Hlavní navigace

T-Mobile a Telefónica chtějí sdílet 2G a 3G sítě. Vodafone je proti

30. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejdříve to vypadalo, že Telefónica s Vodafonem oddělí správu a výstavbu vysílačů do společného podniku, ale teď je vše jinak. Telefónica se dohodla s T-Mobilem na rozšíření partnerství, které funguje od roku 2011. Ještě letos chtějí obě společnosti podepsat dohodu o vzájemném sdílení 2G i 3G sítí, která by platila od začátku roku 2014. Operátoři si od toho slibují snížení nákladů a rozšíření pokrytí.

Nejspíš zůstane zachován stávající model, kdy si obě společnosti rozdělily zemi na dvě poloviny. T-Mobile se stará o západ, Telefónica o východ. Operátoři tvrdí, že spojení nemá vliv na chystanou aukci volných kmitočtů a rovněž se netýká ani plánované výstavby sítí LTE. Ty budou, pokud se operátoři nedohodnou jinak, budovat odděleně.

 

Uvažujeme o zachování osvědčeného modelu geografického rozdělení území České republiky na dvě části, v nichž by vždy jeden z operátorů zajišťoval provozování všech 2G a 3G vysílačů,“ vysvětluje Milan Vašina, generální ředitel T-Mobilu, a dodává: „Touto spoluprací nejen zlepšíme dostupnost služeb pro zákazníky, ale zároveň budeme schopni vypnout méně efektivní vysílače. To bude mít nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí.

Se společností T-Mobile sdílíme část mobilní infrastruktury třetí generace již více než dva roky a díky této spolupráci nabízíme zákazníkům O2 lepší pokrytí a vyšší kvalitu služeb. Na základě této zkušenosti, stejně jako zkušeností v jiných zemích, se domníváme, že sdílení je klíčové pro budování sítí té nejvyšší kvality,“ uvedl Luis Malvido, generální ředitel Telefóniky.

MMF24

A jak na to reaguje Vodafone? „Věříme, že výhradní spolupráce dvou nejsilnějších hráčů neprospěje soutěži na trhu,“ říká Muriel Anton, generální ředitelka Vodafonu.

Zdroj: T-Mobile, Telefónica