Hlavní navigace

Synology DS411slim: prcek na zelené vlně

26. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Produkty Synology si mezi síťovými úložišti vydobyly poměrně silné postavení. Nutno dodat, že zcela oprávněně, patří totiž k technologickým tahounům tohoto odvětví.

DS411slim se bude líbit především členům Greenpeace. Díky použití notebookových disků (2,5 palce) se podařilo snížit spotřebu na krásných 17 wattů v zátěži, respektive 10 wattů v klidu, při uspaných discích.

Při pohledu na NAS budete mít pocit, že se srazil při praní, se svými rozměry 12 × 10 × 14 cm působí až směšně. Váha bez disků se zastavila mírně nad půl kilogramem, přesně 0,66 kg. O chlazení se stará jediný ventilátor s uhlopříčkou 6 cm s plynule řízenými otáčkami – nezbývá než doufat v tichost tohoto řešení.

DS411slim, malý NAS na doma

Další vlastnosti pak již odpovídají tomu, na co jste v oblasti NAS zvyklí. Gigabitový ethernet, podporované síťové protokoly jsou CIFS, AFP, FTP, WebDAV, iSCSI, Telnet, SSH, NFS, SNMP. Disky pak můžete spojit do standardních polí RAID 0, 1, 5, 6, 10, JBOD, popřípadě zvolit SHR (Synology Hybrid RAID).

Pokud čtyři disky nestačí, můžete si pomoci dvěma USB porty a dokonce jedním eSATA. U eSATA konektoru se výrobce bohužel nezmiňuje, zda je použitelný při osazení všech vnitřních pozic, obávám se však, že řadič bude sdílený.

Zařízení může kromě klasického souborového a zálohovacího serveru sloužit také pro stream hudby a videa, stahování bez nutnosti zapnutého počítače a v neposlední řadě poslouží jako print server.

CS24

Marketingové oddělení slibuje rychlosti čtení a zápisu až 107/49 MB/s, tedy pokud použijete RAID 5. Čísla samozřejmě berte s rezervou, před koupí doporučuji počkat na nezávislé testy.

Použití malých disků je jeho největší předností, zároveň však největším problémem. Pominu-li cenový rozdíl notebookových disků, je zde ještě otázka dostupné kapacity. Ta bude vždy menší než u větších bratříčků. Synology udává maximální kapacitu úložiště na 4 TB, což může někomu připadat málo. Osobně se na toto zařízení těším a stává se z něj horký kandidát na domácí úložiště.