akci, potvrzují, že práce s ForcePadem aspoň ze začátku není nic jednoduchého, prý se stále snažili klikat jako na clickpadu; podle zástupců Synaptics si na to prý při testování každý postupně zvykl.

Výhodou ForcePadu by oproti stávajícím řešením měla být naprostá absence mechanických částí – v zařízení již nemusí být schovaná "klikací" mechanika, ale pouze elektronické snímače. Ty mohou být výrazně tenčí a tím pádem se může ztenčit celé zařízení. Jeho tloušťka přitom není zanedbatelná, rozhodně ne v situaci, kdy se výrobci Ultrabooků honí za každou desetinou milimetru: clickpady, které známe ze současných Ultrabooků, mívají tloušťku okolo 5,5 mm; nový ForcePad se prý vměstná do méně než 2,8 mm – jinými slovy zhubnul na polovinu. Ušetřené místo může využít třeba rozměrnější baterie.

K ovládání u nového ForcePadu slouží síla vašich prstů (nebo lépe řečeno tlak). Prototyp, který firma předváděla, uměl sledovat pět bodů dotyku zároveň a u každého snímat tlak v 64 úrovních po 15 gramech. Plně elektronické provedení také znamená, že ovládání bude u všech notebooků stejné, ať to bude výrobek Asusu nebo třeba Dellu; dnes je u každého notebooku trochu jiná dotyková vrstva i citlivost tlačítek, která se navíc mění v čase s tím, jak se mechanika opotřebovává, tohle by nově mohlo zcela zmizet a nemuseli byste si tak v případě masového rozšíření nového ForcePadu znovu zvykat při změně notebooku.

 

Podpora více dotyků samozřejmě znamená i podporu gest, i když to je trochu slabé slovo – na gestech bude u ForcePadu v podstatě postavené celé ovládání, s šudláním jedním prstem si už příliš nevystačíte. Gesta jsou v moderních systémech podporována nativně, Synaptics nějaká další přidává do svých ovladačů; novinkou je samozřejmě citlivost gest na tlak. To znamená, že byste třeba mohli zoomovat stejně jako doposud tažením dvou prstů od sebe či k sobě; nově by se ale dala ovládat rychlost zoomu pomocí tlaku, který prsty na dotykovou plochu vyvíjíte. To samé třeba při scrollování.

ForcePad by se měl objevit podle plánů Synaptics už v další generaci Ultrabooků, postavených na procesorech architektury Haswell. To znamená za zhruba devět měsíců, okolo poloviny roku 2013.

Kapacitní klávesnice

Druhou představovanou novinkou firmy je klávesnice; pro Synaptics je to první krok v této oblasti. A originalitou rozhodně nešetřili. Na pohled je to celkem klasická chicletová klávesnice pro Ultrabook, prý se ale radikálně liší od všech ostatních. Většina klávesnic na dnešních noteboocích využívá "nůžkového" mechanismu se dvěma zkříženými plastovými díly – v bočním řezu to pak vypadá opravdu jako nůžky. To, co vyvíjí Synaptics (a co zatím nemá ani žádné chytlavé jméno) prý funguje úplně jinak – princip ale známý není, v tomto případě byla firma prý na slovo docela skoupá.

Pochlubila se ovšem opět úbytkem tloušťky: díky absenci "nůžek" může tato klávesnice o pořádný kus tenčí než dnes, uvádí se až 2,5 mm oproti dnešním 3,5 až 6 mm. Ušetřený milimetr či dva opět uvolní více místa uvnitř pro větší baterii nebo lepší chlazení; milimetr sice zní jako málo, ale je třeba si uvědomit, že klávesnice mají velký půdorys a objem ušetřeného prostoru tak není zanedbatelný. Dalším aspektem nové klávesnice je prý naprosto nulová spotřeba energie; ne že by dnešní klávesnice patřily k velkým žroutům, ale u mobilního zařízení se hodí každý miliwatt.

Podle vlastních zkušeností redaktorů ze serveru The Tech Report při psaní téměř nelze poznat, že píšete na něčem novém, vše působí povědomě a na rozdíl od ForcePadu není potřeba si na nic zvykat. A to i přesto, že klávesy mají prý dost neobvyklý chod: když píšete na nějaké dnešní klávesnici, klávesy při stisku jdou přímo dolů, na novince od Synaptics jdou dolů a mírně dopředu, směrem k uživateli. To zní jako téměř geniální řešení pro ušetření tloušťky: jak možná víte, psát na klávesnici s krátkým chodem kláves není úplně pohodlné, osobně z toho mívám pocit jako kdybych bubnoval prsty do desky stolu, ale diagonální chod na místo vertikálního by umožňoval dlouhý stisk při zabrání méně místa. Škoda že mě to nenapadlo dřív.

 Fungování ForcePadu Vlastnosti ForcePadu Vlastnosti ForcePaduSlide popisující možné zvýšení kapacity baterie díky ušetřenému místu

MMF24

Dalším nekonvenčním řešením je použití kapacitních senzorů – ty znáte třeba z dotykových displejů naprosté většiny dnešních telefonů a tabletů. Senzory mají sloužit v provázání s ForcePadem: pokud budete psát na klávesnici, ForcePad se automaticky deaktivuje, dokud psát nepřestanete, což zabrání nechtěným kliknutím a posunům kurzoru. Dnešní touchpady něco podobného často umí také, ale pouze dokud opravdu píšete, neumí rozeznat, že máte na klávesnici jen položené prsty – tady právě přichází do hry kapacitní senzory, které to poznají. Navíc prý na předváděčce byla řeč i o využití dotykového senzoru na mezerníku třeba pro nějakou funkci jako automatické dokončování slov (jako na mobilech) nebo zoomování gesty. Tady jsem ale dost skeptický, mezerník by musel být dost vysoký, aby to bylo použitelné, a ani pak v takových funkcích nevidím moc velký přínos.

Nová klávesnice od Synaptics by se měla dostat na trh až na konci roku 2013, má před sebou prý ještě dost vývoje. Již nyní jsou ovšem v plánu varianty zabudované přímo do notebooků (dodávané výrobcům) i externí verze pro připojení přes USB. Druhý případ by sice příliš neakcentoval jejich výhodu v podobě malé tloušťky, ale na druhou stranu by bylo skvělé mít stejnou klávesnici na notebooku i stolním počítači.