Hlavní navigace

Syncany: za tohle možná jednou vyměníme Dropbox

20. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dropbox už má nyní spoustu alternativ, proč se tedy někdo pouští do vývoje další? Podle autora Syncany, Philippa Heckela, ale každé něco chybí. Buď mají proprietární licenci, takže ostatní vývojáři nevytvoří lepší doplňky, nebo prostě chybí některé důležité funkce.

Srovnávací tabulka

  Integrace do správce souborů Verzování souborů Šifrování na straně klientu Nezávislost poskytovatele Využití dalších typů úložišť (IMAP, FTP) Licence
Dropbox ano částečně ne ne ne proprietární
Jungle Disk ne částečně ano ne ne proprietární
SparkleShare ano ano ne ano ne open source
SpiderOak ne   ano ne ne proprietární
Syncany ano ano ano ano ano open source
Ubuntu One ano ne ne ne ne proprietární (server) / open source (klient)
Wuala ne ano ano ne ne proprietární

Syncany má být k dispozici pro Windows, Linux a Mac OS X. O podpoře mobilních systémů se zatím nemluví, přitom je to dnes možná klíčová funkce. Ale vzhledem k charakteru licence a otevřeným zdrojovým kódům je to jen otázkou času.

Co nás může trápit více, je stále odkládaný vývoj první veřejné verze. Zatím jsou dostupné pouze kódy silně nedokončené verze, kterou si musíte sami přeložit pro Linux. Autor původně sliboval „preview relase“ na konci července, tento týden ale přiznal barvu a dříve než v srpnu nebo září asi žádný veřejný build nebude.

Když se podíváte do srovnávací tabulky, Syncany je na tom funkně nejlépe (zatím pouze teoreticky). Nechybí bezešvá integrace do správců souborů (Průzkumník, Finder, Nautilus apod.), takže soubory lze snadno synchronizovat z každé složky. Není tedy třeba je ukládat do jediného adresáře a přistupovat k němu pouze z klientského programu.

Verzování je užitečné pro dokumenty a jiné soubory, které často upravujete. Syncany má zachovávat i starší revize, ke kterým se lze vrátit. Aplikace šifruje soubory už na straně klientu, tedy v počítači, nikoliv až na serveru. Nezávislost na poskytovateli znamená, že nejste omezeni kapacitou vzdáleného úložiště, ale prostor si můžete namapovat libovolně. Buď použijete vlastní složku na počítači (musí být stále zapnutý), nebo vzdálený server s různou kapacitou.

Kromě toho má ale Syncany být otevřeno i externím pluginům. Takovým, které budou umět využít úložný prostor již existujících služeb a protokolů. Mnohé z nich nabízejí i bezplatný prostor (+ rozšíření za poplatek).

  • FTP
  • SFTP/SSH
  • IMAP: soubory budou uloženy v e-mailové schránce jako přílohy, třeba Gmail má 7GB+ prostor zdarma
  • Google Storage: prostor v Google Docs (1 GB zdarma)
  • Amazon S3 (5 GB zdarma)
  • Picasa Web Albums (1 GB zdarma)
  • Box.net (5–50 GB zdarma)
  • Rackspace Cloud Files
  • WebDAV
  • Windows Share

KL24

Syncany oprášil starou myšlenku synchronizace dat a doplnil ji o nové nápady. Autor to má chytře vymyšlené. Zbavil se totiž zodpovědnosti za diskový prostor (nejnáročnější část), to nechť si zařídí uživatelé. Na jeho bedrech bude pouze ladění klientských aplikací, protože na nich celý systém stojí. Vzdálené servery budou pouze znásilněny jako surová místa, kam se odkládají data.

Na papíru vypadá Syncany slibně. Už se velmi těším, až si funkčnost vyzkouším v praxi. Pokud ovšem autor své dílo někdy dokončí. Pomoci s vývojem ale může každý, to je kouzlo open source. Více na Syncany.org

Byl pro vás článek přínosný?