Hlavní navigace

T-Mobile chce dostat rychlý mobilní internet HSPA+ 42 do všech krajů

16. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

A zase to měření pindíků. Vodafone nedávno odhalil, že během podzimu dostane mobilní internet s rychlostí stahování až 42 Mb/s do 44 měst. T-Mobile, který měl dosud technologický náskok, po chvíli reaguje plány na příští sezónu. Během roku 2013 chce HSPA+ 42 rozbalit ve všech krajích. A protože s pokrytím přijde oproti konkurenci později, ještě se pochlubil statistikami, že má podle měření dsl.cz po celý rok nejrychlejší síť.

T-Mobile rozšiřuje HSPA+ 42

Druhý bod nás nepřekvapuje, na toto téma jsme psali už v březnu. Podle posledního reportu dsl.cz je průměrná rychlost stahování v 3G síti T-Mobilu 4,08 Mb/s (63% meziroční nárůst), zatímco Vodafone má slabších 3,76 Mb/s (39% růst) a O2 2,27 Mb/s (29% růst). Své jistě hraje fakt, že T-Mobile má v celé síti nasazenou technologii HSPA+ 21 (ale ne ve všech tarifech je aktivní), Vodafone ji hodně rozšiřuje a u O2 je teoretickým maximem 14,4 Mb/s.

U T-Mobilu vidíme velký růst. Operátor píše, že BTS stále optimalizují a že během roku už technici najezdili 35 000 km, aby upravili konfiguraci 2243 antén a změnili náklon 1616 antén. Aktuálně pokrývá 85 % populace, nejvíce ze všech operátorů.

 

Ale zpět k HSPA+ 42. Rychlá síť dostupná v sedmi městech (Brno, Liberec, České Budějovice, Zlín, Otrokovice, Mladá Boleslav a vybrané části Prahy) na více než 400 vysílačích. Během příštího roku se dostane ještě do Ostravy, Olomouce, Hradce Králové, Pardubic, Plzně, Ústí nad Labem, Karlových Varů, Jihlavy, Poděbrad, Nymburku, Berounu, Vrchlabí a Trutnova.

T-Mobile rozšiřuje HSPA+ 42

KL24

Stejně jako jsme kritizovali Vodafone, i u T-Mobilu si rýpneme. Opravdu Češi potřebují ještě rychlejší mobilní síť? I stávající maximum 21 Mb/s je více než průměrné pevné připojení. Ruku v ruce s navyšováním rychlosti je třeba také zvětšovat pokrytí a limity FUP. Loni v prosinci T-Mobile pokrýval 80 % populace. Během 10 měsíců to rozšířil na 85 %. To bude trvat další tři roky, než se dostaneme někam k hodnotám srovnatelným s EDGE?

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?