Hlavní navigace

T-Mobile testuje rychlost 42 Mb/s a také pre-4G síť LTE

6. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

T-Mobile, který jako jediný z českých operátorů, kvapně nasazuje na své vysílače technologii HSPA+, teď bude zvyšovat rychlost na dvojnásobek. Ze současných 21 Mb/s se posune hranice příští rok na 42 Mb/s.

Zatím se nové vysílací schéma teprve testuje, první místa budou pokryta nejdříve ve druhém čtvrtletí 2012. Zrychlovat se pochopitelně bude primárně v nejatraktivnějších oblastech, tedy velkých městech. Na rozdíl od Vodafonu ale nejvyšší rychlost povoluje pouze v nejdražším tarifu, tedy Internet na cesty Premium (30 GB FUP, 999 Kč měsíčně). Vodafone v tom nedělá rozdíl.

Náš cíl být technologickou jedničkou v České republice bereme velmi vážně, a proto chceme nabídnout nejrychlejší 3G síť s rychlostí až 42 Mbit/s,“ říká Frank Meywerk, ředitel technologického úseku společnosti T-Mobile, a dodává: „Dosud jsme investovali do 3G více než čtyři miliardy korun. Dokud nebudou jasné podmínky pro spuštění sítě LTE, budeme se plně zaměřovat na to, abychom našim zákazníkům přinesli 3G síť v té nejvyšší dostupné kvalitě.

Objem dat v 3G síti se za poslední rok zčtyřnásobil, rozšíření kapacity je nezbytností, aby zákazníci nebyli při používání internetu jakkoliv limitováni,“ upozorňuje Frank Meywerk.

LTE na cestě

V sídle T-Mobilu se navíc testuje LTE, síť skoro čtvrté generace (někdy označována jako 3.9G), která dovolí stahovat rychlostí až 75 Mb/s a uploadovat 25 Mb/s při využítí pásma 10 MHz, případně dvojnásobné hodnoty s 20MHz pásmem. Kromě rychlosti přenosů se také zkrátí doba odezvy.

KL24

LTE už T-Mobile, resp. mateřská firma Deutche Telecom, testuje i v Německu a Rakousku. U nás může ke komerčnímu využití sítě dojít, až bude schválen zákon o elektronických komunikacích (ZoEK), který má už rok zpoždění. Čeká se také na podmínky ČTÚ, který zatím rádiové frekvence drží, neboť to může ovlivnit celý trh. Buď by do Česka přišel další plnohodnotný operátor, nebo by alespoň ti stávající měli přeprodávat síť virtuálním operátorům.

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?