Hlavní navigace

Tab Mix Plus vykazuje známky života, první raná přepracovaná verze ovšem skoro nic neumí

6. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nemělo by to být bráno jako překvapení, jde jen o konstatování očekávatelného faktu. Vývoj je na začátku a musí se potýkat s celou řadou omezení ze strany Firefoxu.

Od loňského listopadu už standardní edice Firefoxu nepodporuje starý typ doplňků. Jeden z těch klasických se po krátké odmlce velmi opatrně vrací – a není to nikdo jiný než Tab Mix Plus (TMP). V minulosti bylo mnohokrát řečeno, že doplňky modelu WebExtensions nemají zdaleka takovou možnost zasahovat do prohlížeče jako doplňky postavené na technologii XUL. Jak také ukázal loňský přehled kompatibility funkcí TMP a v prohlížeči nabízených API, doplněk by za prvé bylo nutné zcela přepsat. Za druhé tehdejší set podporovaných API by stejně neumožnil implementovat velkou část funkcí, jež TMP nabízel.

Představuje se Tab Mix WebExtension

Před rokem Tab Mix Plus používalo 775 tisíc lidí. První veřejná verze vyšla 21. srpna 2005.

K přepsání doplňku dochází, první vydání Tab Mix WebExtension však zatím skoro nic neumí. Již v názvu autor upozorňuje, že zveřejněná verze je jen experimentální a dostanete se k ní jen pomocí přímého odkazu do katalogu Firefox Add-ons. Protože se jedná o ranou vývojovou verzi, je spíše jen zajímavé zmínit, že vzniká.

KL24

Implementovaných funkcí je málo, jedná se např. o ovládání toho, jak mají být otevírány stránky (v nových panelech, současných panelech, mohou být ignorovány atributy určující, jak se stránka otevře apod.). Ve velké části případů vás doplněk jen odkáže na stránku about:config a řekne vám, jakou předvolbu máte jak nastavit, abyste dosáhli požadovaného efektu.

První velmi raná vývojová verze prakticky nemá co nabídnout První velmi raná vývojová verze prakticky nemá co nabídnout

Řadu omezení prohlížeče nebude možné překonat, autor doplňku však udržuje seznam záznamů v Bugzille, které se týkají umožnění lepší funkcionality Tab Mix Plusu ve Firefoxu, a vyzývá komunitu, aby pro dané chyby či chybějící API hlasovala na Bugzille. Dá se nejspíš aspoň říct, že snaha oživit dříve oblíbený doplněk existuje a že se snaha cení. Uvidíme ovšem, kam vývoj povede. Firefox na své straně bude rovněž rozšiřovat dostupná API, bude to ale stačit k uspokojivému výsledku?

Byl pro vás článek přínosný?