Hlavní navigace

T-Mobile i Vodafone spustili síť LTE i s podporou hlasu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vodafone rozjel ostrý provoz

Vodafone po necelém měsíci testování naostro spustil síť nové generace na území Karlových Varů k příležitosti konání filmového festivalu. Pomocí LTE je vyzbrojeno 20 vysílačů v centru a okolí města, takže síť pokrývá asi 44 000 obyvatel. Vodafone používá vlastní příděly 2 × 10 a 2 × 15 MHz v pásmu 1800 MHz, které slibují stahování rychlostí až 100 Mb/s a nahrávání 37,5 Mb/s.

Operátor v síti naměřil nejvíce 93/30 Mb/s, ale průměrně to dělá 32/17 Mb/s. V síti už fungují i hlasové služby díky technologii CS FallBack, jež automaticky přesměruje hovor do 2G/3G, byť to znamená menší zdržení. LTE od Vodafonu funguje na speciálních modemech a v telefonech HTC One, HTC One SV a Sony Xperia Z, které má společnost ve své nabídce.

LTE od Vodafonu v Karlových Varech
LTE od Vodafonu v Karlových Varech

LTE mohou využívat pouze zákazníci tarifu Red Premium (1499 Kč, 10 GB dat) a datového tarifu Mobilní připojení 10 GB (1008 Kč). Druhý zmíněný lze ještě dokoupit k libovolnému hlasovému tarifu jako samostatnou SIM kartu s 50% slevou. Vodafone si tak LTE šetří jen pro své největší datové programy. Jen pro zajímavost: s průměrnou rychlostí 32 Mb/s byste FUP vyčerpali za 42 minut.

Vodafone dále nepřímo tlačí na ČTÚ, protože na úřadu bude záviset další postup. Všichni operátoři potřebují další frekvence 800 a 1800 MHz, které se začnou letos dražit. Aukce by měla odstartovat v létě, pokud si ČTÚ obhájí všechny podmínky.

 

T-Mobile už testuje i s hlasem a neomezeným FUP

Růžový operátor rozjel veřejný test LTE v Praze a Mladé Boleslavi. Technické parametry jsou totožné s Vodafonem. Síť běží na frekvencích 2 × 10 a 2 × 15 MHz s pásmu 1800 MHz a teoretické maximální rychlosti přenosu jsou 100/37,5 Mb/s. V síti už rovněž fungují hlasové služby díky funkci CS FallBack.

LTE od T-Mobilu pokrývá Prahu 4 a Mladou Boleslav
LTE od T-Mobilu pokrývá Prahu 4 a Mladou Boleslav 

V rámci zkušebního provozu, který potrvá asi dva měsíce, se mohou k LTE připojit všichni zákazníci T-Mobilu s datovými tarify. Potřebují pouze speciální modem, telefon Sony Xperia Z nebo iPad 4 a iPad Mini. Operátor už spolupracuje s výrobci na aktualizacích přístrojů HTC One, HTC One SV, Nokia Lumia 820, Samsung Galaxy S4, BlackBerry Q10 a Apple iPhone 5. Ty by mohly LTE podporovat během pár týdnů. T-Mobile dokonce nebude uživatelům započítávat provoz z LTE do datových limitů, zřejmě je to ale pouze záležitost zkušebního provozu. V tom ostrém se pravidla jistě změní.

CS24

LTE od T-Mobilu funguje v Praze 4, Mladé Boleslavi a centrech společnosti v Lounech a Hradci Králové. Do konce roku chce operátor dále rozšiřovat pokrytí v hlavním městě. Další postup se bude také odvíjet od aukce volných kmitočtů.

Zdroj: TZ