Hlavní navigace

T-Mobile je upřímnější. Na mapce vám řekne, jestli bude signál i uvnitř vašeho domu

12. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

T-Mobile loni slíbil, že do konce roku pokryje rychlým internetem (3G a LTE) 93 % populace. Toho prý operátor dosáhl. Zásluhu na tom má rozšiřující LTE, protože 3G už zkrátka neporoste. Aktuálně je LTE dostupné v 672 obcích a městech, pokrývá také 1815 kilometrů hlavních komunikací včetně většiny délky dálnic D1 a D5.

Nová mapka T-Mobilu prozradí i vnitřní pokrytí Nová mapka T-Mobilu prozradí i vnitřní pokrytí

Nejvíce pokrytých obcí se nachází na Vysočině a ve Středočeském, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Patří mezi ně například Praha, Mladá Boleslav, Klatovy, Blansko, Kopřivnice, Velké Meziříčí, Kuřim, Vodňany, Telč či Vranov nad Dyjí. Signál LTE mohou využívat rovněž návštěvníci lyžařských středisek Karlov pod Pradědem, Klínovec, Černý důl a Strážné,“ píše T-Mobile v tiskové zprávě.

 

Pro letošek je prioritou pokrýt další důležité dopravní tepny a rekreační oblasti. Chystá také spustit technologii VoLTE, díky které bude možné přes LTE také volat, nejen datovat. VoLTE už testuje od podzimu

Tou možná nejlepší zprávou je ale úprava mapky pokrytí. Ta je technicky dobře provedená. Můžete si v ní naklikat pouze sítě a frekvence, které vás zajímají. Nově ale při vyhledání konkrétní adresy T-Mobile napíše, jestli se na daném místě dostane signál i dovnitř budovy. A že to může být velký rozdíl. Nad adresou naší redakce se nachází obrovský oblak pokrytí 3G/HSPA+, ale T-Mobile píše, že síť je dostupná jen venku.

I tyto hodnoty musíte brát s rezervou. Roli pochopitelně hraje citlivost vašeho telefonu a také konstrukční vlastnosti konkrétní stavby. Přes dřevěnou chatku se signál dostane snáze než přes železobetonové monstrum.

KL24

Jen je škoda, že T-Mobile na mapce rovnou neukazuje i venkovní pokrytí Česka, tuto informaci zobrazí jen při vyhledání adresy. To bychom ale chtěli té upřímnosti až moc a třeba by se ukázala i nepříjemná pravda, že oněch 93 % pokryté populace je hodně nadhodnocené číslo.

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?